Column Geertje Visser: Teken

Amstelveen - Als je nou straks dood bent hè? En je komt daar boven, en er blijkt tóch meer te zijn… Geef je dan even een teken? Stuur even een gezellig vogeltje langs ofzo…”

Mijn vriendin M. knikte dan altijd een beetje meewarig, want die geloofde voor geen moer in dat hele ‘iets’ na de dood van haar zweverige vriendin. Ikzelf eigenlijk ook niet, maar ieder kijkje achter de schermen van het leven is er één, nietwaar? Bij mijn moeder ging het net zo. Die keek op haar sterfbed graag uit het raam naar de vogeltjes in haar Zaanse bloembak. En ook mijn moeder liet ik plechtig beloven dat ze nog eens langs zou vliegen.

Toen mijn vriendin M. afgelopen zomer bijna zou doodgaan, wandelde ik elke week in het Uithoornse Libellebos, waar de zwaluwen altijd rakelings over het water scheerden. Net als de zwaluwen op de broche die ik van mijn moeder erfde. Al mijmerend maakte ik mezelf dan wijs dat één daarvan vast mijn moeder was (die bovendien een leuke nieuwe zwaluwkerel had opgeduikeld daarboven, want ze vloog nooit alleen). Toen M. doodging, liet ik twee zwaluwen tatoeëren. Als ze dan toch zou besluiten om níet langs te vliegen, had ik tenminste mijn eigen vogels bij me.

Maar goed, voordat ik hier keihard door de mand val als zweverig medium; dit hele verhaal was ik glad vergeten toen ik op een maandagmiddag in maart met de hond door het bos struinde. Laat de boswachter het niet horen (want in het bos mogen alleen honden lopen die het concept ‘op het pad blijven’ kennen), maar soms verdwijnen de hond en ik schielijk in de struiken om door het groen te struinen en over omgevallen bomen te klauteren (en en passant wat teken mee te nemen).

Precies op zo’n omgevallen boom, vermolmd en bedekt met mos en bladeren, zag ik een verweerd plaatje geschroefd zitten. Er stond een naam op en ‘geb’, met een datum. Eenmaal thuis bedacht ik me dat het vast een geboortebordje was geweest van iemand die nu 52 moest zijn en het misschien wel leuk zou vinden om haar aandenken terug te krijgen, voordat het zou vergaan in het bos. De hond vroeg zich zuchtend af waarom we daarna de hele week op dezelfde plek moesten wandelen op  zoek naar ‘een bordje’ (ze blijkt toch niet zo’n goede speurhond te zijn), maar uiteindelijk vond ik hem weer en nam hem mee.

Ik speurde het internet af naar de mevrouw op het bordje en vond haar uiteindelijk via haar werk. Ze werkte in Zaandam, waar mijn vader nog steeds woont. Ze was heel blij dat iemand haar bordje gevonden had, want de boom was inderdaad geplant ter ere van haar geboorte. Zelf had ze hem ook wel eens gezocht met haar moeder, maar ze konden hem niet vinden en inmiddels was ook haar moeder overleden. We spraken af dat ze hem het weekend erop op zou halen bij mijn vader thuis. Dan zou ik daar toch zijn, want het was mijn moeders geboortedag die we altijd postuum vieren met Friese oranjekoek.

Aan de deur keuvelden we wat over geboortebordjes en overleden moeders. Voor ze vertrok, gaf ze een klein, bruin envelopje. “Hier, zei ze, voor jou, omdat ik het zo leuk vind. Geen idéé of je hiervan houdt, het is van een speciaal kunstproject…”

Uit de envelop kwam een metalen vogeltje om in een boom te steken.

Het was een zwaluw.

Dit artikel verscheen eerder in de mei-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 88.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.