[Archief: Davey Photography]

Corona-coulance voor snelheidsmaniak Beneluxbaan: rijbewijs eerder terug

Amstelveen - Een man die dreigde zijn baan/inkomsten en koophuis kwijt te raken nadat zijn rijbewijs was ingevorderd na een extreme snelheidsovertreding bij wegwerkzaamheden op de Beneluxbaan in Amstelveen dit voorjaar, blijkt van de rechter zijn rijbewijs 3 maanden eerder te hebben teruggekregen.

De rechtbank liet zwaar meewegen dat de man voor zijn inkomsten afhankelijk is van zijn rijbewijs en dat door de corona-pandemie sprake is van een kwetsbare economie met onzekere verwachtingen.

148 km/u

De man reed op 7 april 2020 met 148 kilometer per uur langs wegwerkzaamheden aan de Beneluxbaan, waar 50 km/u was toegestaan. Hij werd gepakt tijdens een snelheidscontrole van het verkeersteam Amsterdam en kon per direct zijn rijbewijs inleveren (93 km/u te hard na correctie). 

Verkeershufters

De officier van justitie besloot eerder zijn rijbewijs zes maanden in te houden, maar daar ging de bestuurder tegen in verweer. De extreme snelheidsovertreding maakte behoorlijk wat los. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch noemde dergelijke overtredingen recent nog 'crimineel' en maakt zich nu hard voor snelheidsbeperkende maatregelen aan de Beneluxbaan. De Amstelveense politie sprak op social media destijds van 'weer een bizar hoge snelheid naast de werkers van de Amstelveenlijn' voorzien van de hashtags #aanpakken #verkeershufters

'Even dollen'

Uit de deze week gepubliceerde documenten van de rechtbank Amsterdam, blijkt dat in het proces-verbaal van de overtreding stond vermeld dat de bestuurder had verklaard dat 'iedereen wel eens te hard rijdt' en dat het om 'even dollen' ging. Maar dat zou niet juist zijn geweest beweerde de man in een klaagschrift. Hij beweerde dat de auto achter hem 'aan het dollen was' en dat hij hierdoor werd opgejaagd. De man stelde het zeer vervelend te vinden dat dit niet juist is weergegeven in het proces-verbaal.

Veel geleerd

Het Openbaar Ministerie zag vanwege zijn verklaring en rijgedrag een groot risisco op herhaling. In oktober 2018 had de man ook al een soortgelijke snelheidsoverteding begaan, toen met een geldboete tot gevolg. De man gaf aan de gevolgen van een invordering nu voor het eerst te hebben meegemaakt en daar veel van geleerd te hebben.

Afhankelijk

De rechtbank liet in de beslissing om het rijbewijs eerder terug te geven (per 7/7, drie maanden na de overtreding), zwaar meewegen dat de man voor zijn werk en inkomsten afhankelijk is van zijn rijbewijs. Als technisch contractbeheerder moet hij dagelijks hij het hele land door naar opdrachtgevers. Door het kwijtraken van zijn rijbewijs stond de financiering van zijn koophuis op het spel, bovendien is hij kostwinner.

Corona

'Gelet op de gevolgen van de coronapandemie is sprake van een kwetsbare economie met onzekere verwachtingen. Het risico dat klager door de invordering van zijn rijbewijs zijn baan kwijtraakt, en het feit dat zijn inkomsten afhankelijk zijn van zijn rijbewijs wegen zwaar mee', oordeelde de rechtbank, in de beslissing de invordering van zijn rijbewijs per 7 juli weer op te heffen.

Het CBR legde de man overigens wel een verplichte cursus op, die herhaling moet helpen te voorkomen.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 08:00

Open Ateliers Amstelveen 2020

Op 3 en 4 oktober openen kunstenaars hun deuren voor liefhebbers van schilderijen, beelden, fotografie, glaskunst, keramiek, lithografie en sieraden. Er is voor elk wat wils. Open Ateliers 2020 is dé manier om kennis te maken met kunst en de persoon erachter. Maar liefst 60 kunstenaars tonen hun werk. Het woord is aan Sunny Neeter en Corry Zwart. Beide kunstenaar én organisator van deze prachtige route langs diverse ateliers.

Corona Amstelveen gisteren 14:17

Dit zijn de nieuwste RIVM-coronacijfers in Amstelveen

Amstelveen - Uit de meest actuele corona-update van het RIVM (29-9-2020) blijkt dat het aantal positief geteste personen in Amstelveen opnieuw fors is opgelopen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overleden personen steeg. 

Algemeen gisteren 11:57

Sterke groei zonnepanelen in Amstelveen

Amstelveen – Huishoudens en bedrijven in Amstelveen produceren de afgelopen jaren steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van zonnepanelen op woningen in Amstelveen is sinds 2018 gestegen met 84 procent en het Amstelveense bedrijfsleven wekte 99 procent meer zonnestroom op dan in 2018.