Column Geertje Visser: FARREGAT

Amstelveen - Geertje Visser schrijft voor AmstelveenZ Magazine maandelijks over lokale aangelegenheden. Deze keer over de naamgeving van een nieuwbouwwijk net over de grens in buurgemeente Aalsmeer, die daar voor de nodige beroering zorgt. 'B U I T E N V E E N staat er sinds een aantal weken in grote, Hollywoodachtige letters in een drassig weiland langs de Legmeerdijk.'

Grote verontwaardiging bij onze zuiderburen. U weet wel, dat kleine Gallische dorpje dat dapper weerstand blijft bieden tegen de Romeinse overheersers. Klagen wij in Amstelveen graag dat er géén huizen worden gebouwd, in Aalsmeer zijn ze - een mens moet toch wat te mopperen houden - vooral verbolgen over de náám van een wijk in wording, getuige mijn Aalsmeerse evenknie Dick Piet die daar een column over schreef.

Buitenveen

B U I T E N V E E N staat er sinds een aantal weken in grote, Hollywoodachtige letters in een drassig weiland langs de Legmeerdijk. En nu woon ik met één been in Aalsmeer, maar veel verder dan een ‘goh, prima naam wel’ was niet in mij opgekomen toen ik er een keer of duizend (ik denk dat we dat A-diploma nooit halen) langsreed richting de Waterlelie. Ik vond het wel klinken alsof je er echt in de natuur woont. Lekker buiten. Met de poten in het veen. Weliswaar pal onder Schiphol, maar met een naam als ‘Buitenveen’ voelt het toch een beetje alsof je een frisse neus haalt elke keer als je door je wijk loopt, daar doet zo’n landingsbaan niets meer aan af.

Kakkerig

Nou, daar dachten ze in Aalsmeer anders over. Want ja, ‘Buitenveen’, dat kón niet anders dan bewust bedacht zijn door die bemoeizuchtige overburen omdat het een samentrekking zou zijn van, ik citeer: “onze kakkerige buurgemeente Amstelveen en de zeker niet minder kakkerige aanpalende Amsterdamse villawijk Buitenveldert … en daar barst het van de rijke stinkerds die voor zo’n stulpje diep in de buidel kunnen tasten”. Ik vermoed dat dit de reden is dat de PVV in Aalsmeer dit jaar op gelijke hoogte eindigde met de VVD, want het begint bij Nieuw-Oosteinde en voor je het weet ruikt je hele dorp naar Chanel.

Helemaal niet zo chique

Wat onze zuiderburen alleen niet weten (naast het feit dat Buitenveldert geen villawijk is), is dat wij Amstelveners helemaal niet zo chique zijn. We zijn hier net zo Gerard Joling en Eetze als Aalsmeer zelf, alleen weten we het beter te maskeren. Kijk, je kan je kind natuurlijk Dick noemen, maar ook Floris-Jan. En zo geven wij ook onze bouwprojecten graag namen die een Saint Tropez aan de snelweg doen vermoeden. Zo heet de geplande woonwijk naast Bovenkerk ‘Beauve’ in plaats van ‘Wijk bij de Grote Albert Heijn’. We krijgen een woontoren die ‘Amstelwood’ heet omdat hij van hout is, maar zo toch nét wat meer Hollywood voelt. En om mensen zo gek te krijgen om met hun neus bovenop de A9 te wonen, noemden we het gebouw ‘The Mayor’. Zo voel je je toch een beetje alsof die snelweg die onder je langs raast van jou is. Laat ons toch lekker.

Poeha

Maar goed, Aalsmeerders moeten dus niets van al die poeha hebben want die hebben
 – anders dan wij – wél zoiets als een dorpsgevoel. Daarom hebben ze bedacht dat de wijk de vroegere naam van Oosteinde moet krijgen: “Farregat”. Dat betekent ‘het verre gat’; écht een plek die voelt als lekker thuiskomen. Ook straatnamen moeten weer naar de gewone man van weleer worden genoemd, zoals badmeester Geurts en melkboer Janmaat. Ik ben even de historie ingedoken en stel voor dat we Aalsmeer dan ook maar gewoon omdopen tot ‘Palingmeer’, waar het (waarschijnlijk) vandaan komt. Leuk voor in de disco: “Hai, waar woon je?”, “Oh, Melkboerjanstraat in ‘t Farregat in Palingmeer”. Nee, laat die citymarketing maar over aan de Aalsmeerders. Daar hebben ze ons helemaal niet voor nodig.

Hokypokywijk

En toch… geïnspireerd geraakt door zoveel dorps chauvinisme, stel ik voor om ook in Amstelveen wat meer de gewone man te eren die de stad maakt tot wat hij is. Daarom stel ik voor om Beauve gewoon Hokypokywijk te noemen. En Amstelwood? Daar is natuurlijk maar één passende naam voor: De Cor van Hout.  

 


Meer nieuws

Wonen vandaag 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport vandaag 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.     

Sport vandaag 11:18

NRT500-toernooi van start op Park Startbaan

Amstelveen - Op Park Startbaan is vandaag het nationale NRT500 tennistoernooi van start gegaan. 32 mannen en 24 vrouwen strijden de komende dagen om punten te verdienen voor de nationale ranking.