Het Amstelveense raadhuis gezien vanaf de Poel

‘College van B en W hecht grote waarde aan openheid en transparantie’

Amstelveen - Het Amstelveense College van B en W zegt grote waarde te hechten aan openheid en transparantie. Dat meldt het College in een brief aan de gemeenteraad, niet lang nadat de stichting Allemansbelang bekend maakte dat Amstelveen de wettelijke termijn van een ingediend verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob) had overschreden.

De stichting kreeg op de laatste dag dat de wettelijke termijn afliep een mailtje van het College dat het allemaal niet ging lukken met het Wob-verzoek en dat er meer tijd nodig was. De stichting noemde dat in een breed door lokale media opgepakt persbericht tekenend hoe Gemeente Amstelveen met sommige wetten omgaat en hoe weinig serieus inwoners worden genomen.

Groot goed

Het College van B en W stelt echter dat het openbaarheid en transparantie wel degelijk als een groot goed ziet en het ook van groot belang te vinden dat burgers en organisaties inzage hebben in het handelen van de overheid. Er is zelfs extra geld vrijgemaakt om het stijgende aantal Wob-verzoeken af te handelen en om meer overheidsinformatie openbaar te maken.

Leges opgeheven

Het College van B en W heeft zich in het kader van Wob-verzoeken op het standpunt gesteld dat het recht op informatie niet door een individuele verzoeker bekostigd moet worden en brengt daarom sinds 1 maart dit jaar  geen leges meer in rekening. Ook wordt gewerkt aan het verder optimaliseren van openheid en transparantie: er wordt volgens het College steeds meer informatie actief ter beschikking gesteld via de gemeentelijke website. 

Meer informatie openbaar

Sinds enige tijd worden naast de besluitenlijsten van vergaderingen van burgemeester en wethouders ook de stukken die bij die besluitvorming horen openbaar gepubliceerd. Deze informatie is voor onze inwoners en media eenvoudig te raadplegen op de website van onze gemeente via https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/college-van-b-en-w_namens-het-college_besluitenlijsten-college-van-b-en-w

Ook worden onherroepelijke Wob-verzoeken openbaar gepubliceerd op de website via de link: https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/gemeentelijke-wet-en-regelgeving_bezwaar-en-verzoeken_openbaar-gemaakte-informatie-wob-verzoeken 

Het College meldt dat door deze werkwijze gevraagde informatie voor een ieder openbaar wordt en niet alleen voor de verzoekende partij. 'Met het bieden van transparantie over onze besluitvorming wordt de dienstverlening aan onze inwoners als het gaat om actieve informatie verder verbeterd,'concludeert de gemeente. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.