Column Geertje Visser: Fijne S(t)of

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de oktober-editie over de luchtkwaliteit in Amstelveen. 

Enorme paniek in de tent. Na een goeie jaar of 100 naast Schiphol te zijn gelegen, doorkliefd door de A9, is nu ontdekt dat de luchtkwaliteit van Amstelveen belabberd is. Je hebt zeg maar Delhi en Jakarta en daarna komt ongeveer Amstelveen, aldus het rapport van het RIVM.

Feitelijk komt het er op neer dat wie levensmoe is het beste zo snel mogelijk in onze gemeente kan gaan wonen – als een soort luxe hospice –, omdat de kans om vroegtijdig te overlijden of in íeder geval serieus ziek te worden hier enorm is verhoogd. Hart- en vaatziekten, kanker; je krijgt het allemaal gratis en voor niets bij je veel te dure woning.

Boosdoeners

Dat hadden we hier met z’n allen enorm niet aan zien komen, en daarom luidt politiek Amstelveen nu op stel en sprong de noodklok. 'De ons omringende snelwegen en Schiphol worden in het rapport genoemd als de grootste boosdoeners en vervuilers. Naast de gifstoffen is ook het hoge basis geluidsniveau schadelijk voor de gezondheid. De kans op hart- en vaatziektes is als gevolg hiervan aanzienlijk verhoogd', aldus het persbericht.

Potverdrie. Was datzelfde politiek Amstelveen nét zo lekker bezig om Amstelveen Groene Stad op de kaart te zetten, citymarketing te bedrijven (want: zo lekker bereikbaar!) en te participeren met bewoners op onderwerpen die er niet toe doen, blijkt inééns dat we naast Schiphol en aan de A9 liggen. En alsof dat geen ontdekking genoeg was, komt ook ineens boven tafel dat uitlaatgassen van vliegtuigen en auto’s helemaal niet gezond zijn. Hadden ze dát niet even eerder kunnen ontdekken?

Hamerstuk

Die hadden we niet voorzien, dus geheel terecht dat er nu een ferme vuist wordt gemaakt richting Den Haag. Dat zal ze leren! Ik bedoel, hadden we eerder geweten dat wonen onder Schiphol en aan een snelweg ­fijnstof en geluidsoverlast veroorzaakt, dan had diezelfde gemeenteraad natuurlijk nóóit in april van ditzelfde jaar unaniem, als hamerstuk, ingestemd met het verbreden van de A9.

Nee, hadden we dit alles eerder geweten dán was er wel geluisterd naar de bewoners van de Meander die vurig pleitten om alles te ondertunnelen, zodat ze ook na de verbreding nog zouden kunnen ademhalen en slapen. Maar ja, dat is met de kennis van nu hè?

In april van dit jaar leken auto’s nog vrolijke bloemenscheetjes uit te stoten, dus dat we dat toen niet hebben gedaan kun je niemand verwijten. Wat het ook extra zuur maakt (naast de regen dan), is dat we net zo lekker op weg waren om een Rookvrije Gemeente te worden. Daar sta je dan met je goeie gedrag en je rookverbod op sportclubs, terwijl blijkt dat het gemiddelde Amstelveense F-je tijdens een potje voetbal gewoon 5 à 10 sigaretten naar binnen paft door alleen maar adem te halen.

Oplossingen

Anyway, een ferme vuist dus. En mésscherpe vragen aan het college, zoals of die op korte termijn contact willen opnemen met de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur & Milieu om de ernst van de huidige situatie te onderstrepen en te vragen om maatregelen. Als ze hier toch zijn voor het uitbreiden van Schiphol en het verbreden van de snelweg kunnen we meteen passende oplossingen bespreken.

Misschien kunnen we wel een grote glazen koepel over Amstelveen heen plaatsen. Of gratis mondkapjes uitdelen. En anders kunnen we altijd nog collectief verhuizen naar Drenthe en Amstelveen omdopen tot Grauwste Gemeente waar het goed toeven is voor mensen die toch al kettingroken: een citymarketoriale niche die nog niemand heeft ontdekt. Ik ruik – naast uitlaatgassen – alleen maar kansen!

Geertje Visser

[Deze column is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, oktober 2019]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.