Hella Vercammen: 'The Asscher escape'

AMSTELVEEN - Bedrijfsjuridisch adviseur Mr. Hella Vercammen (eigenaar van The Legal Company - www.thelegalcompany.nl) vertelt maandelijks  over juridisch relevante actualiteiten voor het MKB.

Door de invoering van de Wet Werk & zekerheid (WWZ) heb ik de afgelopen tijd de collegebanken weer opgezocht. Er zitten best wel leuke professoren bij.

Stand Up
Niets is tegenwoordig leuker dan Youtube filmpjes kijken, zoals de DIY (do it yourself) instructie filmpjes. Zo iets heb ik ook gedaan maar dan voor de WWZ bijscholing. Tja, we moeten het wiel een beetje opnieuw uitvinden. Onze WWZ coryfeeën Ruben, Pascal, Gerrard en Sandra (hoogleraren en universitaire docenten) zaten allemaal achter de webcam, met Ruben als mijn favoriet. Ruben is knap, grappig én geeuwt en praat ondertussen gewoon door (en hoopt dan dat we dat niet gezien hebben). Het is saaie materie maar Ruben leert ons hoe we die GORTDROGE WWZ met humor en verbeeldingskracht over kunnen brengen. We worden opgeleid tot “stand up jurist”.

Ontslagcocktails
Een van de leukste voorbeelden wil ik u daarom niet onthouden; 'de Asscher escape. Ontslagcocktails behoren tot het verleden: je kan als werkgever niet meer een halve ontslaggrond combineren met een andere halve. Vanaf 1 juli 2015 moet je ontslagzaak minstens passen in één ontslaghokje en alle hoeken (voorwaarden) vervullen, zeg maar gerust gevangeniscel.

Verstoorde arbeidsrelatie
Er werd daarover vraag gesteld in de Tweede Kamer aan Minister Asscher. Asscher nam als voorbeeld, dat als een werkgever bij een niet goed gevuld disfunctioneringsdossier zich zo hufterig gedraagt dat hierdoor een verstoorde arbeidsrelatie ontstaat (ook niet goed gevuld), er toch ontbonden moet worden. Die werkgever moet dan maar gestraft worden met een ‘billijke vergoeding’ naast de transitievergoeding!

Werk aan personeelsdossier
Het is Asscher’s interpretatie van de wet en het is de vraag of rechters dit zo gaan toepassen. Kunnen werkgevers nog ontsnappen aan de gevangenis van 8 ontslagcellen, als je de rit niet compleet in één cel met die werknemer uitzit? Ik hou het er maar op, ja: er is een ‘Asscher Escape’ maar wel ‘from Alcatraz’. Gebruik de tijd dat je 'zit' dan ook zinvol en werk opbouwend aan een personeelsdossier, dan is er altijd een escape…

Hella Vercammen

* Dit artikel is ook gepubliceerd in de mei-editie van AMSTELVEENZ Magazine (Foto: Rob de Jong)


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 15:01

A9 bij Amstelveen komend weekend in beide richtingen afgesloten, maar Schipholbrug-hijsklus uitgesteld

Amstelveen - De A9 bij Amstelveen is komend weekend (van vrijdag 31 mei 20.00 uur tot maandag 3 juni 05.00 uur) in beide richtingen afgesloten. In het weekend zou eigenlijk het noordelijke brugdek van de Schipholbrug worden ingehesen, maar die klus is uitgesteld door verwachte windstoten. De weekendafsluiting blijft echter in stand, omdat er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd.

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:41

Maak kennis met T.A.T. Nature: kom naar de open dag op zondag 2 juni

Amstelveen / Ouderkerk - Aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel vind je het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren.  Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen. Kom naar de gratis kennismaking op zondag 2 juni.

Algemeen 28 mei 2024 09:47

Patisserie Prenger ernstig gedupeerd door diefstal van koelbus

Amstelveen – Patisserie Prenger is ernstig gedupeerd doordat autodieven er vannacht vandoor zijn gegaan met de grote (koel-)bestelbus van het bedrijf. Eigenaar Steve Bouman is er ziek van: ‘De bus is de drijvende factor van onze onderneming. We hebben de bus hard nodig om onze bestellingen uit te kunnen rijden.'