Geertje Visser.

Column: The Girl Next Door

AMSTELVEEN - Columniste Geertje Visser meldde zich vol verwachting aan bij een buurt-app die bij zou moeten dragen aan de veiligheid van haar woonomgeving. 

Ze zijn helemaal hip, hot en happening in de nieuwe aanpak van criminaliteit: buurtpreventie-apps. Zelfs onze nieuwe burgemeester – en die weet wat hip, hot en happening is, dat zie je zo – raadt iedereen met klem aan om zich ook aan te sluiten bij een appgroep teneinde inbrekers/wiettelers/fi etsendieven/ wiettelers/kinderlokkers/wiettelers sneller bij hun lurven te kunnen grijpen óf ons gewoon gezamenlijk druk te maken om verdachte situaties omdat anders de politie ook maar zo alleen is.

Parel
Groot was dan ook mijn vreugde toen ik een persoonlijke uitnodiging op de deurmat vond voor de buurtapp Nextdoor. Iemand in mijn buurt, zo vertelde de brief, had mij uitverkoren om de app te downloaden, een profiel aan te maken en mee te doen aan deze parel der buurtcohesie.

Samen
Samen zouden we de buurt veiliger, leuker, mooier en beter maken. Nu wil je van alle mensen op de wereld toch wel je búren het allerlaatste teleurstellen door niet in te gaan op een vriendelijke uitnodiging. Voor je het weet sta je fulminerend bij de Rijdende Rechter en dat moet je niet willen, helemaal niet in een enclave als Westwijk.

Strijd
Vol verwachting downloadde ik de app. Klaar om samen met mijn buurtgenoten de strijd aan te gaan tegen inbrekersgespuis, verdachte mannen die zich ophielden in de buurt van speeltuinen of desnoods wildkakkende honden.

Haan
Iemand postte iets over een kukelende haan in de buurt en hoe gezellig dat was. Een ander vond een kukelende haan juist ABSOLUUT NIET GRAPPIG en weer een ander ergerde zich aan mensen die zich ergeren aan een kukelende haan.

Meubels
Er waren ook mensen die meubels verkochten. Hele inboedels van donker eiken schoven voorbij. En er waren mensen die zich ergerden aan de berichten waarin mensen hun donker eiken huisraad verkochten want het was hier verdomme toch geen Marktplaats.

Spreuk
Iemand postte een vrolijke spreuk. En iemand anders ergerde zich aan de vrolijke spreuk omdat de buurtapp hier toch zeker niet voor bedoeld was want het was hier verdomme toch geen Facebook.

Fotograferende mannen
Ten slotte waren er mensen die verdachte zaken aankaartten, zoals fotograferende mannen. En er waren mensen die zich ergerden aan berichten over fotograferende mannen omdat mannen toch zeker wel mochten fotograferen – misschien werkten ze wel bij de krant – en voor verdachte situaties waren andere apps beschikbaar, zoals de buurtpreventie-app.

Sleutels
Zul je altijd zien. Er blijken dus meerdere buurtapps te zijn en ik zat mooi bij de verkeerde. Gelukkig vond ik die dag een setje sleutels die ik via Nextdoor toch mooi binnen 24 uur aan de rechtmatige eigenaar kon overhandigen. Droeg ik toch nog een klein beetje bij aan een betere wereld. En kukelde daar nou een haan?

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.