Column Geijsel Kroon: Wat is het nut van een duur financieel plan?

Amstelveen - Dagelijks kijken mijn compagnon Marc en ik in onze glazen bol en voorspellen wij tot achter de komma nauwkeurig voor iemand de financiële toekomst.

Over een periode van 30 jaar kunnen wij met onze software tot 2 cijfers achter de komma nauwkeurig vertellen wat uw netto besteedbaar inkomen na pensionering is. Wij voorspellen ongeveer precies het rendement op uw beleggingen, de ontwikkeling van uw inkomsten, of u wordt ontslagen, of u gaat scheiden en wanneer, of u gezond blijft, of uw pensioenfonds gaat korten, wat uw AOW-datum wordt en de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook weten wij exact wat de belastingtarieven in de toekomst zijn. Dat schrijven wij dan voor u keurig in een rapport van 60 A4-tjes en dat kost u dan bijna 5.000 euro. Vervolgens hikt u aan tegen deze brij van aannames en legt u het even weg om ‘later’ te gaan bestuderen. U raadt het al, dat gaat u nooit meer doen. Zonde van uw geld en dat vinden wij ook.

Maar wij spreken ook regelmatig mensen die hun pensioendatum zien naderen en toch eens met ons over hun pensioen willen praten. Soms loopt iemand dan boos weg omdat wij vertellen dat diegene nog 5 jaar heeft om 1 miljoen te sparen ter reparatie van het pensioen. Dat vinden wij ook niet leuk.

Wat wij wel graag doen is met u om de tafel gaan zitten met een blanco A4-tje. Dan schetsen wij samen met u en uw partner in 2 uurtjes grof uw financiële toekomst. En passant kijken wij met een schuin oog ook even naar uw verzekeringen. U betaalt ons 2 uurtjes en klaar is Kees. U begrijpt uw financiële situatie en heeft de risico’s en actiepunten op uw netvlies. Als u later twijfelt pakt u het A4-tje er even bij en komt weer tot rust. Leuker kunnen wij het niet maken, eenvoudiger wel.

Onze ervaring na 20 jaar financiële planning is dat u hier veel meer bij gebaat bent dan die theoretische invuloefening vol met aannames voor de toekomst. U kunt beter periodiek even kort met ons sparren dan geld verbranden aan een dure invuloefening.

Binnenkort zijn wij overigens geen ffp (Federatie Financieel Planner) meer maar worden wij cfp (Certified Financial Planner) de geregistreerde titel van de internationale Financial Planning Standards Board. En toch houden wij het graag eenvoudig.

In uw belang.

Wilfred Mooij

 

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.