Column Geertje Visser: De jeugd van tegenwoordig

Amstelveen - Er zijn nogal wat problemen in Amstelveen. Woningnood, het baanonderhoud van Schiphol, te veel rotondes… Alles leuk en wel hoor, maar het is allemaal klein bier vergeleken bij het échte probleem van Amstelveen: de jeugd. Amstelveense jongeren zijn namelijk, zo moet u weten, over het paard getilde luie wezens die met identieke kapsels (low taper fade, red.) niet veel meer doen dan in veel te dure kleren de hele dag, lurkend aan een vape, op fatbikes rondrijden. Vroeger had je tenminste nog wat aan die gasten. Beetje werken op het land, oude dametjes helpen met oversteken… Maar tegenwoordig is het een inactief volkje dat maar moeilijk in beweging te krijgen is, of het moet voor iets onbeduidends zijn dat op TikTok wordt aangeprezen.

En dat alles heeft keihard zijn weerslag op de stad. Stonden jongeren vroeger massaal in de rij bij de opening van iedere willekeurige museumtentoonstelling; nu blijft het akelig stil in de Amstelveense kunstinstellingen. Geen verveelde puber meer te bekennen. Ook de sportclubs merken dat kinderen met geen stok meer aan het sporten te krijgen zijn zodra ze de fatbikegerechtigde leeftijd (in Amstelveen een jaar of 9) bereiken. Tijd dus voor onconventionele oplossingen, aldus de Amstelveense sport- en cultuurinstellingen.

Ik vermoed dat er op het hoofdkantoor van Amstelveen Sport redelijk wat drugs doorheen is gegaan tijdens de brainstorm, maar de oplossing die aan tafel van lokale zender 1Amstelveen werd gepresenteerd, mocht er zijn. “Blow in the Dark”. Een uniek evenement om de inactieve 14 tot 20-jarigen te bereiken. Want hoe motiveer je inactieve jongeren om weer fit en gezond te worden als zij niet willen sporten?

Precies! Ik hoor het u denken: ‘door ze knetterstoned te laten sporten natuurlijk!’. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben! Iedereen weet dat álles leuker wordt als je stoned bent, zelfs dingen die helemaal niet leuk zijn, zolang het maar wordt afgesloten voor iets met shoarma en veel saus. Binnenkort kunnen jongeren dus terecht op het Stadsplein voor een dikke joint en een lichtgevende volleybal. Tenminste, als de Christen Unie het niet meteen weer verpest, want die gunnen het zien van onzichtbare dingen - zo bleek uit de vragen die zij woedend stelden aan B&W - alleen aan mensen die dat op zondagochtend nuchter doen.

Ja, en toen Amstelveen Sport eenmaal met hun hallucinante marketingplan uit de kast was, kon het Cobra Museum natuurlijk niet achterblijven. Ook het Cobra Museum gaat zich de komende jaren focussen op de jongere doelgroep, al zult u ook begrijpen dat je dat niet redt met de oubollige naam ‘Cobra Museum’. Daarom kwam het Cobra Museum met het lumineuze idee om voortaan verder te gaan onder de naam ‘Museum Cobra’. Bam, schot in de roos! En ook wel handig, want zo hoeven ze alleen de letters om te hangen en dat scheelt een hoop geld. Geld dat er toch al te weinig was.

Ook gaat het Cobra Museum Museum Cobra ‘momfluencers’ inzetten. Dat zijn moeders die op TikTok aan andere moeders vertellen wat zij moeten doen met hun leven. Ja, en nu wil ik mezelf natuurlijk niet al te opzichtig naar voren schuiven, maar ik heb er drie en heb zelf dan wel geen TikTok-account, maar de hond wel. Dus ik denk gráág mee over hoe we meer pubers naar het Cobra Museum Museum Cobra kunnen krijgen.

Zelf denk ik dat we misschien ook Cobra’s kunnen gaan áfsteken, in plaats van het alleen te gebruiken als lokkertje in de naam. En ik vermoed ook dat pubers al die Karel Appels gewoon nogal saai vinden, maar ook daar heb ik wat op bedacht.

Misschien heeft Amstelveen Sport nog wel wat joints over?

Dit artikel verscheen eerder in de juli-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 90.


Meer nieuws

112 gisteren 15:09

Auto's in botsing op kruising Beneluxbaan/Gondel

Amstelveen - Niet voor het eerst heeft er een aanrijding plaatsgevonden op het kruispunt Beneluxbaan/Gondel in Amstelveen Zuid. Twee auto's botsten op elkaar met flinke blikschade tot gevolg.

Politiek 23 jul. 2024 11:37

Burgerbelangen Amstelveen: zorgwoningen Maccabiadelaan toewijzen aan kwetsbare mensen met zorgvraag

Amstelveen – Op initiatief van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gaat het College van B en W onderzoeken hoe de 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct kunnen worden toegewezen aan kwetsbare mensen met een zorgvraag. Ook wordt op initiatief van de lokale partij informatie over zorg beter toegankelijk voor inwoners met een hulpvraag.

Politiek 23 jul. 2024 11:30

Actief voor Amstelveen tevreden zomerreces in

Amstelveen – De lokale politieke partij actief voor Amstelveen is tevreden het politieke zomerreces ingegaan. De partij zag vorige week tijdens de behandeling van de Perspectiefnota drie moties aangenomen worden.