Wilfred Mooij

Column Geijsel Kroon: Fiets gestolen uit berging of schuur?

Wie betaalt wat als je fiets uit je berging of schuur wordt gestolen? De fietsverzekering betaalt niet uit als je fiets niet op slot stond en soms de inboedelverzekering ook niet. Je bent dubbel verzekerd en er wordt twee keer niet uitbetaald!

Nederland gaat massaal aan de e-bike en die e-bikes worden massaal verzekerd. Ook een dure grap, maar niet zonder reden. Fietsen en vooral e-bikes worden massaal gestolen, zelfs uit de afgesloten schuur en berging. Het is natuurlijk extra zuur als je met de beste bedoelingen alles hebt verzekerd en de beide verzekeringen bij diefstal niet uitbetalen.

Bij de fietsverzekering is diefstal natuurlijk gewoon gedekt, toch? Ja, dat wel. Maar dan staat er vervolgens bij de uitsluitingen de flauwe voorwaarde dat bij diefstal de twee originele sleutels moeten kunnen worden overlegd. Dit om te voorkomen dat een fietseigenaar na de diefstal van een fiets die niet op slot stond, even snel een sleutel laat bijmaken.

n de polisvoorwaarden staat regelmatig dat de fiets altijd moet zijn afgesloten, ook als deze binnen wordt gestald. Dus als er bij je thuis wordt ingebroken en je fiets wordt gestolen dan is dat op je fietsverzekering uitsluitend verzekerd als je fiets op slot stond.

Inboedelverzekering
Gelukkig valt een fiets meestal onder de definitie van inboedel bij de inboedelverzekering.

Bij de inboedelverzekering maken wij onderscheid tussen schuur en de berging. En bij de berging maken wij onderscheid tussen de gezamenlijke- en de eigen (individuele) berging.

Bij diefstal uit de schuur moet er meestal sprake zijn van braak aan de schuur, de schuur moest dus afgesloten zijn. Bij diefstal uit een gezamenlijke berging moet er sprake zijn van ‘buiten’-braak aan de berging. De collectieve ruimte moet dus zijn opengebroken. Bij een eigen- of individuele berging moet hoeft dat niet. Dan moet de eigen berging zijn opengebroken.

Zet dus je fiets altijd op slot, ook als deze binnen staat.

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.