Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen [Beeld: gemeente Amstelveen]

Column burgemeester: Meer vrouwen in de politiek

Amstelveen - De Amstelveense gemeenteraad bestaat voor 31 procent uit vrouwen en voor 69 procent uit mannen. Dat moet anders, schrijft burgemeester Tjapko Poppens. 

Op 24 maart heeft de Amstelveense gemeenteraad unaniem de motie Meer vrouwen in de politiek aangenomen. In Amstelveen wonen iets meer vrouwen (51%) dan mannen (49%), maar de Amstelveense gemeenteraad bestaat voor 31% uit vrouwen en voor 69% uit mannen. Dat moet anders vindt de raad. 

Daarom wil de raad een campagne starten om meer vrouwen te interesseren voor de lokale politiek. Te meer omdat er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn. Als burgemeester sta ik hier volledig achter. Net als in de landelijke politiek is het van belang dat onze lokale volksvertegenwoordiging een afspiegeling van de samenleving is. Maar ik trek het graag breder. Het gaat wat mij betreft niet alleen om meer vrouwen in de raad, maar om een bredere afspiegeling van de Amstelveense samenleving wat betreft sociale, economische of culturele achtergrond.

Meer vrouwen en meer diversiteit in de politiek was een thema dat veel aandacht kreeg bij de verkiezingen van 17 maart. Afgelopen periode was 32% van de Tweede Kamerleden vrouw. Daar is met deze verkiezingen verandering in gekomen. Op basis van de voorlopige uitslagen is het aantal vrouwen gestegen naar 38% en het aantal Kamerleden met een migratieachtergrond van 10% naar 14%. Aan de andere kant is de Kamer qua regionale spreiding minder divers geworden: 71% van de nieuwe Kamerleden komt uit Zuid- en Noord-Holland of Utrecht.

Waarom ik me hard maak voor meer diversiteit? Door in te zetten op meer vrouwen in de raad bereik je meteen de helft van onze inwoners. Maar zoals ik al zei: het is belangrijk dat alle inwoners zich vertegenwoordigd voelen door onze gemeenteraad. Ik ben ervan overtuigd dat een evenredige vertegenwoordiging bijdraagt aan een betere discussie en betere besluiten. Onderwerpen worden vanuit meerdere invalshoeken bekeken en soms zelfs vanuit invalshoeken die anders over het hoofd worden gezien. En mensen herkennen zich beter in hun gemeentebestuur.

Daarbij zijn vrouwen in de politiek maar ook in het bedrijfsleven een rolmodel voor de jongeren van nu. Dat geldt ook voor mensen met een andere achtergrond. Hun voorbeeld stimuleert anderen in hun ambities, geeft het zelfvertrouwen om zelf de stap te maken, in de politiek, de wetenschap, het bedrijfsleven of welk vlak dan ook.

Maar terug naar de gemeentepolitiek. Raadsleden doen interessant werk. Ze denken en beslissen mee over allerlei onderwerpen die onze directe leefomgeving aangaan, zoals wonen, groen, sportvoorzieningen, verkeer. Raadsleden bepalen mede de toekomst van onze mooie stad. Is dit iets voor u? Laat u informeren en inspireren om de stap naar de politiek te zetten. Dat geldt overigens niet alleen voor de vrouwen. Ik nodig nadrukkelijk iedereen hiervoor uit.

Naast de campagne voor meer vrouwen in de Amstelveense politiek gaat de raad (online) informatieavonden organiseren. Zo kunt u op een praktische manier een beeld krijgen van wat het raadswerk inhoudt. Bij interesse kunt u contact opnemen met onze griffie via raadsgriffie@amstelveen.nl.

Ik heet u graag van harte welkom en wie weet tot ziens, op straat of in het gemeentehuis volgend jaar.

Tjapko Poppens


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.