Wilfred Mooij
Advertorial Columns

Corona en de huizenprijzen

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen, maar ook over de woningmarkt.

De coronacrisis veroorzaakt een enorme onderbreking van onze economische groei en welvaart. Dit zal ondanks de ongekende steunmaatregelen vele bedrijven toch doen omvallen en daardoor zal de werkloosheid snel en hevig toenemen.

De onzekerheid bij consumenten neemt toe en het consumentenvertrouwen daalt naar een dieptepunt. Naarmate de tijd vordert zullen de gevolgen steeds duidelijker en voelbaar worden.

Momenteel werken veel mensen thuis en worden zij voorlopig nog doorbetaald. Zij geven minder uit aan vakanties, etentjes, tuinmannen en ontspanning en houden dus de hand op de knip. De hele economie lijkt op slot te zijn gegaan en links- of rechtsom, bedrijven gaan dit voelen en goed ook. Van maart naar april is het aantal startende ondernemers met 30% afgenomen, maar is het aantal faillissementen al met maar liefst 52% toegenomen. En dan is de crisis nog maar net begonnen. Trek dit nog maar eens een half jaartje door.

De ontwikkeling van de huizenprijs wordt door een aantal factoren bepaald. Maar omdat je niet zomaar van huis wisselt en er tijd verstrijkt tussen de transactie en de feitelijke levering van een huis duurt het een aantal maanden voordat die prijsverandering zichtbaar wordt. Vanzelfsprekend aarzelen kopers als zij niet zeker zijn van hun huidige baan, maar zij aarzelen ook als zij verwachten dat de huizenprijzen niet verder zullen stijgen.Verder is de (stijging van) de hypotheekrente een belangrijke factor, net als het consumentenvertrouwen.

Andere factoren zijn het politieke klimaat, persoonlijke omstandigheden, rampen en aanslagen. Niets is momenteel meer wat het lijkt, komt er nog een tweede of wellicht een derde virusgolf? Gaan de expats terug naar hun vaderland en zetten zij hun huis te koop? Zeggen de hurende expats de huur op en trekken zij zich ook terug? Komt de Gemeente Amsterdam echt met een Airbnb verbod? En dan straks alles tegelijkertijd.Nu kopen? Nu verkopen? Cash vrijmaken, om straks toe te slaan? Wie het weet mag het zeggen.

In de huidige huizenmarkt hebben de verkopers (nog) de macht. Maar het is logisch dat het aantal belangstellenden om een huis te kopen afneemt. Dit kan zich versnellen als de pijn van de corona crisis tastbaarder wordt vanwege bovengenoemde factoren. Dan kan het segment weleens omslaan van een verkopers naar een kopersmarkt. Maar dat zal niet 1,2,3 gebeuren. Of toch?

Wilfred Mooij


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.