Het Amstelveense raadhuis

‘College van B en W hecht grote waarde aan openheid en transparantie’

Amstelveen - Het Amstelveense College van B en W zegt grote waarde te hechten aan openheid en transparantie. Dat meldt het College in een brief aan de gemeenteraad, niet lang nadat de stichting Allemansbelang bekend maakte dat Amstelveen de wettelijke termijn van een ingediend verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob) had overschreden.

De stichting kreeg op de laatste dag dat de wettelijke termijn afliep een mailtje van het College dat het allemaal niet ging lukken met het Wob-verzoek en dat er meer tijd nodig was. De stichting noemde dat in een breed door lokale media opgepakt persbericht tekenend hoe Gemeente Amstelveen met sommige wetten omgaat en hoe weinig serieus inwoners worden genomen.

Groot goed

Het College van B en W stelt echter dat het openbaarheid en transparantie wel degelijk als een groot goed ziet en het ook van groot belang te vinden dat burgers en organisaties inzage hebben in het handelen van de overheid. Er is zelfs extra geld vrijgemaakt om het stijgende aantal Wob-verzoeken af te handelen en om meer overheidsinformatie openbaar te maken.

Leges opgeheven

Het College van B en W heeft zich in het kader van Wob-verzoeken op het standpunt gesteld dat het recht op informatie niet door een individuele verzoeker bekostigd moet worden en brengt daarom sinds 1 maart dit jaar  geen leges meer in rekening. Ook wordt gewerkt aan het verder optimaliseren van openheid en transparantie: er wordt volgens het College steeds meer informatie actief ter beschikking gesteld via de gemeentelijke website. 

Meer informatie openbaar

Sinds enige tijd worden naast de besluitenlijsten van vergaderingen van burgemeester en wethouders ook de stukken die bij die besluitvorming horen openbaar gepubliceerd. Deze informatie is voor onze inwoners en media eenvoudig te raadplegen op de website van onze gemeente via https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/college-van-b-en-w_namens-het-college_besluitenlijsten-college-van-b-en-w

Ook worden onherroepelijke Wob-verzoeken openbaar gepubliceerd op de website via de link: https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/gemeentelijke-wet-en-regelgeving_bezwaar-en-verzoeken_openbaar-gemaakte-informatie-wob-verzoeken 

Het College meldt dat door deze werkwijze gevraagde informatie voor een ieder openbaar wordt en niet alleen voor de verzoekende partij. 'Met het bieden van transparantie over onze besluitvorming wordt de dienstverlening aan onze inwoners als het gaat om actieve informatie verder verbeterd,'concludeert de gemeente. 


Meer nieuws

Sport vandaag 08:00

Geen voetbal, geen hockey maar honkbal!

Amstelveen - Jongetjes gaan op voetbal. Althans, zo gaat het vaak. Jelmer en Timo maakten beiden een andere keuze; zij gingen op honkbal. Deze sport beoefenen zij nog altijd met ontzettend veel plezier. ‘Slaan, vangen, rennen en gooien; honkbal heeft het allemaal’, vertelt Timo. ‘Dat maakt het zo afwisselend en leuk. Het is misschien niet zo bekend, maar ik kan iedereen uitnodigen het zelf eens te ervaren.’

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.