Archieffoto

College B en W Amstelveen geeft uitleg over doorgaan vrijdagmarkt

Amstelveen - Het college van  B en W in Amstelveen heeft besloten om de vrijdagmarkt aanstaande vrijdag onder voorwaarden weer doorgang te laten vinden. Op het besluit kwam een storm van kritiek via sociale mediakanalen. De gemeente legt het besluit uit:

In de heroverweging zegt het college zich te baseren op het door het Kabinet gekozen Coronastrategie en afstemming binnen de regio over opstellen van markten.

Over het vorige week afgelasten van de markt zegt het College: 'Afgelopen donderdag besloot het college, op basis van de net afgekondigde kabinetsmaatregel geen evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen meer toe te staan, de vrijdagmarkt geen doorgang te laten vinden. Het indammen van verspreidingsrisico’s was een belangrijk uitgangspunt hierbij en het gemeentebestuur oordeelde het onverstandig te vinden om het georganiseerd samenkomen van (veel) mensen actief te faciliteren.' 

Toespraak minister
Uit de toespraak van minister-president Rutte van 16 maart 2020 blijkt dat de Nederlandse Corona-strategie uitgaat van het maximaal controleren van het COVID-19 virus en het opbouwen van groepsimmuniteit over een langere periode. Het land gaat nu niet in ‘lockdown’ en supermarkten, detailhandel, afhaalgelegenheden blijven open, totdat er aanvullende (landelijke) instructies volgen.

Reactie wethouder Gordon
'Voor de warenmarkten in Nederland en gemeenten gaf de kabinetsmaatregel vorige week nogal wat onduidelijkheid. Daarover kwamen de nodige vragen”, aldus wethouder Floor Gordon van Economische Zaken (D66). “De markt kun je zien als winkelgebied in de buitenlucht, waarbij bezoekers de social distancing in acht moeten houden".

Ze vervolgt: "Het langere tijd geen doorgang vinden van de markten heeft daarnaast enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen. Omdat de weekmarkt onderdeel is van de vitale voedselketen en veel inwoners hier hun boodschappen doen, stellen wij de markt open met duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers”, geeft Gordon aan.

Corona-protocol
Amstelveen is een grote, drukbezochte markt met een belangrijke regiofunctie. Voor een veilige markt verzoekt de gemeente bezoekers en marktondernemers het corona-protocol in acht te nemen.

De markt kan doorgaan als de hygiënemaatregelen genomen worden die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Inwoners kunnen zelf afwegen of ze willen komen. De marktmeester zal toezien op naleving van het protocol. De gemeente gaat beoordelen of het veilig en ordentelijk verloopt voor onze inwoners om de bekijken of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Belangrijkste richtlijnen

  • Voldoende afstand houden tussen de verkoper en consument en tussen consumenten onderling (minimaal 1,5 meter)
  • Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen zoveel mogelijk via Pinautomaten (die regelmatig schoon worden gemaakt). Bij contante betaling legt u het geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is
  • Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterend handzeep
  • Géén proef-bordjes bij de marktkramen
  • Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken
  • Handschoentjes voor de verkopers die met voedsel in aanraking komen
  • Geen zitjes en of statafels bij snack punten
  • Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen

Zie ook het bericht op de website van de gemeente.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.