Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn. [Beeld: Anko Stoffels]

Column burgemeester: 'Houd de democratie levend'

AMSTELVEEN - Bas Eenhoorn (71) is waarnemend burgemeester van Amstelveen. Voor AmstelveenZ schrijft hij maandelijks een column over de uitoefening van zijn vak en over lokale vraagstukken, uitdagingen & ontwikkelingen.

Het mooie van het gemeentebestuur is dat het overal over gaat. Over alle onderwerpen, alle problemen in onze maatschappij kan een gemeenteraad standpunten innemen. En vaak niet alleen een mening verkondigen, maar zich ook bemoeien met de kwestie. Dat ik dit opschrijf, durf op te schrijven, is niet zo voor de hand liggend.

Scherpslijpers
Want er zijn ook scherpslijpers, ik was er lange tijd één van, die vonden dat de gemeente alleen gaat over zaken, die aan het gemeentebestuur bij wet zijn toegewezen. Dat ik er nu anders over denk heeft twee redenen. De een heeft te maken met de huidige technologische revolutie, de ander met de bedreiging van onze democratie.

Digitale technologische revolutie
De maatschappij verandert in razend tempo; we zitten midden in de vierde, de digitale technologische revolutie. Dat merken we elke dag: we zijn voortdurend online, we zijn ‘blue faces’ geworden. We kunnen niet meer zonder onze smartphone. Dat geldt, denk ik, ook voor mijzelf. En daardoor zijn we steeds in verbinding met alles wat er gebeurt en met iedereen, waarmee we willens en wetens een –vaak kortstondig – een verbond aangaan.

Netwerkmaatschappij
Onze samenleving is een netwerkmaatschappij geworden. En ja, daar is de gemeente onderdeel van. Die gemeente wordt daarin meegezogen en moet ook standpunten innemen. Het gemeentebestuur komt er niet mee weg door te zeggen dat het geen taak is van de gemeente.

Overheid een geheel
Kijk bijvoorbeeld naar mijnoverheid.nl. Een digitaal portaal met allemaal kleine overheidsloketten. De overheid wordt steeds meer één geheel, waarvan de gemeenten een onlosmakelijk onderdeel zijn gaan vormen. We kunnen niet meer zeggen daar gaat die over of die en wij niet. Dat is de eerste reden, waarom de gemeente ‘over alles gaat’.

Apathie dood in de pot
Een tweede argument, dat de gemeente zich met alles kan bemoeien is dat we in een tijdperk leven, waarin de democratie moet worden verdedigd. Een democratie, waarin iedereen gelijkwaardig is en zich kan ontplooien. Daar zijn betrokken inwoners voor nodig of nog scherper gesteld: apathie is de dood in de pot.

Actief betrekken
Daarom moet het gemeentebestuur actief zijn in het betrekken van de inwoners bij het aanpakken van maatschappelijke problemen. Doen we dat niet en er ontstaat een grote mate van afzijdigheid bij de burgers, dan krijgen anti-democratische krachten een kans. Dus is elke kans om inwoners te betrekken bij vraagstukken de moeite waard. En dat kan gaan om aansprekende zaken, die te maken hebben met de directe leefomgeving.

Fietsbrug en buurtpreventie
Een voorbeeld daarvan is de keuze voor de uitvoering van een fietsbrug over de A9 bij ons in Amstelveen. Ook stimuleren we als gemeente dat u meehelpt in het bevorderen van veiligheid in uw buurt, bijvoorbeeld met Whatsappbuurtpreventie.

Loting
Een andere manier is bijvoorbeeld om door middel van loting ‘volksvertegenwoordigers’ aan te wijzen die met elkaar blijven nadenken hoe we de democratie levend kunnen houden. Samen met u, onze inwoners. Heeft u andere ideeën? Mijn deur staat open, ik ga graag het gesprek aan.

Bas Eenhoorn, waarnemend burgemeester gemeente Amstelveen

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.26, December 2017]

Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.