Column Geertje Visser: SNLTST AMSTLVN

Amstelveen heeft weer eens een wereldprimeur op bescheiden schaal. Een noviteit die zijn weerga niet kent. Wie Googelt op ‘primeur in Amstelveen’ ziet al snel dat we nu eenmaal uitblinken in baanbrekende innovaties.

Bevallen met behulp van lachgas? De ballonnetjeshype begon in Amstelveen. Borden ‘Wees geen Smombie op de fi ets’? In onze bermen stonden ze als eerste. Ribbel-markering voor fi etspaaltjes? Wij waren de ribbelpioniers. Een 15G tram op het zuidelijke deel van de Amstelveenlijn? Rijdt als een zonnetje. De eerste internationale basisschool met lagere ouderbijdrage? Gewoon in Westwijk. Thuis uit eten in een verwarmde skigondel? Ik kan uit eigen hand vertellen dat dat bijzonder knus is en bovendien uitermate goed smaakt. De eerste intelligente laadpaal? Plugt u maar in voor het Cobramuseum. Het grootste kunstwerk dat Armando ooit maakte voor de publieke ruimte in de vorm van een vrij lelijke bronzen boog? Niemand zat erop te wachten, maar wij deden het gewoon.

En nu hebben we dus weer iets nieuws. Een extra platina beleving bovenop de toch al goud omrande Shopping Experience die ons Stadshart biedt. Nee, niet de levensgrote beer met lampjes (al zijn we ook daarmee ongetwijfeld de eerste), maar écht iets unieks dat bovendien geheel past binnen deze tijd…

Kijk, met al dat coronagedonder zijn een aantal dingen natuurlijk nadrukkelijk níet te bedoeling. Naast met heel veel mensen bij elkaar komen (bijvoorbeeld in een winkelcentrum, een lift van een parkeergarage of een bus), mag je met een snotneus, kuchje, koorts of andere vormen van virale vruchtbaarheid ook het huis niet verlaten. Het enige dat je mag doen met klachten, naast jezelf isoleren, is je laten testen in een desolate hal in de RAI. Superonhandig, vooral als je wel gewoon kerstinkopen nodig hebt en van gezelligheid houdt. Daar werd vorige maand door innovatieve mensen zonder winstoogmerk iets nieuws op bedacht en zo kwam het dat de eerste Corona Sneltestlocatie in een winkelcentrum in Stadshart Amstlvn staat. Eat that!

Dat ze daar niet eerder op gekomen zijn, bij het RIVM. Want waar bereik je immers meer publiek met je sneltest voor mensen met coronaklachten dan in een druk winkelcentrum? En wat is er leuker dan tijdens het wachten op je testresultaat, al duurt dat dus maar een jammerlijk kwartiertje, even lekker de Zara in te duiken? Of wat is er prettiger dan dat je, wanneer je god verhoede toch besmet blijkt te zijn, nog even snel de Hema in kunt glippen voor een fl eurige pyjama voor op de IC? Naast dat het enorm effi ciënt is, zit er bovendien ook een mooi stukje medemenselijkheid aan. Denk maar eens aan al die mensen zonder auto die reguliere testlocaties maar moeilijk kunnen bereiken. Nu kunnen ook zij gewoon met het OV naar de testlocatie komen, om daar voor een schamele 99 euro een sneltest te doen (koopje) en meteen een lekkere donut te kopen. Een mooi stukje kerstgedachte, want laten we wel wezen; alleen samen krijgen we Corona onder controle.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.