De kat en de vos, Witas, (8 jaar), 1995 (bezit van Annefie van Itterzon).

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.

Grenzeloos en vrij. Van Appeltot Basquiat

Het hoogtepunt van het jubileumjaar is de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Basquiat, waarin het Cobra Museum de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging (1948– 1951) viert. Deze tentoonstelling is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne kunst en biedt een unieke kans om deze revolutionaire en inspirerende werken van dichtbij te bekijken. Er zijn maar liefst 120 kunstwerken van onder meer Klee, Picasso, Appel, Van Gogh, Constant, Miró, Ferlov, Beckmann, Alechinsky, Pollock, De Kooning, Basquiat, Corneille, Van der Gaag, Brown, Schwitters en Munch. Maar ook minder bekende kunstenaars kun je in het museum ontdekken.

Grenzeloos en vrij toont de Cobra kunst in relatie tot voorlopers, tijdgenoten en kunstenaars van nu. Bijzondere, indrukwekkende en soms verfijnde werken laten zien hoe de creatieve energie en vrijheid van de Cobra-beweging nog steeds een inspiratiebron zijn voor kunstenaars van vandaag. Door de kunstwerken naast of dichtbij elkaar te plaatsen ontstaan nieuwe dwarsverbanden en perspectieven. Dit zorgt voor verrassende combinaties en een indrukwekkend geheel.

De andere Picasso. Terug naarde bron

Er is meer dan alleen de tentoonstelling Grenzeloos en vrij. Het jaar 2023 markeert namelijk ook de 50ste sterfdag van een van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw: Picasso. Zowel in Frankrijk als Spanje wordt hier groots bij stilgestaan, maar ook het Cobra Museum besteedt er aandacht aan met de tentoonstelling De andere Picasso. Terug naar de bron.

Deze tentoonstelling belicht een minder bekend deel van het oeuvre van de kunstenaar en is een eerbetoon aan Picasso en zijn culturele achtergrond, met als centraal thema zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor keramiek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan zijn bijdrage aan ballet en literatuur. Bijna 100 kunstwerken, waaronder tekeningen, gravures en keramische werken worden getoond uit zowel publieke- als privécollecties. Een unieke kans om de creatieve geest van Picasso te ontdekken.

Alle kinderen kunstenaar

Naast deze twee tentoonstellingen presenteert het Cobra Museum ook de tentoonstelling Alle kinderen kunstenaar. Acteur, schilder en kunstprogrammamaker Jeroen Krabbé heeft als gastconservator 40 kindertekeningen geselecteerd die een prachtig beeld geven van hoe kinderen wereldwijd tekenen. De tekeningen zijn verzameld tussen 1983 en 2021 door kunstpedagoog Annefie van Itterzon. De tekeningen in de tentoonstelling zijn gemaakt door 40 kinderen uit 13 verschillende landen. Deze tentoonstelling biedt niet alleen een fascinerend inzicht in de wereldwijde tekenkunst van kinderen, maar is ook een eerbetoon aan hun onbevangenheid en spontaniteit.

Unieke kans

Deze drie tentoonstellingen bieden samen een unieke kans om moderne kunst vanuit verschillende perspectieven te bekijken en te ervaren. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen is daarom het bezoeken waard voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne kunst en zich wil laten inspireren door grenzeloze ideeën.

Handig om te weten

• De tentoonstellingen zijn te zien van vrijdag 2 juni t/m zondag 8 oktober.

• Het museum is extra geopend op donderdag en vrijdagavond tot 20 uur.

• Boek je ticket vooraf aan je bezoek met 1 euro korting.

• Meer informatie over de tentoonstellingen en de programmering is te vinden op: cobra-museum.nl

Dit artikel verscheen eerder in de juni-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 79.


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 12:00

Infinity Cleaning zorgt voor verrassend frisse wind in schoonmaakbranche

Amstelveen - Enthousiast, vrolijk, gedreven, professioneel en helemaal gek van schoonmaken: dat zijn de Amstelveense vriendinnen Natascha & Chella. Ze laten momenteel met hun 2 jaar geleden opgerichte schoonmaakbedrijf Infinity Cleaning een frisse wind waaien in de schoonmaakbranche. Bij Infinity Cleaning doen ze het allemaal net even anders. En wat ze doen, dat doen ze vooral met ontzettend veel plezier. Met blinkende resultaten en tevreden klanten tot gevolg.

Algemeen vandaag 10:41

Gratis meerdere duurzame workshops bezoeken?

Amstelveen - Op de ‘Doe-het-duurzaam markt’ op zaterdag 7 oktober in het Noorddamcentrum in Amstelveen staan marktkramen met leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Naast de markt worden er gedurende de dag verschillende gratis te volgen presentaties en workshops gegeven.