Roel Smit

Column: 'Doe wat leuks met de Bovenkerkerpolder'

AMSTLVEEN - Het is een zielig fiets- en wandelpad, het nieuwe Weidevogelpad in de Bovenkerkerpolder. Het kruist de Middenweg, dat is de liniaal die is gelegd van de Nesserlaan, dwars door de polder, naar de nieuwe N201. Neem je vanaf de Middenweg het Weidevogelpad naar het oosten, dan kom je in Nes. Naar de andere kant, richting Bovenkerkerweg, loopt de weg hobbel-de-bobbel dood op overwoekerde bouwvallen. De dode rat die ik daar vond, was het enige teken van leven.

Het Weidevogelpad is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Mooi Amstelland. Daarmee moet het gebied mooi blijven én toegankelijk worden. Nu woon ik hemelsbreed 500 meter van het pad en het kost me – wandelend – ongeveer een uur om er te komen. Er is dus nog wat te doen aan die toegankelijkheid. Helaas, het ‘programma’ is net afgerond, lees ik.

Het gemeentebestuur, de VVD voorop, wil de polder groen houden. Maar niets is veranderlijker dan een politicus. Begin jaren tachtig was Herman van Thiel Berghuys hier een invloedrijke VVD’er. In de gemeenteraad pleitte hij steevast voor het volbouwen van de Bovenkerkerpolder en liefst een beetje vlot. Met de huidige VVD van Herbert Raat is dat anders. Die zei vorig jaar dat de polder een Rijksmonument moest worden. Het gemeentebestuur (inderdaad: ook met de VVD) concludeerde iets later echter: weinig kansrijk en ook niet nodig. De polder wordt “voldoende beschermd”.

Is dat zo? Bescherm je een gebied door op te schrijven dat iets groen moet blijven? Helpt het aanleggen van droevige, doodlopende fietspaden? Zolang inwoners van Amstelveen de polder mooi vinden, maar er weinig kunnen recreëren, worden mooie woorden snel ingeruild voor iets dat ook belangrijk of lucratief is.
Doe dus iets leuks met dit gebied. Een golfbaan hebben we al (zorgt overigens ook voor bescherming!), maar doe iets. Het Amsterdamse Bos was ooit net zo’n polder als nu ten zuiden van Amstelveen ligt. Wie zou het durven voorstellen: bomen kappen om daar woningen te bouwen? De revolutie zou uitbreken, want we maken massaal gebruik van het Bos. Ik ben pas gerust als Amstelveners net zo gaan houden van de Bovenkerkerpolder.

Ergens in een lade op het raadhuis ligt nog een mooi plan voor recreatie in de polder op een manier die past bij dit gebied. Het heet Amstelgroen en sneuvelde – begrijpelijk –tijdens de laatste economische crisis. Kan de VVD, van Herbert Raat eens op zoek naar die la?


Roel Smit 


Columnist Roel Smit was begin jaren tachtig gemeenteraadsverslaggever van het Amstelveens Weekblad. Nu is hij eigenaar van Hoeksjan Redactie en Communicatie in Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.