Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Corona en de huizenprijzen

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over de woningmarkt.

De coronacrisis veroorzaakt een enorme onderbreking van onze economische groei en welvaart. Dit zal ondanks de ongekende steunmaatregelen vele bedrijven toch doen omvallen en daardoor zal de werkloosheid snel en hevig toenemen.

De onzekerheid bij consumenten neemt toe en het consumentenvertrouwen daalt naar een dieptepunt. Naarmate de tijd vordert zullen de gevolgen steeds duidelijker en voelbaar worden.

Momenteel werken veel mensen thuis en worden zij voorlopig nog doorbetaald. Zij geven minder uit aan vakanties, etentjes, tuinmannen en ontspanning en houden dus de hand op de knip. De hele economie lijkt op slot te zijn gegaan en links- of rechtsom, bedrijven gaan dit voelen en goed ook. Van maart naar april is het aantal startende ondernemers met 30% afgenomen, maar is het aantal faillissementen al met maar liefst 52% toegenomen. En dan is de crisis nog maar net begonnen. Trek dit nog maar eens een half jaartje door.

De ontwikkeling van de huizenprijs wordt door een aantal factoren bepaald. Maar omdat je niet zomaar van huis wisselt en er tijd verstrijkt tussen de transactie en de feitelijke levering van een huis duurt het een aantal maanden voordat die prijsverandering zichtbaar wordt. Vanzelfsprekend aarzelen kopers als zij niet zeker zijn van hun huidige baan, maar zij aarzelen ook als zij verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen stijgen.Verder is de (stijging van) de hypotheekrente een belangrijke factor, net als het consumentenvertrouwen.

Andere factoren zijn het politieke klimaat, persoonlijke omstandigheden, rampen en aanslagen. Niets is momenteel meer wat het lijkt, komt er nog een tweede of wellicht een derde virusgolf? Gaan de expats terug naar hun vaderland en zetten zij hun huis te koop? Zeggen de hurende expats de huur op en trekken zij zich ook terug? Komt de Gemeente Amsterdam echt met een Airbnb verbod? En dan straks alles tegelijkertijd.Nu kopen? Nu verkopen? Cash vrijmaken, om straks toe te slaan? Wie het weet mag het zeggen.

In de huidige huizenmarkt hebben de verkopers (nog) de macht. Maar het is logisch dat het aantal belangstellenden om een huis te kopen afneemt. Dit kan zich versnellen als de pijn van de corona crisis tastbaarder wordt vanwege bovengenoemde factoren. Dan kan het segment weleens omslaan van een verkopers naar een kopersmarkt. Maar dat zal niet 1,2,3 gebeuren. Of toch?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen vandaag 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen vandaag 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 

Algemeen vandaag 09:00

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): veiligheid op 1

Amstelveen / Schiphol - Het deed behoorlijk wat stof opwaaien toen bekend werd dat inwoners van Amstelveen deze zomer extra hinder van vliegverkeer kunnen verwachten omdat er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de Zwanenburgbaan op luchthaven Schiphol. AmstelveenZ ging op bezoek bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en sprak met Edward Schaap, als manager verantwoordelijk voor de vernieuwing van het landingssysteem. 'We vragen omwonenden om begrip voor deze vervanging,’ zegt Schaap.

112 vandaag 07:44

Gewonde en veel schade na flink ongeval Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de Bovenkerkerweg tussen Amstelveen en Uithoorn is in de nacht van donderdag op vrijdag een flink ongeval gebeurd. Een fietser werd met hoge snelheid geschept door een bestelbusje. De fietser raakte gewond.