Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Corona en de huizenprijzen

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over de woningmarkt.

De coronacrisis veroorzaakt een enorme onderbreking van onze economische groei en welvaart. Dit zal ondanks de ongekende steunmaatregelen vele bedrijven toch doen omvallen en daardoor zal de werkloosheid snel en hevig toenemen.

De onzekerheid bij consumenten neemt toe en het consumentenvertrouwen daalt naar een dieptepunt. Naarmate de tijd vordert zullen de gevolgen steeds duidelijker en voelbaar worden.

Momenteel werken veel mensen thuis en worden zij voorlopig nog doorbetaald. Zij geven minder uit aan vakanties, etentjes, tuinmannen en ontspanning en houden dus de hand op de knip. De hele economie lijkt op slot te zijn gegaan en links- of rechtsom, bedrijven gaan dit voelen en goed ook. Van maart naar april is het aantal startende ondernemers met 30% afgenomen, maar is het aantal faillissementen al met maar liefst 52% toegenomen. En dan is de crisis nog maar net begonnen. Trek dit nog maar eens een half jaartje door.

De ontwikkeling van de huizenprijs wordt door een aantal factoren bepaald. Maar omdat je niet zomaar van huis wisselt en er tijd verstrijkt tussen de transactie en de feitelijke levering van een huis duurt het een aantal maanden voordat die prijsverandering zichtbaar wordt. Vanzelfsprekend aarzelen kopers als zij niet zeker zijn van hun huidige baan, maar zij aarzelen ook als zij verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen stijgen.Verder is de (stijging van) de hypotheekrente een belangrijke factor, net als het consumentenvertrouwen.

Andere factoren zijn het politieke klimaat, persoonlijke omstandigheden, rampen en aanslagen. Niets is momenteel meer wat het lijkt, komt er nog een tweede of wellicht een derde virusgolf? Gaan de expats terug naar hun vaderland en zetten zij hun huis te koop? Zeggen de hurende expats de huur op en trekken zij zich ook terug? Komt de Gemeente Amsterdam echt met een Airbnb verbod? En dan straks alles tegelijkertijd.Nu kopen? Nu verkopen? Cash vrijmaken, om straks toe te slaan? Wie het weet mag het zeggen.

In de huidige huizenmarkt hebben de verkopers (nog) de macht. Maar het is logisch dat het aantal belangstellenden om een huis te kopen afneemt. Dit kan zich versnellen als de pijn van de corona crisis tastbaarder wordt vanwege bovengenoemde factoren. Dan kan het segment weleens omslaan van een verkopers naar een kopersmarkt. Maar dat zal niet 1,2,3 gebeuren. Of toch?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:11

Amstelveen van voorheen (257)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 257 een oude foto van kaasboerderij Clara Maria aan aan de Bovenkerkerweg 106.

Rubriek: Nog even geduld a.u.b! gisteren 11:42

Nog even geduld a.u.b! (Project A9, Aflevering 5)

Amstelveen  - In de rubriek 'Nog even geduld a.u.b.!' volgt AmstelveenZ.nl de ontwikkelingen rond het grootste infrastructurele bouwproject van Amstelveen: de verdieping en verbreding van de A9 dwars door de gemeente. De werkzaamheden op diverse locaties zijn omvangrijk.

Algemeen 24 jul. 2021 12:14

Amstelveen staat open voor straatnaam Peter R. de Vries

Amstelveen – Gemeente Amstelveen staat open om Peter R. de Vries een straatnaam toe te kennen indien daartoe een verzoek wordt ingediend. De vermoorde misdaadverslaggever woonde 23 jaar in Amstelveen.

112 23 jul. 2021 15:26

Aanrijding op Sportlaan: fiets/auto

Amstelveen - Op de Sportlaan, nabij de rotonde met de Beneluxbaan, heeft vrijdagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser.