Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met groots tentoonstellingsprogramma

Amstelveen - In 2023 is het 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileumjaar met een groot tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen

Deense moderne kunst

In januari begint het jubileumjaar met een drieluik van Deense moderne kunst. De tentoonstelling 'Wij kussen de aarde brengt´ is voor het eerst buiten Denemarken te zijn en betreft een overzicht met zo’n 100 werken van ruim 25 kunstenaars.

Grenzeloos & Vrij

In juni opent de tentoonstelling 'Grenzeloos & Vrij' met een overzicht van maar liefst 150 meesterwerken van Appel, Constant, Corneille, Jorn, Picasso, Beckmann, Basquiat, Klee, Miró en Munch samen met hedendaagse kunstenaars als Jonathan Meese en Cecily Brown. Het publiek wordt uitgenodigd om het werk van Cobra-kunstenaars te vergelijken en verbanden te leggen met verwante kunstenaars die voor, gelijktijdig of daarna werkten. Ook zijn er tekeningen, keramiek en etsen van Pablo Picasso te zien, samengesteld uit -nooit eerder in Nederland getoonde- particuliere collecties. Voor alle bovengenoemde tentoonstellingen geeft het Cobra Museum een publicatie uit. 

Anton Corbijn

Het jaar wordt afgesloten met de tentoonstelling MOØDe van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld.

Cobra-beweging (1948-1951)

Cobra was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. De beweging werd officieel opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam Cobra is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. Jorn uit Denemarken, Dotremont en Noiret uit België, Appel, Corneille en Constant uit Nederland. Later sloten er meer kunstenaars aan en samen gooiden ze het roer helemaal om. Het was het begin van een nieuw tijdperk met ‘alles mag en alles kan kunst’. De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit van de Cobra-kunst moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. 

Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen

Met als basis de eigen collectie vertelt het Cobra Museum vanuit Amstelveen het grenzeloze en vrije verhaal van de Cobra-beweging en brengt dat tot leven met actuele maatschappelijke thema’s. Dat gebeurt in wisselende collectie- en tijdelijke tentoonstellingen en door een breed scala aan evenementen, activiteiten, workshops.

Meer informatie vind je op www.cobra-museum.nl.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.