Column Geijsel Kroon: Geld lenen aan je kinderen

Amstelveen - Veel ouders hebben flink gespaard en krijgen nauwelijks rente op hun spaargeld. Ze zoeken een goede, sociaal verantwoorde belegging. Veel kinderen kunnen geen huis kopen omdat de prijzen enorm zijn gestegen.

Bij de familiehypotheek lenen de kinderen de koopsom of verbouwing bij familieleden, niet bij de bank. Als geldverstrekkers dit vanuit hun box 3 vermogen doen zijn de rente-inkomsten belastingvrij. En als de lening aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet is de rente voor de kinderen fiscaal aftrekbaar. Appeltje eitje.

Als voorwaarde voor fiscale aftrek van de hypotheekrente geldt dat de lening voor de eigen woning in 30 jaar en minimaal annuïtair moet worden afgelost. Dus de rente voor een aflossingsvrije hypotheek is fiscaal niet aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld:
Een kind (nou ja, kind) koopt voor € 300.000,- een eigen woning en kan bij de bank tegen 2% lenen, maar doet dit nu bij de ouders en betaalt dus € 6.000,- rente per jaar. Deze rente is tegen bijvoorbeeld 40% aftrekbaar kost dus netto € 3.600,-. Bij de ouders komt echter netto € 6.000,- per jaar belastingvrij binnen. Dat is € 6.000,- meer dan dat zij op hun spaarrekening krijgen anno 2021.

Met een knipoog naar de kinderen schrijf ik dat dit bedrag ongeveer de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van ouders naar kinderen is. Dus in dit voorbeeld krijgen de ouders bij de spaarrekening niets, van de kinderen € 6.000,- per jaar. Maar ja, je wilt toch niet over de rug van je kinderen rijk worden, toch?

Bovenstaande lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het eigenlijk wel een beetje. Ik heb het namelijk niet gehad over het eigen woningforfait. De jaarlijkse fiscale bijtelling voor woningeigenaren loopt op met de waarde van de woning en is ongeveer een half procent maal de waarde van de woning. Deze bijtelling wordt grofweg verrekend met de hypotheekrenteaftrek.

Wilfred Mooij cfp


Meer nieuws

112 vandaag 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.  

112 gisteren 10:18

Nachtelijke schuurbrand in Aalsmeer vermoedelijk door gloeiende BBQ-kolen

Aalsmeer - In de Karperstraat in Aalsmeer is afgelopen nacht een bewoner gewond geraakt door een schuurbrand die vermoedelijk is ontstaan door gloeiende restanten houtskool van een barbeque. De brandweer attendeert naar aanleiding van het incident mensen op het belang van veilig barbecuën.