Column Geertje Visser: Escape Room

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de april-editie over de vele wegwerkzaamheden in Amstelveen.

‘Een escaperoom (ook wel exit game, ontsnappingsspel of ontsnapkamer) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een of meerdere kamers wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer(s) binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten’
(bron: Wikipedia.nl).

Ik stel me dan zo voor hoe dat gaat, op de maandagochtend na het teamuitje, bij de koffieautomaat op het raadhuis: ‘Dat was tof Henk, zouden wij ook wat mee moeten in Amstelveen, zo’n escaperoom’, ‘Krek wat je zegt Koos, een stukje beleving naar de mensen toe. Wat serious gaming, iets met een experience; vinden ze vast leuk!’.

Vervolgens is er iemand op pad gestuurd om een laadwagen vol borden met cryptische omleidingen (Route C linksaf, oh nu staat u ineens op route A. Ga na 2,5 kilometer links naar route D en dan bij de derde kruising naar rechts om via route Q weer terug te komen bij route Z die leidt naar een doodlopende steeg met een hek ervoor) neer te planten bij willekeurig neergezette opbrekingen, afsluitingen en omleidingen.

Was het voorheen alleen onmogelijk om Amstelveen ín te komen door de onbetaalbare woningen, tegenwoordig is het een nog grotere opgave om Amstelveen te verlaten. De Amstelveen-escapechallenge is het laatste level voor je alle escaperooms hebt uitgespeeld:

‘Welkom in escaperoom Amstelveen. Probeer vanuit Westwijk de stad zo snel mogelijk te verlaten! Neem bus 55 in Westwijk richting Amstelveen-Zuid. Ontdek halverwege dat u geen adem meer kunt halen, doordat er teveel mensen in de bus staan én de bus bovendien een totaal andere route rijdt dan de metro waardoor deze niet langer stopt bij het Stadshart. En loop vanaf de Oranjebaan - maar dan wel op een halte die op een hele onlogische plek staat - richting uw werk aan de Beneluxbaan.

Pas op dat u hierbij niet wordt platgereden door het bouwverkeer dat rondom de City Garden werkt. Neem vervolgens de bus vanaf het busstation weer terug naar Westwijk en pak de ­fiets. Rijd richting het Kazernepad om halverwege te ontdekken dat het Zwartepad al maanden is afgesloten en ­fiets rechtdoor naar de Sportlaan om er daar achter te komen dat deze ook is afgesloten.

Fiets vervolgens terug naar huis en neem de auto. Rijd over de Sacharovlaan naar de Hammarskjöldsingel, maar pas op dat u de verkeersregelaar die de om-en-om regeling met verkeerslichten en snelheidsbeperking in de gaten houdt - omdat één rijbaan is afgesloten - niet omver rijdt. Als u na een halfuur file op de Sacharovlaan voorbij de wegversperring bent, kunt u aansluiten in de file op de Beneluxbaan.

U kunt ook kiezen om de route Sportlaan/Van der Hooplaan te nemen, alwaar het kruispunt wordt voorbereid om op de schop te gaan. Rij terug naar Westwijk, ga even plassen en waag een nieuwe poging. Probeer via de kortste route, de Bosrandweg, Amstelveen te verlaten om te ontdekken dat de Bosrandweg is afgesloten omdat de berm wordt opgeleukt.

Ga naar huis om huilend in een hoekje te gaan zitten en vind een brief op de mat waarin Schiphol aankondigt dat ze groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan gaan plegen, waardoor u ook via die weg Amstelveen niet meer kunt ontvluchten. Helaas, uw uur is om. GAME OVER.

Waren ze maar gaan karten als teamuitje.

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis. 

Zakelijk gisteren 09:44

JobZ: Centralpoint zoekt accountmanager

Amstelveen - Centralpoint, de grootste IT-reseller van de Benelux en gevestigd in Amstelveen, groeit nog steeds en zoekt een nieuwe accountmanager. 

Algemeen 25 mei 2020 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.