Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon nemen afscheid van vertrekkend Cobra-directeur Stefan van Raay

Cobra Museum Amstelveen neemt afscheid van Stefan van Raay

Amstelveen - Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen heeft vandaag afscheid genomen van interim-directeur Stefan van Raay. Hij heeft de afgelopen twee jaar een frisse wind doen waaien in het museum en internationale tentoonstellingen binnengehaald.

Wethouder Herbert Raat (Cultuur, VVD) en Floor Gordon (Economische Zaken, D66) brachten een verrassingsbezoek aan Van Raay. Zij bedankten hem voor zijn inzet en de vernieuwingsslag die hij heeft doorgevoerd.

Van Raay zorgde voor kentering

Voor de komst van Van Raay had het museum te kampen mat dalende bezoekersaantallen. De gemeente die jaarlijks een miljoen euro aan subsidie overmaakt, heeft daarom stevige gesprekken gevoerd met de directie. De aanpak moest anders en er was nieuw élan nodig.

Eind november 2018 werd Stefan van Raay ingevlogen als nieuwe algemeen directeur. “In 2018 was er écht een kentering nodig om het museum nieuw leven in te blazen, en dat is met de komst van Stefan gelukt”, zegt wethouder Herbert Raat. “Hij heeft de nodige vernieuwing gebracht en met zijn internationale contacten mooie tentoonstellingen naar Amstelveen weten te halen. Het museum is weer een museum voor iedereen."

"Zo kregen alle Amstelveners op 2 november 2019 de mogelijkheid om het museum gratis te bezoeken. Zo wordt het echt een museum voor alle Amstelveners. Het is niet meer naar binnen gericht, maar nodigt uit en werkt samen met andere culturele instellingen. Dit is een goede basis voor de toekomst. Het Cobra Museum is goed op weg om Amstelveen op de culturele kaart te zetten.”

Economische boost

“Het is prachtig om te zien hoe Stefan in zijn periode het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland dat het museum bezocht heeft verdubbeld”, zegt wethouder Floor Gordon. “Dat zorgt voor een economische boost voor de stad. Helaas heeft het coronavirus deze stijgende lijn onderbroken. De komende periode richt het museum en de rest van cultureel Amstelveen zich op lokale en regionale cultuurliefhebbers. Vanuit Stadspromotie zetten wij het unieke aanbod van het Cobra en onze andere culturele instellingen graag in de etalage de komende periode.”

Nieuwe directeur Lillian Bóza

Lillian Bóza is vanaf 1 juni 2020 de nieuwe directeur van het Cobra Museum. Ook de in Amstelveen woonachtige Bóza heeft een uitgebreid netwerk in de museum- en mediawereld. Ze was in de periode 2015 tot 2019 bestuurslid van het Cobra Museum. Stefan van Raay verdwijnt niet helemaal uit Amstelveen. Hij is nog betrokken bij de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera en de Moderne Meesters van Mexico volgend jaar.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:34

Speciale signeersessie Marianne Timmer bij De Wijnschuur

Amstelveen/Nes/Uithoorn - Olympisch kampioen Marianne Timmer komt op zaterdag 9 december 2023 tussen 15.00 en 17.00 uur naar De Wijnschuur in Nes aan de Amstel om haar nieuwe boek 'De Timmerfabriek' te promoten en te signeren.  

Horeca 6 dec. 2023 15:00

X-MAS Bajes Cocktail Night: reserveer je plekje

Amstelveen - In De Bajes aan de Ouderkerkerlaan 1-2 wordt vrijdagavond 15 december 2023 een X-MAS Bajes Cocktail Night gehouden. Je kan nu je plekje reserveren voor deze gezellige cocktailavond in kerstsferen.