Column Geertje Visser: Groot Onderhoud

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de nieuwste editie over de ligging van Amstelveen - vlakbij Schiphol.

De vakantie is bijna afgelopen en om dat heugelijke feit te vieren, gaat Schiphol groot onderhoud plegen aan de start- en landingsbanen waardoor het extra gezellig wordt op de Buitenveldertbaan, Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan. Súperhandig als je het mij vraagt, want vanaf 2 september gaat de wekker hier in huis weer gewoon om 6 uur ‘s ochtends en dan is het altijd ­fijn wanneer je al vanaf 4:30 wakker wordt gesnoozed door het gebrom van mensen die nog wél lekker op vakantie gaan.

Klagen scheidt de jongens van de mannen

En al had ik het stiekem toch niet zo leuk gevonden, extra vliegtuigen over mijn huis op de meest idiote tijdstippen, dan had ik dat hier natuurlijk niet hardop geschreven. Want klagen over vliegtuigen scheidt in Amstelveen toch een beetje de jongens van de mannen, nietwaar?

Wie namelijk een échte Amstelvener is (ik ben er nog niet helemaal uit waar de historische grens precies ligt maar je moet in íeder geval kunnen mijmeren hoe ­fijn zwembad de Poeloever was omdat je daar zelf ooit in gezwommen hebt), klaagt niet over vliegtuigen. Want hee: dan had je maar in een hutje op de hei moeten gaan wonen en niet naast Schiphol.

Tuinstoelen

Wie naast een vliegveld gaat wonen wéét dat hij last gaat krijgen van een almaar toenemend aantal vliegtuigen - net zoals je kunt weten dat je overlast krijgt van steeds meer technofestivals als je naast een bos gaan wonen. Nee, échte Amstelveners zetten tijdens groot onderhoud de tuinstoelen eens extra buiten om te genieten van al het moois dat overvliegt en het neerdwarrelende ­fijnstof, daarvoor kochten ze immers een huis in Amstelveen.

Nou goed, en dan heb je dus de zeikerds. Van die klagende yuppen die noodgedwongen zijn afgezakt uit Amsterdam in hun bak­ ets, met het idee dat ze hier in sereen suburbia een beetje van de stilte en het groen konden gaan genieten. Die zeuren dat het in Amsterdam te druk is geworden met toeristen en bier­fietsen en junks en overlast, terwijl we allemaal weten dat je dan maar niet in Amsterdam had moeten gaan wonen.

Die mensen wonen nu dus hier en die klagen zich tien slagen in de rondte over al die vliegtuigen maar vliegen zélf natuurlijk wel naar Ibiza wanneer dat zo uitkomt. Net zo hypocriet als mensen die klagen over ­les terwijl ze zelf ook wel eens met de auto naar het werk moeten.

Omarmen

Bij die laatste groep wil je dus écht niet horen als je een beetje leuk mee wilt doen met de incrowd, en dus omarm ik als import-Amstelvener de ongebreidelde groei van Schiphol en Groot Onderhoud van alle banen met enorm veel enthousiasme. Het liefste wil ik minister van Nieuwenhuizen bellen om te vragen of ze niet kan zorgen dat alle vliegtuigen een rondje éxtra over Amstelveen doen ter verheuging van de feestvreugde. Als het even meezit, volgt dan binnenkort het aanzwellende geluid van het ene vliegtuig direct op het uitstervende geluid van het andere vliegtuig, zodat het feitelijk gewoon klinkt als een luid brommende koelkast - en die hoor je op een gegeven moment ook niet meer.

Wanneer ik de komende maanden dan in mijn bed lig waar de vliegtuigen op de meest onchristelijke tijdstippen zo laag overvliegen dat slapen niet lukt, kan ik mooi wél de halve nacht wakker liggen in het volle besef dat ik geslaagd ben voor de inburgeringscursus. En dat is toch een rustgevende gedachte.

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.