Geertje Visser.

Column: The Girl Next Door

AMSTELVEEN - Columniste Geertje Visser meldde zich vol verwachting aan bij een buurt-app die bij zou moeten dragen aan de veiligheid van haar woonomgeving. 

Ze zijn helemaal hip, hot en happening in de nieuwe aanpak van criminaliteit: buurtpreventie-apps. Zelfs onze nieuwe burgemeester – en die weet wat hip, hot en happening is, dat zie je zo – raadt iedereen met klem aan om zich ook aan te sluiten bij een appgroep teneinde inbrekers/wiettelers/fi etsendieven/ wiettelers/kinderlokkers/wiettelers sneller bij hun lurven te kunnen grijpen óf ons gewoon gezamenlijk druk te maken om verdachte situaties omdat anders de politie ook maar zo alleen is.

Parel
Groot was dan ook mijn vreugde toen ik een persoonlijke uitnodiging op de deurmat vond voor de buurtapp Nextdoor. Iemand in mijn buurt, zo vertelde de brief, had mij uitverkoren om de app te downloaden, een profiel aan te maken en mee te doen aan deze parel der buurtcohesie.

Samen
Samen zouden we de buurt veiliger, leuker, mooier en beter maken. Nu wil je van alle mensen op de wereld toch wel je búren het allerlaatste teleurstellen door niet in te gaan op een vriendelijke uitnodiging. Voor je het weet sta je fulminerend bij de Rijdende Rechter en dat moet je niet willen, helemaal niet in een enclave als Westwijk.

Strijd
Vol verwachting downloadde ik de app. Klaar om samen met mijn buurtgenoten de strijd aan te gaan tegen inbrekersgespuis, verdachte mannen die zich ophielden in de buurt van speeltuinen of desnoods wildkakkende honden.

Haan
Iemand postte iets over een kukelende haan in de buurt en hoe gezellig dat was. Een ander vond een kukelende haan juist ABSOLUUT NIET GRAPPIG en weer een ander ergerde zich aan mensen die zich ergeren aan een kukelende haan.

Meubels
Er waren ook mensen die meubels verkochten. Hele inboedels van donker eiken schoven voorbij. En er waren mensen die zich ergerden aan de berichten waarin mensen hun donker eiken huisraad verkochten want het was hier verdomme toch geen Marktplaats.

Spreuk
Iemand postte een vrolijke spreuk. En iemand anders ergerde zich aan de vrolijke spreuk omdat de buurtapp hier toch zeker niet voor bedoeld was want het was hier verdomme toch geen Facebook.

Fotograferende mannen
Ten slotte waren er mensen die verdachte zaken aankaartten, zoals fotograferende mannen. En er waren mensen die zich ergerden aan berichten over fotograferende mannen omdat mannen toch zeker wel mochten fotograferen – misschien werkten ze wel bij de krant – en voor verdachte situaties waren andere apps beschikbaar, zoals de buurtpreventie-app.

Sleutels
Zul je altijd zien. Er blijken dus meerdere buurtapps te zijn en ik zat mooi bij de verkeerde. Gelukkig vond ik die dag een setje sleutels die ik via Nextdoor toch mooi binnen 24 uur aan de rechtmatige eigenaar kon overhandigen. Droeg ik toch nog een klein beetje bij aan een betere wereld. En kukelde daar nou een haan?

Geertje Visser


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.