Geertje Visser.

Column Geertje Visser: PRIK

Geertje Visser is vaste columniste voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen en woont en werkt in Amstelveen. In de column PRIK schrijft ze over de gedaalde vaccinatiegraad onder Amstelveense kinderen.

Het was vorig jaar en de babyzoon was net zes weken toen er kinkhoest opdook op de basisschool van de oudste zonen.

U weet wel, die luchtweginfectie waarbij je zo’n 100 dagen zo hard moet hoesten tot je moet kotsen van het verstopte slijm. En waar kleine baby’s, die nog niet gevaccineerd mogen worden en ook nog niet lekker kunnen hoesten, een zuurstoftekort door kunnen oplopen. Of een gezellige hersenbloeding.

Overdreven bezig

Maar, beste mensen, nu ben ik volgens de laatste Amstelveense inzichten natuurlijk totáál overdreven bezig, want volgens een groeiend aantal Amstelveense ouders is kinkhoest een gift van moeder natuur. Een lekker kuchje dat je heerlijk moet doorstaan, met een kopje venkelthee en wat antroposofi­sche biodanza, om er na afloop veel sterker en stabieler uit te komen.

Vaccinatiegraad

Uit recente inzichten blijkt namelijk dat de vaccinatiegraad in Amstelveen gedaald is naar 83,4 %*. Voor de goede orde: dat is te laag om de groepsimmuniteit (die onder andere zieken en ongevaccineerde baby’s beschermt) te handhaven waardoor hartstikke toffe ziekten die we ooit hadden verbannen weer vrolijk kunnen terugkeren.

Mazzel

Mazelen, rode hond, misschien met een beetje mazzel straks ook wel polio. Recente inzichten op Facebook hebben namelijk laten zien dat het niet alleen heel erg druk was bij de inauguratie van Trump, maar óók dat vaccins veel meer schaden dan dat ze baten.

Groenteboer

Niet dat één van die beweringen (zoals het effect van vaccins wel) ooit bewezen is, maar hee: wie zit er op wetenschappelijk bewijs te wachten als je het ook gewoon op internetfora kunt opzoeken of kunt varen op het verhaal van de nicht van de bakker z’n zus haar hondenoppas? Als je geopereerd moet worden ga je immers ook liever naar de groenteboer in plaats van naar een chirurg.

Wolk & Vlinder

Nu moeten de ouders van Wolk en Vlinder natuurlijk lekker helemaal zelf weten dat ze later aan Wolk en Vlinder moeten uitleggen dat papa en mama dachten dat vaccineren niet nodig was waardoor ze een beetje doof of onvruchtbaar zijn. Ik had er alleen niet zo heel veel zin in dat míjn jonge, ongevaccineerde baby op de crèche ondergehoest zou worden door Wolk en Vlinder. En dus belde ik de crèche van keuze.

Uitgedaagd

Ja, ze hadden biologische middaghapjes want gezonde voeding was erg belangrijk. En ja, er was ook een uitgebreid pedagogisch plan waarmee iedere nieuwe functionaliteit van mijn baby optimaal zou worden uitgedaagd en vastgelegd. En er was een vier-, wat zeg ik, zes-paar-ogenbeleid om te voorkomen dat onwelgevallige zaken zouden voorvallen.

Groene romper

Maar welk percentage van de crèche niet was gevaccineerd, dat mochten we niet weten. Niet dat wij vroegen of alle ongevaccineerde kindjes voortaan in een groene romper naar de crèche konden komen, maar ook een anoniem percentage schijnt ook al enorm privacygevoelig te zijn.

Vragen

Ik stel daarom voor dat alle Amstelveense ouders die niet geloven dat quinoa helpt tegen de Bof, morgen hun crèche bellen om te vragen wat de vaccinatiegraad is. Zodat zij zelf kunnen bepalen of ze dat risico willen nemen of, zoals wij, hun heil elders zoeken. En Wolk en Vlinder? Hebben die dan geen recht op kinderopvang? Natuurlijk wel. Op Urk schijnen ze hele goeie crèches te hebben...

[83,4 % - *Dit zou ook kunnen komen door expatkinderen wiens vaccinatiestatus niet geregistreerd wordt, maar het is niet bekend of dat zo is.]

Geertje Visser

Noot van de redactie: Gemeente Amstelveen maakte afgelopen week bekend een onderzoek in te stellen naar de vaccinatiegraad bij kinderen van expats.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.