Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Corona en de huizenprijzen

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over de woningmarkt.

De coronacrisis veroorzaakt een enorme onderbreking van onze economische groei en welvaart. Dit zal ondanks de ongekende steunmaatregelen vele bedrijven toch doen omvallen en daardoor zal de werkloosheid snel en hevig toenemen.

De onzekerheid bij consumenten neemt toe en het consumentenvertrouwen daalt naar een dieptepunt. Naarmate de tijd vordert zullen de gevolgen steeds duidelijker en voelbaar worden.

Momenteel werken veel mensen thuis en worden zij voorlopig nog doorbetaald. Zij geven minder uit aan vakanties, etentjes, tuinmannen en ontspanning en houden dus de hand op de knip. De hele economie lijkt op slot te zijn gegaan en links- of rechtsom, bedrijven gaan dit voelen en goed ook. Van maart naar april is het aantal startende ondernemers met 30% afgenomen, maar is het aantal faillissementen al met maar liefst 52% toegenomen. En dan is de crisis nog maar net begonnen. Trek dit nog maar eens een half jaartje door.

De ontwikkeling van de huizenprijs wordt door een aantal factoren bepaald. Maar omdat je niet zomaar van huis wisselt en er tijd verstrijkt tussen de transactie en de feitelijke levering van een huis duurt het een aantal maanden voordat die prijsverandering zichtbaar wordt. Vanzelfsprekend aarzelen kopers als zij niet zeker zijn van hun huidige baan, maar zij aarzelen ook als zij verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen stijgen.Verder is de (stijging van) de hypotheekrente een belangrijke factor, net als het consumentenvertrouwen.

Andere factoren zijn het politieke klimaat, persoonlijke omstandigheden, rampen en aanslagen. Niets is momenteel meer wat het lijkt, komt er nog een tweede of wellicht een derde virusgolf? Gaan de expats terug naar hun vaderland en zetten zij hun huis te koop? Zeggen de hurende expats de huur op en trekken zij zich ook terug? Komt de Gemeente Amsterdam echt met een Airbnb verbod? En dan straks alles tegelijkertijd.Nu kopen? Nu verkopen? Cash vrijmaken, om straks toe te slaan? Wie het weet mag het zeggen.

In de huidige huizenmarkt hebben de verkopers (nog) de macht. Maar het is logisch dat het aantal belangstellenden om een huis te kopen afneemt. Dit kan zich versnellen als de pijn van de corona crisis tastbaarder wordt vanwege bovengenoemde factoren. Dan kan het segment weleens omslaan van een verkopers naar een kopersmarkt. Maar dat zal niet 1,2,3 gebeuren. Of toch?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:41

In memoriam: Jan Demming (De Gondelkoerier)

Amstelveen - Jan Demming, sinds jaar en dag hoofdredacteur van het in Amsteveen Zuid overbekende wijkblad De Gondelkoerier, is 22 november jongstleden overleden. 

Kunst & Cultuur gisteren 19:00

Claude Cahun in het Cobra Museum

Amstelveen - Met trots presenteert het museum dit najaar de eerste Nederlandse tentoonstelling over het werk van de bijzondere Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894-1954). Haar opmer kelijke oeuvre bleef lange tijd onbekend bij het brede publiek, maar voor mensen als David Bowie en bekende fotografen Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron geweest.

Winkels gisteren 18:57

Maatregelen Stadshart Amstelveen: extreme drukte voorkomen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen treft samen met Unibail Rodamco, exploitant van winkelcentrum Stadshart Amstelveen, dit weekend maatregelen om extreme drukte te voorkomen. Er worden onder andere extra beveiligers, hostesses, handhavers en politie ingezet.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:12

75plussers in Amstelveen krijgen hulpbrief van gemeente

Amstelveen – Omdat het door de coronacrisis moeilijker is om elkaar te ontmoeten en een deel van de normale welzijnsactiviteiten, hulp en ondersteuning zijn weggevallen, stuurt de gemeente alle zelfstandig wonende inwoners van 75 en ouder in de maand december een informatiebrief over de mogelijkheden tot ondersteuning.