Column Geijsel Kroon: Geld lenen aan je kinderen

Amstelveen - Veel ouders hebben flink gespaard en krijgen nauwelijks rente op hun spaargeld. Ze zoeken een goede, sociaal verantwoorde belegging. Veel kinderen kunnen geen huis kopen omdat de prijzen enorm zijn gestegen.

Bij de familiehypotheek lenen de kinderen de koopsom of verbouwing bij familieleden, niet bij de bank. Als geldverstrekkers dit vanuit hun box 3 vermogen doen zijn de rente-inkomsten belastingvrij. En als de lening aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet is de rente voor de kinderen fiscaal aftrekbaar. Appeltje eitje.

Als voorwaarde voor fiscale aftrek van de hypotheekrente geldt dat de lening voor de eigen woning in 30 jaar en minimaal annuïtair moet worden afgelost. Dus de rente voor een aflossingsvrije hypotheek is fiscaal niet aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld:
Een kind (nou ja, kind) koopt voor € 300.000,- een eigen woning en kan bij de bank tegen 2% lenen, maar doet dit nu bij de ouders en betaalt dus € 6.000,- rente per jaar. Deze rente is tegen bijvoorbeeld 40% aftrekbaar kost dus netto € 3.600,-. Bij de ouders komt echter netto € 6.000,- per jaar belastingvrij binnen. Dat is € 6.000,- meer dan dat zij op hun spaarrekening krijgen anno 2021.

Met een knipoog naar de kinderen schrijf ik dat dit bedrag ongeveer de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van ouders naar kinderen is. Dus in dit voorbeeld krijgen de ouders bij de spaarrekening niets, van de kinderen € 6.000,- per jaar. Maar ja, je wilt toch niet over de rug van je kinderen rijk worden, toch?

Bovenstaande lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het eigenlijk wel een beetje. Ik heb het namelijk niet gehad over het eigen woningforfait. De jaarlijkse fiscale bijtelling voor woningeigenaren loopt op met de waarde van de woning en is ongeveer een half procent maal de waarde van de woning. Deze bijtelling wordt grofweg verrekend met de hypotheekrenteaftrek.

Wilfred Mooij cfp


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.