Archieffoto

College B en W Amstelveen geeft uitleg over doorgaan vrijdagmarkt

Amstelveen - Het college van  B en W in Amstelveen heeft besloten om de vrijdagmarkt aanstaande vrijdag onder voorwaarden weer doorgang te laten vinden. Op het besluit kwam een storm van kritiek via sociale mediakanalen. De gemeente legt het besluit uit:

In de heroverweging zegt het college zich te baseren op het door het Kabinet gekozen Coronastrategie en afstemming binnen de regio over opstellen van markten.

Over het vorige week afgelasten van de markt zegt het College: 'Afgelopen donderdag besloot het college, op basis van de net afgekondigde kabinetsmaatregel geen evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen meer toe te staan, de vrijdagmarkt geen doorgang te laten vinden. Het indammen van verspreidingsrisico’s was een belangrijk uitgangspunt hierbij en het gemeentebestuur oordeelde het onverstandig te vinden om het georganiseerd samenkomen van (veel) mensen actief te faciliteren.' 

Toespraak minister
Uit de toespraak van minister-president Rutte van 16 maart 2020 blijkt dat de Nederlandse Corona-strategie uitgaat van het maximaal controleren van het COVID-19 virus en het opbouwen van groepsimmuniteit over een langere periode. Het land gaat nu niet in ‘lockdown’ en supermarkten, detailhandel, afhaalgelegenheden blijven open, totdat er aanvullende (landelijke) instructies volgen.

Reactie wethouder Gordon
'Voor de warenmarkten in Nederland en gemeenten gaf de kabinetsmaatregel vorige week nogal wat onduidelijkheid. Daarover kwamen de nodige vragen”, aldus wethouder Floor Gordon van Economische Zaken (D66). “De markt kun je zien als winkelgebied in de buitenlucht, waarbij bezoekers de social distancing in acht moeten houden".

Ze vervolgt: "Het langere tijd geen doorgang vinden van de markten heeft daarnaast enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen. Omdat de weekmarkt onderdeel is van de vitale voedselketen en veel inwoners hier hun boodschappen doen, stellen wij de markt open met duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers”, geeft Gordon aan.

Corona-protocol
Amstelveen is een grote, drukbezochte markt met een belangrijke regiofunctie. Voor een veilige markt verzoekt de gemeente bezoekers en marktondernemers het corona-protocol in acht te nemen.

De markt kan doorgaan als de hygiënemaatregelen genomen worden die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Inwoners kunnen zelf afwegen of ze willen komen. De marktmeester zal toezien op naleving van het protocol. De gemeente gaat beoordelen of het veilig en ordentelijk verloopt voor onze inwoners om de bekijken of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Belangrijkste richtlijnen

  • Voldoende afstand houden tussen de verkoper en consument en tussen consumenten onderling (minimaal 1,5 meter)
  • Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen zoveel mogelijk via Pinautomaten (die regelmatig schoon worden gemaakt). Bij contante betaling legt u het geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is
  • Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterend handzeep
  • Géén proef-bordjes bij de marktkramen
  • Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken
  • Handschoentjes voor de verkopers die met voedsel in aanraking komen
  • Geen zitjes en of statafels bij snack punten
  • Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen

Zie ook het bericht op de website van de gemeente.


Meer nieuws

Corona Amstelveen vandaag 10:03

Blijf thuis, blijf thuis, blijf thuis Amstelveen

Amstelveen – Amstelveen telt diverse aantrekkelijke recreatieplekken en natuurgebieden, maar inwoners van Amstelveen worden dit paasweekiende opnieuw dringend opgeroepen de recreatieplekken in de gemeente zoals (heem-)parken, het Amsterdamse Bos en de natuurgebieden (polders en oeverlanden rond de Poel) niet te bezoeken en thuis te blijven.

Horeca gisteren 11:48

Lekker nieuws: Abina Afhaalservice uitgebreid

Amstelveen – Horecagelegenheid Abina aan de Amsterdamseweg breidt de speciale Afhaalservice uit met twee gerechten: een vegetarische lasagneschotel en de beroemde Oreo Cheesecake zijn aan de afhaalservice toegevoegd.