Column Geijsel Kroon: Hoe word je rijk?

Amstelveen - Door structureel minder uit te geven dan er binnenkomt. Hoe simpel kan het leven zijn? Of koop je liever maandelijks loten? Je kunt dat geld beter maandelijks beleggen.

Als ik de rente buiten beschouwing laat en je 100 euro per maand opzij legt vanaf je 25e tot je 65e dan spaar je in 40 jaar 48.000 euro bij elkaar. Maar als je 3,36% gemiddeld rendement maakt wordt dat 100.000 euro. Gefeliciteerd,  je hebt een ton gewonnen met niks doen. Hoef je niet eens loten voor te kopen.

Ik hoor je denken dat die 3,36% nu niet haalbaar is vanwege de lage rentestand. Dat klopt. Je wordt bijna gedwongen om te beleggen. Maar waarin dan?

Er zijn een aantal vuistregels. Spreid het geld, zowel categorisch, als geografisch, maar ook in tijd. Anno 2021 wil iedereen beleggen. Het is weer het gesprek van de dag. Dat is vaak een signaal dat de markten een top aan het vormen zijn. Maar met een maandelijkse inleg elimineer je dat risico. 

Je kunt in beleggingsfondsen je investering spreiden, maar de beheerkosten van je geld vreten je rendement weg. En ook bij de jaren met een negatief rendement betaal je wel die kosten.

Bij een zogenaamde ‘tracker’ kopieert de computer een bepaalde beleggingscategorie en volgt de belegging de gekozen index. Bijvoorbeeld een tracker op de AEX is een exacte kopie van de AEX index. De belegging gaat met deze index op en neer. Dus op, maar ook neer.

Veel van de aandelen in deze index betalen jaarlijks dividend. Maar de index is zonder dividend, dus dat loop je mis tenzij de beheerder van de tracker dat terugstopt in de tracker. En bij VanEck uit Amsterdam kun je zelfs je dividendbelasting bij de Belastingdienst terugvragen.

Met een indextracker kun je met relatief weinig geld, tegen lage kosten op de wat langere termijn die ton binnenhalen waar je anders alleen maar op kunt hopen.

Koop geen loten, weggegooid geld. Maar spaar zelf die ton bij elkaar.

Wilfred Mooij cfp


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.