Geertje Visser.

Column Geertje Visser: Een hartig woordje

Amstelveen - Geertje Visser schrijft in haar nieuwste column in AmstelveenZ Magazine openhartig over de conclusie van een cardioloog, nadat ze aan het sporten was geslagen.

De cardioloog keek een beetje bedenkelijk en had het over ‘iets dat we liever niet zien’ en verder moesten onderzoeken. De rest van het verhaal over een MRI en CT-scan miste ik, want het was dus zo klaar als een enorm klontje: ik zou binnen nu en afzienbare tijd morsdood neervallen. Met een acute hartstilstand te pletter storten.

Sportgedoe

Zo hop! met een baby op de arm van de trap af, of met het hele gezin op groepsuitje de vangrail in - want die hartstilstanden komen natuurlijk altijd op het moment dat je ze het minst kunt gebruiken. Dat hele sporten na de bevalling was een stompzinnig idee geweest, want naast dat de postpartum-pens zich geen millimeter had aangetrokken van al dat sportgedoe, bleek mijn hart er nu ook al spoorslags mee op te houden. Zie je wel dat sporten niet goed voor je is?

Google uitgelezen

En zo zat ik 2 maanden roerloos op de bank cafeïnevrij en alcoholarm te wezen. Want van bewegen zou ik vast nóg sneller de pijp uitgaan en bovendien was ‘ik mag even niet excessief bewegen’ ook wel een goed argument om De Meneer de was op te laten vouwen. Ondertussen las ik heel Google uit en voor ik het wist had ik niet alleen ‘iets wat we liever niet zien’ maar ook acht zeldzame aandoeningen, drie erfelijke afwijkingen (allen lethaal, zo u begrijpt) een pacemaker en een harttransplantatie bij elkaar gescharreld.

Ritme

Een hoop onderzoeken later bleek mijn hart gewoon een even slecht gevoel voor ritme te hebben als zijn eigenaar, maar verder klopte het als een bus (figuurlijk dan). Goed nieuws dus - behalve dan op het gebied van de was.

Koffie en cake

Wakker geschud door de pas afgewende dood, toog ik (nu ik me toch al had ingesteld op koffie en cake) naar een gezellige aula in Wijkcentrum Westend. Amstelveen bruist namelijk van de mensen met een naderende hartaanval en die waren allemaal afgekomen op de informatiebijeenkomst van de gemeente over de onlangs in Amstelveen gelanceerde app HartslagNu (stiekem waren we natuurlijk allemaal afgekomen op de ‘eerste 100 reanimatiecursussen gratis’ die er werden aangeboden, maar nog liever dood dan dat we dat toegeven, zo u begrijpt).

Uber

Ook hartaanvallen - die we na de informatieavond voortaan allemaal ‘circulatiestilstand’ noemen want dat klinkt veel meer alsof we ook bij de ambulance werken - zijn tegenwoordig namelijk onderwerp van de deeleconomie. HartslagNu is een soort Uber, maar dan voor reanimaties. Zodra zo’n hart er de brui aangeeft heb je namelijk 6 minuten om nog weer wat leven in de brouwerij te krijgen en in een gemeente met 23493832 rotondes kun je er dus maar beter op gokken dat een particuliere hartsnorder er na een oproepje via de app eerder is dan de ambulance.

Pop

In plaats van dood te gaan, ga ik binnenkort dus in de weer met een rubberen Amstelvener (voor de goede orde: ik bedoel zo’n pop, niets anders). En met mij vele anderen. Misschien wilt u zelf ook wel meedoen en zich aanmelden, dan kunnen we binnenkort in heel Amstelveen met een gerust hart een hartaanval circulatiestilstand krijgen. En da’s een hartstikke fijn idee, nietwaar?

Geertje Visser


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.