Column Geertje Visser: 'Op die fiets'

Amstelveen - Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Maandelijks schrijft ze over al dan niet actuele onderwerpen. In de november-editie over middelbare scholieren op de fiets. 

Toen ik nog veel autoreed, dacht ik altijd dat die spandoeken met ‘Pas op! De scholen zijn weer begonnen!’ bedoeld waren voor ons automobilisten. Je kent het wel; haast, regen, dreinende kinderen op de achterbank die veel te laat bedenken dat ze hun gymtas zijn vergeten, te weinig parkeerplekken voor te veel ouders en een afspraak om negen uur… Voor je het weet sjees je als gehaaste auto-ouder iets te hard door de bebouwde kom en plakt er ineens een arme scholier op je voorruit.

Verstandige Volvo's

Dat spandoek, dreigend wapperend na de zomervakantie, riep bij mij altijd het beeld op van keurige kindjes die met helmpjes op, goed verlicht en braaf hand uitstekend, als een sliert jonge kuikentjes voorzichtig de barre ­fietstocht naar school weer moesten ondernemen. Dwars door het Amstelveense spitsverkeer waar ze ten prooi zouden kunnen vallen aan de wrede grote wereld vol ouders met verstandige Volvo’s die toch best hard aan kunnen komen als je niet op de haaientanden let.

Maar dat was toen ik met de auto naar mijn werk ging. Sinds ik (nieuwe baan, red.) met de ­fiets naar mijn werk ga moet, een goede 13 kilometer verderop, weet ik pas wat ze met die vlaggen willen zeggen. Helemaal niet ‘pas op gevaarlijke automobilisten voor onze lieve arme kindjes’, maar ‘pas op lieve automobilisten, voor levensgevaarlijke ­fietsterroristen onder de achttien’.

Carbonridders

Kijk, wielrenners zijn gevaarlijk, dat weet iedereen. Carbonridders van middelbare leeftijd in groepsverband zijn een soort Satudarah, maar dan een tikkie erger. Zo’n zeemleren kruis stemt natuurlijk sowieso al ongelukkig en als er dan ook nog ándere mensen op de weg blijken te rijden terwijl jij de Alpe D’Huez aan het beklimmen bent in de Bovenkerkerpolder, dan snap ik goed dat je hele ­fietstocht gelijk verpest is. Geheel terecht dat je dan heel hard HEEEEJOHOHOHOE!!! roept als je er langs wilt - want ­fietsbellen zijn voor kneuzen - en je scheldend een weg baant door het verkeer.

Toch zijn wielrenners met hun ­fictieve Tour de Frances níets vergeleken bij middelbare scholieren. Die beperken zich weliswaar tot de massasprint, alleen dan t.e.r.g.e.n.d…l.a.n.g.z.a.a.m. Volgens mij overgieten ze zichzelf elke ochtend met lijm zodat ze samen kunnen ­ fietsen in een kluwen die iets wegheeft van een enorme reuzenslak. Een grote zwerm vogels, maar dan wel starnakel dronken vogels die bovendien alleen maar kwetteren in plaats van aandacht te besteden aan de formatie waarin ze vliegen.

Benutten

Bovendien functioneren scholieren alleen wanneer ze met z’n drieën naast elkaar fietsen, uiteraard wel met een enorm plastic boodschappenkrat voorop om het ­ fietspad over de volle breedte te benutten. Een soort naderende vrachtwagen met drie koplampen, met dat verschil dat de koplampen van een vrachtwagen meestal branden en die van scholieren niet. En dat een vrachtwagen meestal op zijn eigen weghelft rijdt, terwijl het begrip ‘weghelft’ op het ochtend­fietspad een volstrekt arbitrair begrip is. En omdat hun hersenen nog niet zo volgroeid zijn dat ze begrippen als ‘sterfelijkheid’ al enorm helder op het netvlies hebben, blijven ze net zolang naast elkaar ­fietsen tot… …nou ja, totdat ze op school zijn. In ieder geval niet totdat ze doorhebben dat iemand ze heel graag in wil halen.

Het is me na vier maanden duidelijk, met een ­ fietsbel ga ik dit gevecht niet redden. Hier is grover geschut nodig. Misschien moet ik gewoon heel hard HEJOHOHOHOEHOEHOE gaan roepen. Al word ik bij voorbaat uitgelachen door mijn zestienjarige zelf die ergens diep van binnen – fluistert ‘djeeeezzzz mens, doe normááál' (met rollende ogen) om vervolgens zwabberend tussen twee vriendinnen haar weg te vervolgen. Zij wel.

Geertje Visser

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.