Column Geertje Visser: SNLTST AMSTLVN

Amstelveen heeft weer eens een wereldprimeur op bescheiden schaal. Een noviteit die zijn weerga niet kent. Wie Googelt op ‘primeur in Amstelveen’ ziet al snel dat we nu eenmaal uitblinken in baanbrekende innovaties.

Bevallen met behulp van lachgas? De ballonnetjeshype begon in Amstelveen. Borden ‘Wees geen Smombie op de fi ets’? In onze bermen stonden ze als eerste. Ribbel-markering voor fi etspaaltjes? Wij waren de ribbelpioniers. Een 15G tram op het zuidelijke deel van de Amstelveenlijn? Rijdt als een zonnetje. De eerste internationale basisschool met lagere ouderbijdrage? Gewoon in Westwijk. Thuis uit eten in een verwarmde skigondel? Ik kan uit eigen hand vertellen dat dat bijzonder knus is en bovendien uitermate goed smaakt. De eerste intelligente laadpaal? Plugt u maar in voor het Cobramuseum. Het grootste kunstwerk dat Armando ooit maakte voor de publieke ruimte in de vorm van een vrij lelijke bronzen boog? Niemand zat erop te wachten, maar wij deden het gewoon.

En nu hebben we dus weer iets nieuws. Een extra platina beleving bovenop de toch al goud omrande Shopping Experience die ons Stadshart biedt. Nee, niet de levensgrote beer met lampjes (al zijn we ook daarmee ongetwijfeld de eerste), maar écht iets unieks dat bovendien geheel past binnen deze tijd…

Kijk, met al dat coronagedonder zijn een aantal dingen natuurlijk nadrukkelijk níet te bedoeling. Naast met heel veel mensen bij elkaar komen (bijvoorbeeld in een winkelcentrum, een lift van een parkeergarage of een bus), mag je met een snotneus, kuchje, koorts of andere vormen van virale vruchtbaarheid ook het huis niet verlaten. Het enige dat je mag doen met klachten, naast jezelf isoleren, is je laten testen in een desolate hal in de RAI. Superonhandig, vooral als je wel gewoon kerstinkopen nodig hebt en van gezelligheid houdt. Daar werd vorige maand door innovatieve mensen zonder winstoogmerk iets nieuws op bedacht en zo kwam het dat de eerste Corona Sneltestlocatie in een winkelcentrum in Stadshart Amstlvn staat. Eat that!

Dat ze daar niet eerder op gekomen zijn, bij het RIVM. Want waar bereik je immers meer publiek met je sneltest voor mensen met coronaklachten dan in een druk winkelcentrum? En wat is er leuker dan tijdens het wachten op je testresultaat, al duurt dat dus maar een jammerlijk kwartiertje, even lekker de Zara in te duiken? Of wat is er prettiger dan dat je, wanneer je god verhoede toch besmet blijkt te zijn, nog even snel de Hema in kunt glippen voor een fl eurige pyjama voor op de IC? Naast dat het enorm effi ciënt is, zit er bovendien ook een mooi stukje medemenselijkheid aan. Denk maar eens aan al die mensen zonder auto die reguliere testlocaties maar moeilijk kunnen bereiken. Nu kunnen ook zij gewoon met het OV naar de testlocatie komen, om daar voor een schamele 99 euro een sneltest te doen (koopje) en meteen een lekkere donut te kopen. Een mooi stukje kerstgedachte, want laten we wel wezen; alleen samen krijgen we Corona onder controle.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.