Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Ook bij ons in het Center Parcs onder de A9 was de veiligheidsbeleving hoog. Totdat in de straat een bejaarde meneer in zijn huis werd overvallen door vier gewapende overvallers, die zich voordeden als postbezorgers. De straat stond dan wel binnen een paar minuten vol met agenten en speurhonden, het veroorzaakte toch een klein deukje in de veiligheidsbeleving.

Dat wist ook de meneer in de rode jas van een bekend beveiligingsbedrijf die een paar dagen erna aanbelde. Ik noem geen namen, maar ik weet Heel Zeker (pun intended) dat ze wisten dat er net een overval was gepleegd. De meneer was duidelijk in zijn werkmatige nopjes met wat er gebeurd was en viel meteen met de deur (die ik in al mijn naïviteit had opengedaan, terwijl de overval juist had laten zien dat je niemand moet vertrouwen, ook geen mensen in jassen van bedrijven) in huis. Hij toverde alle gedragstechnieken die Cialdini (professor in de marketing & psychologie en schrijver van het boek Influence, red.) ooit heeft beschreven uit zijn rode mouw.

“Mevrouw, u heeft vast gehoord wat er gebeurd is hier vlakbij, wat érg hè?”

Deurverkopers laten je, zo moet u weten, altijd eerst iets beamen. Zo heb je al een klein beetje ‘ja’ gezegd en wordt het later veel moeilijker om nog ‘nee’ te zeggen. Net als “bent u ook zo tegen dierenleed?”, zeg dan maar eens “nee hoor, die beestjes mogen van mij lekker verrotten”.

Hij vervolgde: “Ja, en wist u dat nu blijkt dat uw straat nu op nummer TWEE van héél Nederland staat als het aankomt op onveiligheid qua inbraken?”. Hij knikte weemoedig. Een prima techniek, al zeg ik het zelf, want een offi ciële ranglijst aanhalen (ook al bestaat die helemaal niet) werkt altijd overtuigender dan wanneer je een meneer in een rode jas op zijn blauwe ogen moet geloven. Godzijdank was de redding voor Wanhopig Wantrouwende Westwijkers nabij, in de vorm van zijn beveiligingssysteem. Alles was mogelijk, tot spannende rookgordijnen aan toe. En wát wilde het toeval? (*tromgeroffel*) Speciale aanbieding ook nog! Wél nu beslissen, dan kon alles morgen al mooi hangen. Hartstikke goed bedacht van de rode jas, want íedere verkoper weet dat mensen onder (tijds)druk vaak verkeerde beslissingen maken en je een gekregen korting niet graag kwijtraakt.
We houden allemaal (ja, ook u) namelijk niet van het gevoel dat we iets verliezen.

Maar helaas pindakaas, ik had het boek van Cialdini óók gelezen en hoewel de zonen een rookgordijn vet tof hadden gevonden (niet voor inbrekers, gewoon wanneer er vriendjes op bezoek zouden komen), het beveiligingssysteem kwam er niet. Wel kijk ik voortaan op de bel wie er aanbelt voordat ik open doe. En met deze tips hoop ik dat heel Amstelveen wat beter beschermd is tegen spreekwoordelijke overvalstechnieken. Scheelt toch weer een stukje in de veiligheidsbeleving.

Dit artikel verscheen eerder in de april-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 87.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.