Column Geertje: Een dijk van een stukje

Amstelveen - 15 maart is het zover. U kijkt er vast - net als ik - ook al maanden naar uit, iedere keer als u de wc doortrekt: de Waterschapsverkiezingen. Want van alle dingen waar ik ooit op heb mogen stemmen (het landsbestuur, de gemeenteraad, de Provinciale Staten, het Eurovisie Songfestival, de winnaar van de eerste Big Brother, de klassenvertegenwoordiger in de eerste), spreken de Waterschapsverkiezingen toch wel het meest tot de verbeelding. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik geen fláuw idee heb wat er precies te kiezen valt...

Ik deed mijn best hoor, om me een voorstelling te maken hoe politieke kleur door onze polders stroomt. De PvdA is natuurlijk voor een eerlijke verdeling van het water en nivellering van het waterpeil. PVV tegen de instroom van water uit het buitenland, die willen ook buitenlands mineraalwater terugsturen naar waar het vandaan komt. BVNL ook, maar die pleiten daarnaast voor meer Ivermectine in het water, of zoeken vast een ander haakje om water te verbinden aan hun favoriete thema, corona.

D66 wil ongetwijfeld meer educatie over water en een nieuwe waterbestuurscultuur die ervervolgens niet komt. De VVD heeft überhaupt geen actieve herinneringen aan water. De Partij voor de Dieren is vanzelfsprekend vóór water want daar zwemmen vissen in, en tegen vissen want dat is niet goed voor de vissen. GroenLinks maakt zich vooral hard voor water uit de grachtengordel. De Boer Burger Beweging is alleen voor water om vruchtbare akkers mee te besproeien of de trekker mee af te spuiten. En de SP zal wel tegen water zijn, want die zijn tegen alles.

Maar goed, om toch voor de betreding van het stemlokaal mijn aannames te toetsen (je democratische plicht moet je immers serieus nemen, vooral als het over droge voeten gaat), vulde ik de stemwijzer in. Die is er namelijk, zo moet u weten. Op www.agv.mijnstem.nl (geen reclame) kunt u bepalen wat uw mening is over allerhande onderwerpen waarvan u niet wist dat ze bestonden. Er zijn ook allemaal politieke waterpartijen (no pun intended) waarvan u niet wist dat ze bestonden. Ook kunt u zien wat alle partijen van diezelfde onderwerpen vinden en – het zal u niet verbazen – dat blijkt soms net zo weinig te zijn als uzelf, getuige de malle antwoorden.

Op de vraag of al het oppervlaktewater zwemwater moet worden, antwoordt BVNL bijvoorbeeld ‘Wij wonen in een kikkerland waar wij graag zwemmen en recreëren in en met het water’. Ik recreëer ook graag in en met (?) het water en ben dol op kikkers, maar heb nog steeds geen idee of ze nu voor of tegen zijn. Op de vraag ‘Moeten we investeren in het actief bestrijden van rivierkreeften?’ antwoordt de BBB ‘kan voor werkgelegenheid en voedselzorgen, daarom actief bestrijden (nieuwe sector) en op de menukaart laten terugkomen’. Nu ben ik erg van de schaal-, schelp- en slootvruchten, dus ik zie deze nieuwe branche vol verwachting tegemoet.

Afijn. Zo ploeterde ik door de kieswijzer heen om van alles te vinden over dingen waar ik eigenlijk niet zoveel van vind, omdat ik er simpelweg geen verstand van heb. Om vervolgens net zoals altijd gewoon weer uit te komen op de partij waar ik bij alle andere verkiezingen ook op uitkom. Zo zie je maar, uiteindelijk is het allemaal (pun intended) toch één pot nat.

Dit artikel is eerder verschenen in AmstelveenZ magazine, nummer 76. 


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.