Pixabay.com

Conflictscheidingen Amstelveense ouders: gemeente biedt hulp

Amstelveen - Om schade bij kinderen door scheidingen van ouders zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken probeert gemeente Amstelveen zogenoemde conflictscheidingen cq. vechtscheidingen bij Amstelveense ouders zoveel mogelijk te voorkomen met diverse soorten hulp en voorlichting.

In Nederland krijgen 70.000 kinderen per jaar te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Gemiddeld heeft 33% van kinderen in één schoolklas tegenwoordig gescheiden ouders. Zogenoemde vechtscheidingen komen ook geregeld voor en die kunnen sneller leiden tot emotionele schade met soms langdurige gevolgen voor kind(eren) en maatschappij.

Bijeenkomsten

Amstelveen houdt maandelijks digitale ouderbijeenkomsten over het thema conflictscheidingen, waar ongeveer 25 Amstelveense ouders en professionals aan deelnemen. De bijeenkomsten gaan over de positie van ouders, de positie van het kind en wat een eerste nieuwe stap kan zijn om de situatie van het kind te verbeteren, om zo de negatieve gevolgen van de scheiding voor het kind te beperken.

Ook voert de gemeente actief communicatiecampagne over het thema relaties (in samenwerking met welzijnsorganisatie Participe) en met de Rechtbank van Amsterdam zijn samenwerkingsafspraken gemaakt ten aanzien van omgangsbegeleiding/-bemiddeling en ouderschapsplannen. Ouders komen daardoor sneller bij de juist hulp terecht.

Vrijwilliger helpt

Op verzoek van de Rechtbank van Amsterdam en medewerkers vanuit het sociaal team is ook de ‘Begeleide Omgangsregeling’ (BOR) van Humanitas weer beschikbaar: daarbij helpt een vrijwilliger de gescheiden Amstelveense ouders bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling.

Amstelveen verwacht zich ook aan te kunnen sluiten bij het landelijke programma ‘Scheiden zonder Schade’ van het ministerie van VWS, waarvoor momenteel een nieuw landelijk Digitaal Plein (DigiPlein en DigiBegeleider) wordt ontwkkeld, speciaal voor ouders en hun kinderen in scheiding.

Groepsprogramma's

Door een (echt)scheiding krijgen jongeren soms gedragsmatige of emotionele problemen. Tijdens groepsprogramma`s leren jongeren daarmee om te gaan en zich beter aan te passen aan de nieuwe situatie. Voor hen zijn diverse preventieve (groeps- )trainingen voorhanden, Tijdens ‘de dag van het gescheiden kind’ op 26 mei 2021 zal Amstelveen het brede aanbod onder de aandacht brengen bij inwoners en partners, zoals huisartsen en scholen.

Meer informatie is te vinden via de gemeentelijke website over echtscheiding (klik hier).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.