College ondersteunt culturele instellingen opnieuw met huurkwijtschelding

Amstelveen - Vorig jaar hebben culturele instellingen in Amstelveen met instemming van de gemeenteraad maximaal zes maanden huurkwijtschelding gekregen om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te kunnen opvangen. Het college wil dat voor 2021 opnieuw toekennen, omdat de instellingen gezamenlijk tot het einde van het jaar een verlies verwachten van €5,5 miljoen. 

Om een gevarieerd cultureel aanbod te behouden, is financiële ondersteuning noodzakelijk. Kwijtschelding van huur en gemeentelijke lasten helpt een groot deel van de instellingen om financieel gezond te kunnen blijven én om aanspraak te maken op geld van het Rijk en de provincie. “We hebben de culturele instellingen vorig jaar kunnen helpen het hoofd boven water te houden door kwijtschelding van de huur of door een garantiesubsidie uit het corona noodfonds”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Dit jaar staan er wederom grote verliezen in de boeken. De instellingen doen hun best om financiële steun te vragen bij het Rijk en de provincie Noord-Holland. Om daar aanspraak op te kunnen maken moet de gemeente echter een deel compenseren. Huurkwijtschelding is voor ons de kortste klap om de instellingen te helpen bij het binnenhalen van deze subsidies.” 

Provinciaal Noodfonds
Instellingen kunnen aanspraak maken op landelijke en regionale bijdragen als de gemeente waarin zij gevestigd zijn ook een aanvullende bijdrage doet, bijvoorbeeld via huurkwijtschelding. Het Amsterdamse Bostheater, Cobra Museum, Griffioen, P60 en Schouwburg Amstelveen hebben dit jaar bij het Provinciaal Noodfonds een aanvraag gedaan voor bijna €500.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de gemeente Amstelveen €267.920 matchen. De matching voor het Amsterdamse Bostheater en Griffioen is al geregeld via garantiesubsidies uit het corona noodfonds, omdat zij geen gemeentelijk vastgoed huren. De gemeente moet voor 1 juli aanstaande een besluit hierover nemen, anders worden de aanvragen niet geaccepteerd.

Compensatiepakketten
Het Rijk heeft zogeheten compensatiepakketten beschikbaar gesteld voor onder meer gemeenten om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten. Een deel hiervan is beschikbaar gesteld voor de lokale culturele infrastructuur. Het gaat om een totaalbedrag van ruim €1,1 miljoen. Door een deel hiervan in te zetten voor huurkwijtschelding laat de gemeente het Rijk zien dan het geld daadwerkelijk bij de culturele sector terechtkomt.   

Maatschappelijk overbruggingskrediet
De gemeente biedt ook een voorlopige overbrugging aan maatschappelijke instellingen (welzijn, sport, cultuur) tijdens de coronacrisis. Amstelveense maatschappelijke organisaties waarvan het voortbestaan als gevolg van de coronacrisis in gevaar is gekomen of dreigt te komen, kunnen hiervoor een maatschappelijk overbruggingskrediet (voorheen garantiesubsidie) aanvragen. Het college stelt voor om deze regeling per 1 juli 2021 te verlengen met zes maanden tot 1 januari 2022.

Inzet in 2020
In 2020 bedroeg het verlies van de lokale culturele sector €5,3 miljoen. Dit is voor de helft opgevangen met kostenbesparingen bij de instellingen en voor de andere helft met steunmaatregelen. De gemeente droeg hier met €1,2 miljoen aan bij via garantiesubsidies en huurkwijtschelding. Dit laatste bleek een effectief middel, omdat het niet tot korting op de NOW-regeling leidt en kan worden ingezet voor matching.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.