Pixabay.com

Compleet glasvezel-netwerk in buitengebied Amstelveen stap dichterbij

Amstelveen - Op weg naar een optimale digitale ontsluiting van alle inwoners in Amstelveen heeft het College van B en W nieuwe stappen gezet om de aanleg van glasvezel (door een martkpartij) in het buitengebied van de gemeente mogelijk te maken.

Het College van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad geïnformeerd dat het, om de realisatie van een glasvezelnetwerk in het buitengebied mogelijk te maken, diverse besluiten heeft genomen. De gemeente noemt de aanleg van glasvezel in het buitengebied een vereiste om mee te gaan in de verdere digitalisering, die de economie en maatschappij in een hoog tempo transformeert.

Voor alle inwoners

Uitgangspunt van de Gemeente Amstelveen is dat glasvezel gegarandereerd wordt voor alle inwoners en bedrijven (aansluiting op elk adres) in Amstelveen via een open netwerk met meerdere providers. Marktpartijen die glasvezel in Amstelveen willen aanleggen, komen in aanmerking voor specifieke maatwerkafspraken. Het College heeft inmiddels ingestemd met afwijkende afspraken op de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) en het handboek kabels en leidingen.

Afwijkende degeneratievergoeding

Omdat de glasvezel aanleg een grootschalig project in het buitengebied van Amstelveen betreft, dat moet worden doorbelast aan marktpartijen die investeren in de aanleg van glasvezel in Amstelveen, was het ook noodzakelijk een afwijkende 'degeneratievergoeding' (a € 2.262,90 per km) vast te stellen. Dat heeft het College gedaan. Het graven van sleuven kan leiden tot een vermindering van de levensduur van de verharde wegen en tot klachten over de kwaliteit hiervan (ofwel degenaratie). Degeneratiekosten zijn geen directe of zekere uitgaven tijdens of direct na de aanleg van glasvezel, maar mogelijke uitgaven in de komende 2 tot ongeveer 25 jaar.)

Minder diep

Eveneens is het College akkoord met het gedogen van de aanleg van glasvezel op 50cm diepte in
plaats van de reguliere aanlegdiepte van 60cm.  Het College vindt het essentieel  te benoemen dat digitale connectiviteit een vrije markt is, met in de laatste jaren een toenemende concurrentie onder telecomoperators: 'Het is uiteindelijk aan deze marktpartijen om wel of niet te investeren. De gemeente geeft een vergunning af, maar kan aanvullend met marktpartijen gelijkvormige afspraken maken over de aanleg van glasvezel.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit: No. 86

Amstelveen - De nieuwste editie van AmstelveenZ Magazine (No. 86, maart 2024) is uit! Deze maand bevat het magazine onder andere een overzicht van woningbouwlocaties in Amstelveen.

Politiek vandaag 14:02

Gemeenteraad Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij lokale politiek en gaat de straat op

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en horen wat er leeft in de samenleving. Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad? Een aantal raads- en burgerleden bracht afgelopen zaterdag daarom onder de noemer 'Raad op straat' een bezoek aan winkelcentrum Groenhof, om input van inwoners te verzamelen.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:27

Het festival voor jonge bands Young Urbanus op 6 april

Amstelveen - Zaterdagavond 6 april aanstaande vindt voor de derde keer Young Urbanus plaats in het Noorddamcentrum Bovenkerk. Young Urbanus is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot voor jonge bands in Amstelveen! Toegang is gratis. Het eerste optreden start om 19:30 uur. Vol is vol!

Politiek vandaag 09:11

Vijvers Middenhoven uitgebaggerd: ‘Nu vijver bij winkelcentrum Groenhof’

Amstelveen - Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn de vijvers in Park Middenhoven uitgebaggerd. De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen, die zich hard maakte voor het uitbaggeren, hoopt dat nu ook de vijver bij winkelcentrum Groenhof (naast De Bolder) aan de beurt komt.

112 vandaag 08:40

Blikschade bij ongeval A9

Amstelveen - Op Rijksweg A9 bij Amstelveen heeft zondagavond een ongeval plaatsgevonden, waardoor twee rijstroken tijdelijk moesten worden afgesloten.