Column Geertje Visser: Escape Room

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de april-editie over de vele wegwerkzaamheden in Amstelveen.

‘Een escaperoom (ook wel exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een of meerdere kamers wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer(s) binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten’
(bron: Wikipedia.nl).

Ik stel me dan zo voor hoe dat gaat, op de maandagochtend na het teamuitje, bij de koffieautomaat op het raadhuis: ‘Dat was tof Henk, zouden wij ook wat mee moeten in Amstelveen, zo’n escaperoom’, ‘Krek wat je zegt Koos, een stukje beleving naar de mensen toe. Wat serious gaming, iets met een experience; vinden ze vast leuk!’.

Vervolgens is er iemand op pad gestuurd om een laadwagen vol borden met cryptische omleidingen (Route C linksaf, oh nu staat u ineens op route A. Ga na 2,5 kilometer links naar route D en dan bij de derde kruising naar rechts om via route Q weer terug te komen bij route Z die leidt naar een doodlopende steeg met een hek ervoor) neer te planten bij willekeurig neergezette opbrekingen, afsluitingen en omleidingen.

Was het voorheen alleen onmogelijk om Amstelveen ín te komen door de onbetaalbare woningen, tegenwoordig is het een nog grotere opgave om Amstelveen te verlaten. De Amstelveen-escapechallenge is het laatste level voor je alle escaperooms hebt uitgespeeld:

‘Welkom in escaperoom Amstelveen. Probeer vanuit Westwijk de stad zo snel mogelijk te verlaten! Neem bus 55 in Westwijk richting Amstelveen-Zuid. Ontdek halverwege dat u geen adem meer kunt halen, doordat er teveel mensen in de bus staan én de bus bovendien een totaal andere route rijdt dan de metro waardoor deze niet langer stopt bij het Stadshart. En loop vanaf de Oranjebaan - maar dan wel op een halte die op een hele onlogische plek staat - richting uw werk aan de Beneluxbaan.

Pas op dat u hierbij niet wordt platgereden door het bouwverkeer dat rondom de City Garden werkt. Neem vervolgens de bus vanaf het busstation weer terug naar Westwijk en pak de ­fiets. Rijd richting het Kazernepad om halverwege te ontdekken dat het Zwartepad al maanden is afgesloten en ­fiets rechtdoor naar de Sportlaan om er daar achter te komen dat deze ook is afgesloten.

Fiets vervolgens terug naar huis en neem de auto. Rijd over de Sacharovlaan naar de Hammarskjöldsingel, maar pas op dat u de verkeersregelaar die de om-en-om regeling met verkeerslichten en snelheidsbeperking in de gaten houdt - omdat één rijbaan is afgesloten - niet omver rijdt. Als u na een halfuur file op de Sacharovlaan voorbij de wegversperring bent, kunt u aansluiten in de file op de Beneluxbaan.

U kunt ook kiezen om de route Sportlaan/Van der Hooplaan te nemen, alwaar het kruispunt wordt voorbereid om op de schop te gaan. Rij terug naar Westwijk, ga even plassen en waag een nieuwe poging. Probeer via de kortste route, de Bosrandweg, Amstelveen te verlaten om te ontdekken dat de Bosrandweg is afgesloten omdat de berm wordt opgeleukt.

Ga naar huis om huilend in een hoekje te gaan zitten en vind een brief op de mat waarin Schiphol aankondigt dat ze groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan gaan plegen, waardoor u ook via die weg Amstelveen niet meer kunt ontvluchten. Helaas, uw uur is om. GAME OVER.

Waren ze maar gaan karten als teamuitje.

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.