Column Geertje Visser: Ik ben niet gek. Ik ben een vliegtuig.

Amstelveen - Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen, kopte de krant vorige week. Waren 500.000 vluchten per jaar eerst écht te veel en zou er nu dan toch écht gekrompen worden naar 440.000 vluchten (hand erop, erewoord, beloofd), nu vinden ze in Den Haag 470.000 vluchten – 1287 per dag – óók best heel prima. Ik bedoel, als je een beetje kunt sjoemelen met milieuvergunningen en geluidsnormen, dan kun je gerust ook een beetje sjoemelen met gemaakte beloftes. Merken ze niets van, dat gepeupel onder die aanvliegroutes. Die mensen zijn toch alleen maar bezig met zaniken en zeiken over geluid, die hebben niet eens tijd om het nieuws bij te houden. Bovendien, hadden ze daar maar lekker niet moeten gaan wonen. Betaalbare huizen genoeg in dit land, dus álle kans om gewoon te verkassen. Ja toch.

Kijk, en dan kun je twee dingen doen, als kabinet. Je kunt natuurlijk gewoon eerlijk zeggen waar het op staat. Dat je bezweken bent voor de lobby. Dat je niet durfde. Iets in de trant van: “Schiphol zelf wil krimpen en wij vinden het zelf óók heel belangrijk qua CO2 en geluid en gezondheid voor de mensen… Maar Amerika, de Europese Commissie en KLM worden dan heel boos op ons. En we snappen het ook wel hoor. Want zij verdienen heel veel geld met dat gevlieg. En ja, heel veel geld verdienen is natuurlijk wel nét iets belangrijker dan lekker kunnen wonen en slapen. Snappen jullie? Daarom lukt het dus niet, want we willen niet dat ze boos worden. Probeer anders oordopjes?”

Niet leuk, wel duidelijk. Maar natuurlijk doen ze dat niet. Want als je zou zeggen dat je bezweken bent voor de lobby van grote bedrijven en andere landen, dan worden die grote bedrijven en andere landen dáár weer boos over en wil bovendien niemand meer op je stemmen. En dus kun je maar beter je drol verpakken als gebakje en doen of dit alternatief mínstens zo goed is. Trappen ze vast in, dat gepeupel onder die aanvliegroutes. Als ze de radio al kunnen verstaan in die herrie.

Er is dus gewéldig nieuws van het kabinet over de krimpplannen van Schiphol. De eerste maatregel is dat KLM nog dit jaar ’s nachts met stillere toestellen gaat vliegen en andere vliegmaatschappijen later misschien (misschien hè?) óók wel! Wel op vrijwillige basis, aldus de minister. En wat die ‘stille vliegtuigen’ precies inhouden, dat staat er ook niet bij. Ik vermoed dat de hele vloot binnenkort vervangen wordt door zweefvliegtuigen, want van ‘superveel herrie’ naar ‘gewoon heel veel herrie’, slaap je immers geen minuut beter. Ook gaan er ’s nachts minder vliegtuigen vliegen; van 32.000 nemen die met een steile duikvlucht af naar slechts 27.000 per jaar, het niveau van een ontspannen yogamuziekje.

Als klap op de vuurpijl hebben ze ook een wel héél fijne geste voor omwonenden van de Aalsmeerbaan en de Kaagbaan bedacht. Die banen moeten tussen 13 en 15 uur ’s middags worden gesloten om omwonenden zo “een dagelijkse rustperiode te geven”. Dus als u slecht heeft geslapen, dan kunt u voortaan na de lunch heel snel vanuit uw werk op en neer naar huis rijden (hopelijk wel met 130) om even op de bank te gaan liggen en van de stilte te genieten.

Slaap lekker!

Dit artikel verscheen eerder in de juni-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 89.


Meer nieuws

112 gisteren 15:09

Auto's in botsing op kruising Beneluxbaan/Gondel

Amstelveen - Niet voor het eerst heeft er een aanrijding plaatsgevonden op het kruispunt Beneluxbaan/Gondel in Amstelveen Zuid. Twee auto's botsten op elkaar met flinke blikschade tot gevolg.

Politiek 23 jul. 2024 11:37

Burgerbelangen Amstelveen: zorgwoningen Maccabiadelaan toewijzen aan kwetsbare mensen met zorgvraag

Amstelveen – Op initiatief van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gaat het College van B en W onderzoeken hoe de 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct kunnen worden toegewezen aan kwetsbare mensen met een zorgvraag. Ook wordt op initiatief van de lokale partij informatie over zorg beter toegankelijk voor inwoners met een hulpvraag.

Politiek 23 jul. 2024 11:30

Actief voor Amstelveen tevreden zomerreces in

Amstelveen – De lokale politieke partij actief voor Amstelveen is tevreden het politieke zomerreces ingegaan. De partij zag vorige week tijdens de behandeling van de Perspectiefnota drie moties aangenomen worden.