Column Geertje Visser: Groot Onderhoud

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de nieuwste editie over de ligging van Amstelveen - vlakbij Schiphol.

De vakantie is bijna afgelopen en om dat heugelijke feit te vieren, gaat Schiphol groot onderhoud plegen aan de start- en landingsbanen waardoor het extra gezellig wordt op de Buitenveldertbaan, Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan. Súperhandig als je het mij vraagt, want vanaf 2 september gaat de wekker hier in huis weer gewoon om 6 uur ‘s ochtends en dan is het altijd ­fijn wanneer je al vanaf 4:30 wakker wordt gesnoozed door het gebrom van mensen die nog wél lekker op vakantie gaan.

Klagen scheidt de jongens van de mannen

En al had ik het stiekem toch niet zo leuk gevonden, extra vliegtuigen over mijn huis op de meest idiote tijdstippen, dan had ik dat hier natuurlijk niet hardop geschreven. Want klagen over vliegtuigen scheidt in Amstelveen toch een beetje de jongens van de mannen, nietwaar?

Wie namelijk een échte Amstelvener is (ik ben er nog niet helemaal uit waar de historische grens precies ligt maar je moet in íeder geval kunnen mijmeren hoe ­fijn zwembad de Poeloever was omdat je daar zelf ooit in gezwommen hebt), klaagt niet over vliegtuigen. Want hee: dan had je maar in een hutje op de hei moeten gaan wonen en niet naast Schiphol.

Tuinstoelen

Wie naast een vliegveld gaat wonen wéét dat hij last gaat krijgen van een almaar toenemend aantal vliegtuigen - net zoals je kunt weten dat je overlast krijgt van steeds meer technofestivals als je naast een bos gaan wonen. Nee, échte Amstelveners zetten tijdens groot onderhoud de tuinstoelen eens extra buiten om te genieten van al het moois dat overvliegt en het neerdwarrelende ­fijnstof, daarvoor kochten ze immers een huis in Amstelveen.

Nou goed, en dan heb je dus de zeikerds. Van die klagende yuppen die noodgedwongen zijn afgezakt uit Amsterdam in hun bak­ ets, met het idee dat ze hier in sereen suburbia een beetje van de stilte en het groen konden gaan genieten. Die zeuren dat het in Amsterdam te druk is geworden met toeristen en bier­fietsen en junks en overlast, terwijl we allemaal weten dat je dan maar niet in Amsterdam had moeten gaan wonen.

Die mensen wonen nu dus hier en die klagen zich tien slagen in de rondte over al die vliegtuigen maar vliegen zélf natuurlijk wel naar Ibiza wanneer dat zo uitkomt. Net zo hypocriet als mensen die klagen over ­les terwijl ze zelf ook wel eens met de auto naar het werk moeten.

Omarmen

Bij die laatste groep wil je dus écht niet horen als je een beetje leuk mee wilt doen met de incrowd, en dus omarm ik als import-Amstelvener de ongebreidelde groei van Schiphol en Groot Onderhoud van alle banen met enorm veel enthousiasme. Het liefste wil ik minister van Nieuwenhuizen bellen om te vragen of ze niet kan zorgen dat alle vliegtuigen een rondje éxtra over Amstelveen doen ter verheuging van de feestvreugde. Als het even meezit, volgt dan binnenkort het aanzwellende geluid van het ene vliegtuig direct op het uitstervende geluid van het andere vliegtuig, zodat het feitelijk gewoon klinkt als een luid brommende koelkast - en die hoor je op een gegeven moment ook niet meer.

Wanneer ik de komende maanden dan in mijn bed lig waar de vliegtuigen op de meest onchristelijke tijdstippen zo laag overvliegen dat slapen niet lukt, kan ik mooi wél de halve nacht wakker liggen in het volle besef dat ik geslaagd ben voor de inburgeringscursus. En dat is toch een rustgevende gedachte.

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.