Column Geertje Visser: Escape Room

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de april-editie over de vele wegwerkzaamheden in Amstelveen.

‘Een escaperoom (ook wel exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een of meerdere kamers wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer(s) binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten’
(bron: Wikipedia.nl).

Ik stel me dan zo voor hoe dat gaat, op de maandagochtend na het teamuitje, bij de koffieautomaat op het raadhuis: ‘Dat was tof Henk, zouden wij ook wat mee moeten in Amstelveen, zo’n escaperoom’, ‘Krek wat je zegt Koos, een stukje beleving naar de mensen toe. Wat serious gaming, iets met een experience; vinden ze vast leuk!’.

Vervolgens is er iemand op pad gestuurd om een laadwagen vol borden met cryptische omleidingen (Route C linksaf, oh nu staat u ineens op route A. Ga na 2,5 kilometer links naar route D en dan bij de derde kruising naar rechts om via route Q weer terug te komen bij route Z die leidt naar een doodlopende steeg met een hek ervoor) neer te planten bij willekeurig neergezette opbrekingen, afsluitingen en omleidingen.

Was het voorheen alleen onmogelijk om Amstelveen ín te komen door de onbetaalbare woningen, tegenwoordig is het een nog grotere opgave om Amstelveen te verlaten. De Amstelveen-escapechallenge is het laatste level voor je alle escaperooms hebt uitgespeeld:

‘Welkom in escaperoom Amstelveen. Probeer vanuit Westwijk de stad zo snel mogelijk te verlaten! Neem bus 55 in Westwijk richting Amstelveen-Zuid. Ontdek halverwege dat u geen adem meer kunt halen, doordat er teveel mensen in de bus staan én de bus bovendien een totaal andere route rijdt dan de metro waardoor deze niet langer stopt bij het Stadshart. En loop vanaf de Oranjebaan - maar dan wel op een halte die op een hele onlogische plek staat - richting uw werk aan de Beneluxbaan.

Pas op dat u hierbij niet wordt platgereden door het bouwverkeer dat rondom de City Garden werkt. Neem vervolgens de bus vanaf het busstation weer terug naar Westwijk en pak de ­fiets. Rijd richting het Kazernepad om halverwege te ontdekken dat het Zwartepad al maanden is afgesloten en ­fiets rechtdoor naar de Sportlaan om er daar achter te komen dat deze ook is afgesloten.

Fiets vervolgens terug naar huis en neem de auto. Rijd over de Sacharovlaan naar de Hammarskjöldsingel, maar pas op dat u de verkeersregelaar die de om-en-om regeling met verkeerslichten en snelheidsbeperking in de gaten houdt - omdat één rijbaan is afgesloten - niet omver rijdt. Als u na een halfuur file op de Sacharovlaan voorbij de wegversperring bent, kunt u aansluiten in de file op de Beneluxbaan.

U kunt ook kiezen om de route Sportlaan/Van der Hooplaan te nemen, alwaar het kruispunt wordt voorbereid om op de schop te gaan. Rij terug naar Westwijk, ga even plassen en waag een nieuwe poging. Probeer via de kortste route, de Bosrandweg, Amstelveen te verlaten om te ontdekken dat de Bosrandweg is afgesloten omdat de berm wordt opgeleukt.

Ga naar huis om huilend in een hoekje te gaan zitten en vind een brief op de mat waarin Schiphol aankondigt dat ze groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan gaan plegen, waardoor u ook via die weg Amstelveen niet meer kunt ontvluchten. Helaas, uw uur is om. GAME OVER.

Waren ze maar gaan karten als teamuitje.

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.