Column Geijsel Kroon: Hoe word je rijk?

Amstelveen - Door structureel minder uit te geven dan er binnenkomt. Hoe simpel kan het leven zijn? Of koop je liever maandelijks loten? Je kunt dat geld beter maandelijks beleggen.

Als ik de rente buiten beschouwing laat en je 100 euro per maand opzij legt vanaf je 25e tot je 65e dan spaar je in 40 jaar 48.000 euro bij elkaar. Maar als je 3,36% gemiddeld rendement maakt wordt dat 100.000 euro. Gefeliciteerd,  je hebt een ton gewonnen met niks doen. Hoef je niet eens loten voor te kopen.

Ik hoor je denken dat die 3,36% nu niet haalbaar is vanwege de lage rentestand. Dat klopt. Je wordt bijna gedwongen om te beleggen. Maar waarin dan?

Er zijn een aantal vuistregels. Spreid het geld, zowel categorisch, als geografisch, maar ook in tijd. Anno 2021 wil iedereen beleggen. Het is weer het gesprek van de dag. Dat is vaak een signaal dat de markten een top aan het vormen zijn. Maar met een maandelijkse inleg elimineer je dat risico. 

Je kunt in beleggingsfondsen je investering spreiden, maar de beheerkosten van je geld vreten je rendement weg. En ook bij de jaren met een negatief rendement betaal je wel die kosten.

Bij een zogenaamde ‘tracker’ kopieert de computer een bepaalde beleggingscategorie en volgt de belegging de gekozen index. Bijvoorbeeld een tracker op de AEX is een exacte kopie van de AEX index. De belegging gaat met deze index op en neer. Dus op, maar ook neer.

Veel van de aandelen in deze index betalen jaarlijks dividend. Maar de index is zonder dividend, dus dat loop je mis tenzij de beheerder van de tracker dat terugstopt in de tracker. En bij VanEck uit Amsterdam kun je zelfs je dividendbelasting bij de Belastingdienst terugvragen.

Met een indextracker kun je met relatief weinig geld, tegen lage kosten op de wat langere termijn die ton binnenhalen waar je anders alleen maar op kunt hopen.

Koop geen loten, weggegooid geld. Maar spaar zelf die ton bij elkaar.

Wilfred Mooij cfp


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.