Column Geijsel Kroon: Wat is het nut van een duur financieel plan?

Amstelveen - Dagelijks kijken mijn compagnon Marc en ik in onze glazen bol en voorspellen wij tot achter de komma nauwkeurig voor iemand de financiële toekomst.

Over een periode van 30 jaar kunnen wij met onze software tot 2 cijfers achter de komma nauwkeurig vertellen wat uw netto besteedbaar inkomen na pensionering is. Wij voorspellen ongeveer precies het rendement op uw beleggingen, de ontwikkeling van uw inkomsten, of u wordt ontslagen, of u gaat scheiden en wanneer, of u gezond blijft, of uw pensioenfonds gaat korten, wat uw AOW-datum wordt en de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook weten wij exact wat de belastingtarieven in de toekomst zijn. Dat schrijven wij dan voor u keurig in een rapport van 60 A4-tjes en dat kost u dan bijna 5.000 euro. Vervolgens hikt u aan tegen deze brij van aannames en legt u het even weg om ‘later’ te gaan bestuderen. U raadt het al, dat gaat u nooit meer doen. Zonde van uw geld en dat vinden wij ook.

Maar wij spreken ook regelmatig mensen die hun pensioendatum zien naderen en toch eens met ons over hun pensioen willen praten. Soms loopt iemand dan boos weg omdat wij vertellen dat diegene nog 5 jaar heeft om 1 miljoen te sparen ter reparatie van het pensioen. Dat vinden wij ook niet leuk.

Wat wij wel graag doen is met u om de tafel gaan zitten met een blanco A4-tje. Dan schetsen wij samen met u en uw partner in 2 uurtjes grof uw financiële toekomst. En passant kijken wij met een schuin oog ook even naar uw verzekeringen. U betaalt ons 2 uurtjes en klaar is Kees. U begrijpt uw financiële situatie en heeft de risico’s en actiepunten op uw netvlies. Als u later twijfelt pakt u het A4-tje er even bij en komt weer tot rust. Leuker kunnen wij het niet maken, eenvoudiger wel.

Onze ervaring na 20 jaar financiële planning is dat u hier veel meer bij gebaat bent dan die theoretische invuloefening vol met aannames voor de toekomst. U kunt beter periodiek even kort met ons sparren dan geld verbranden aan een dure invuloefening.

Binnenkort zijn wij overigens geen ffp (Federatie Financieel Planner) meer maar worden wij cfp (Certified Financial Planner) de geregistreerde titel van de internationale Financial Planning Standards Board. En toch houden wij het graag eenvoudig.

In uw belang.

Wilfred Mooij

 

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.

Algemeen gisteren 15:16

Eerste evaluatie van wekelijkse markt in het Oude Dorp positief

Amstelveen - Sinds 5 juni staat er op woensdag een wekelijkse markt op het plein in het Oude Dorp, als proef, tot het eind van het jaar. De Dorpsmarkt richt zich op producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas, vis, aangevuld met planten, loempia’s en olijven & tapenades. De eerste evaluatie is positief: de huidige zeven markt-ondernemers zijn tevreden en via social media en vanuit ondernemers in het dorp wordt positief gereageerd op het initiatief.

Algemeen gisteren 14:34

Velorisa gekozen als de nieuwe kinderburgemeester

Amstelveen - Op woensdag 10 juli is de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen gekozen voor het schooljaar 2024-2025. Velorisa, 11 jaar, uit groep 7 van de basisschool de Piet Hein, mag een schooljaar lang alle kinderen van de stad vertegenwoordigen. Ze werd gekozen na een spannende verkiezingsmiddag uit een groep van 18 kinderen, waarmee ze samen de kinderraad 2024-2025 vormt.

Evenementen & Activiteiten gisteren 13:03

Theatertiendaagse Bosfest: 28 augustus - 7 september

Amstelveen - Van woensdag 28 augustus tot en met zondag 7 september wordt het Bostheater omgetoverd tot Theatertiendaagse BOSFEST, een festival waar je kan genieten van lekker eten en drinken, (live-)muziek, theater, circus, storytelling en meer.