Column Geijsel Kroon: Wat is het nut van een duur financieel plan?

Amstelveen - Dagelijks kijken mijn compagnon Marc en ik in onze glazen bol en voorspellen wij tot achter de komma nauwkeurig voor iemand de financiële toekomst.

Over een periode van 30 jaar kunnen wij met onze software tot 2 cijfers achter de komma nauwkeurig vertellen wat uw netto besteedbaar inkomen na pensionering is. Wij voorspellen ongeveer precies het rendement op uw beleggingen, de ontwikkeling van uw inkomsten, of u wordt ontslagen, of u gaat scheiden en wanneer, of u gezond blijft, of uw pensioenfonds gaat korten, wat uw AOW-datum wordt en de hoogte van uw pensioeninkomen. Ook weten wij exact wat de belastingtarieven in de toekomst zijn. Dat schrijven wij dan voor u keurig in een rapport van 60 A4-tjes en dat kost u dan bijna 5.000 euro. Vervolgens hikt u aan tegen deze brij van aannames en legt u het even weg om ‘later’ te gaan bestuderen. U raadt het al, dat gaat u nooit meer doen. Zonde van uw geld en dat vinden wij ook.

Maar wij spreken ook regelmatig mensen die hun pensioendatum zien naderen en toch eens met ons over hun pensioen willen praten. Soms loopt iemand dan boos weg omdat wij vertellen dat diegene nog 5 jaar heeft om 1 miljoen te sparen ter reparatie van het pensioen. Dat vinden wij ook niet leuk.

Wat wij wel graag doen is met u om de tafel gaan zitten met een blanco A4-tje. Dan schetsen wij samen met u en uw partner in 2 uurtjes grof uw financiële toekomst. En passant kijken wij met een schuin oog ook even naar uw verzekeringen. U betaalt ons 2 uurtjes en klaar is Kees. U begrijpt uw financiële situatie en heeft de risico’s en actiepunten op uw netvlies. Als u later twijfelt pakt u het A4-tje er even bij en komt weer tot rust. Leuker kunnen wij het niet maken, eenvoudiger wel.

Onze ervaring na 20 jaar financiële planning is dat u hier veel meer bij gebaat bent dan die theoretische invuloefening vol met aannames voor de toekomst. U kunt beter periodiek even kort met ons sparren dan geld verbranden aan een dure invuloefening.

Binnenkort zijn wij overigens geen ffp (Federatie Financieel Planner) meer maar worden wij cfp (Certified Financial Planner) de geregistreerde titel van de internationale Financial Planning Standards Board. En toch houden wij het graag eenvoudig.

In uw belang.

Wilfred Mooij

 

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:56

Amstelveen zet 750.000 euro klaar voor initiatieven van getroffen ondernemers

Amstelveen - Om getroffen Amstelveense ondernemers te helpen in de coronacrisis, roept gemeente Amstelveen als een van de eerste gemeentes in Nederland een nieuw Stimuleringsfonds Lokale Economie in het leven. Het fonds (750.000 euro groot) moet ondernemers en bedrijven de mogelijkheid bieden om in deze lastige tijden gezamenlijke investeringen te doen die voor een economische impuls zorgen. 

Corona Amstelveen gisteren 15:19

GGD meldt stijging positieve coronagevallen in Amstelveen

Amstelveen - GGD Amsterdam-Amstelland meldt in de nieuwe gepubliceerde weekcijfers (3-9 mei 2021) een toename van het aantal positieve coronagevallen in Amstelveen: 261 Amstelveners werden positief getest, tegenover 195 een week eerder.

Horeca gisteren 13:37

Tasty Trail Amstelveen: Pinkstereditie op zondag 23 mei

Amstelveen - Na een uiterst geslaagde eerste editie van Tasty Trail Amstelveen begin mei, waarbij via twee horecaroutes heerlijke hapjes konden worden geproefd bij diverse lokale horecazaken, volgt op zondag 23 mei 2021 (Eerste Pinksterdag) een tweede editie. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Algemeen gisteren 12:11

Kinderen winnen geldprijzen voor goed doel en club met Koningsdagactie

Amstelveen - Meerdere talentvolle kinderen zijn met de Koningsdagactie van Stichting Amstelveen Oranje, ‘Amstelveen kleurt Oranje’, in de prijzen gevallen. Zij wonnen met een oranje-video van hun talent €150, €250 en €500 voor hun club of een goed doel.