Raadsleden Saloua Chaara (D66), Suzanne Piet (PvdA) en Victor Frequin (VVD).

Coalitiepartijen willen scholing voor Amstelveners zonder werk

Amstelveen – Ondanks de aangetrokken economie komen specifieke groepen zoals 55-plussers, mensen met een beperking, mensen met een praktisch opleidingsniveau en statushouders nog steeds moeilijk aan het werk in Amstelveen. Coalitiepartijen D66, PvdA en de VVD willen daar verandering in brengen via specifieke scholing.

De drie partijen willen meer perspectief voor Amstelveners zonder werk. ‘Zij moeten meer mogelijkheden krijgen om via scholing aan het werk te komen’, zo luidt de boodschap in een gezamenlijk persbericht.

Zorgen

Dat het gaat goed met de economie en veel Amstelveners daardoor makkelijker aan het werk komen noemen de partijen goed nieuws, maar de grote personeelstekorten in de zorg, bouw en techniek baart hen zorgen. Het werk in Amstelveen en in de regio vraagt volgens D66, PvdA en VVD om een ander opleidingsniveau en andere competenties dan het opleidingsniveau en de competenties van veel van de Amstelveners zonder werk/Amstelveners met een bijstandsuitkering.

Begeleiding & scholing

Saloua Chaara (raadslid D66): ‘We moeten maximaal investeren in de participatie en zelfontplooiing van inwoners zonder werk en er alles aan doen om belemmeringen die zij ervaren bij het vinden en behouden van werk, weg te nemen. Bijvoorbeeld door meer begeleiding te bieden bij het vinden en houden van een baan. Maar vooral ook door inwoners met goede scholing te helpen aan werk in sectoren met  personeelstekorten.’ Suzanne Piet (raadslid PvdA) vult aan: ‘Hiermee zorgen we er niet alleen voor dat de positie van onze inwoners versterkt wordt en zij meer mogelijkheden krijgen om hun talenten te gebruiken, maar we helpen ook ondernemers die door het gebrek aan personeel in de problemen raken.’

Werkkansen & maatwerk

De drie coalitiepartners hebben daarom het initiatief genomen voor een discussie binnen de Commissie Burgers en samenleving van 17 april. Zij hebben met leden van de gemeenteraad en wethouder Van Ballegooijen van gedachten gewisseld over meer  scholing om de werkkansen van inwoners te vergroten. Chaara, Piet en Frequin pleiten voor echt maatwerk en willen dat scholingstrajecten die langer dan een jaar in beslag nemen, tot de mogelijkheden gaan behoren.

Regelgeving

Op dit moment worden scholingstrajecten die langer dan een jaar duren niet ingezet, omdat lokale regelgeving dit niet toestaat. Victor Frequin (raadslid VVD): ‘Van dit soort regels die maatwerk in de weg staan, moeten we af. Soms is een kortdurende opleiding of cursus voldoende. Maar als iemand een opleiding van anderhalf jaar nodig heeft om bijvoorbeeld in de zorg aan de slag te gaan, dan moet dit gewoon kunnen.’

Breed draagvlak

In de commissie was er breed draagvlak voor het uitbreiden van de mogelijkheden voor scholing van inwoners. Wethouder Van Ballegooijen zag volgens de partijen veel kansen om hierdoor inwoners aan het werk te helpen die wel werkloos zijn, maar geen recht hebben op een uitkering. Bijvoorbeeld omdat zij een partner met inkomen hebben (de zogenaamde niet-uitkeringsgerechtigden).

Voorstel onderweg

D66, VVD en de PvdA werken op korte termijn een voorstel uit waarmee zij de werkkansen voor inwoners zonder werk vergroten, door de opties voor scholing te verruimen.


Meer nieuws

Sport vandaag 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 vandaag 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.