Arnout van de Bosch (PvdA)

Collegepartij PvdA gaat strijden voor sociale woningen in Legmeer

Amstelveen – Collegepartij PvdA wil 30 procent sociale woningbouw realiseren op het tot woonwijk om te bouwen bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid.

Dat is opmerkelijk omdat het college (waar VVD, D66 en PvdA al jaren onderdeel van uitmaken) zich eerder vooral op het standpunt stelde dat er meer dan voldoende sociale woningen zijn in Amstelveen en dat er vooral gebouwd moet worden in het middensegment. In het coalitieakkoord staat dat de sociale woningvoorraad in Amstelveen de komende jaren gelijk dient te blijven. In de sociale voorraad wordt alleen gebouwd als andere sociale huurwoningen worden verkocht, om zo de voorraad op peil te houden.

Hoewel de ideeën in Legmeer nog pril zijn, heeft de Partij van de Arbeid nu al een helder standpunt ingenomen: Legmeer moet een gemengde woonwijk worden, met voldoende sociale huurwoningen.

PvdA Raadslid Arnout van den Bosch: 'De PvdA maakt een duidelijke keuze, wij zetten in op 30% sociale woningbouw in Legmeer', zo laat hij weten in een poersbericht naar aanleiding van  een extra vergadering van Raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur gisteren waarin de plannen voor bedrijventerrein Legmeer werden besproken.

Afspiegeling

'Het is prettig wonen in Amstelveen. Dat komt onder meer doordat het een gemengde stad is: mensen met verschillende achtergronden, verschillende beroepen en verschillende inkomens wonen door elkaar. De laatste jaren staat dat onder druk, vooral doordat de prijzen van huizen erg sterk zijn gestegen en er een groot gebrek is aan betaalbare huizen. Toch wil de PvdA vasthouden aan een gemengd Amstelveen, ook voor Legmeer. Dat betekent niet alleen middeldure en dure woningen bouwen, maar ook sociale huurwoningen. Een afspiegeling van de Amstelveense bevolking. Een wijk waar Amstelveners een huis kunnen vinden en zich thuis kunnen voelen. In Amstelveen staan 30% sociale huurwoningen. Als je de nieuwe wijk een afspiegeling wil laten zijn van Amstelveen, dan hoort Legmeer ook 30% sociale huurwoningen te krijgen.

Lastiger

'Niet alleen de prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, ook de grondprijzen zijn sterk gestegen. Het grootste deel van Legmeer is in handen van private partijen, die winst zullen willen maken met de verkoop. De komende tijd moet onderzocht worden op welke manier de nieuwe woonwijk Legmeer financieel haalbaar gemaakt kan worden. Duurdere woningen lukt financieel altijd wel, maar juist sociale huurwoningen zijn vaak een stuk lastiger.'

De PvdA zegt in dat opzicht realistisch te zijn: 'Graag sociale woningbouw, maar het moet wel verantwoord kunnen. Liever een haalbaar plan, dan allerlei grootse beloftes waar niets van terecht komt. Zo ver is het echter nog niet, nu gaat eerst de gemeente aan de slag om de plannen uit te werken. De PvdA heeft in ieder geval al duidelijk laten zien waar ze staat en waar de plannen voor Legmeer op beoordeeld gaan worden'. 


Meer nieuws

Advertorial Evenementen & Activiteiten vandaag 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws