Pixabay.com

Corona-sneltestlocatie in Stadshart leidt tot politieke beroering

Amstelveen - In de Amstelveense politiek is flinke beroering ontstaan over de komst van een corona-sneltestlocatie aan de Rembrandtweg in winkelcentrum Stadshart Amstelveen.

De komst van de commerciële coronasneltestlocatie werd afgelopen maandag door het Stadshart aangekondigd via een persbericht en nadat het in de media verscheen leidde dat direct tot de nodige ophef; veel mensen lieten via social media blijken de locatie (totaal) onlogisch te vinden omdat mogelijk besmette mensen naar het winkelcentrum komen en bijvoorbeeld via de parkeergarage of de winkelstraten naar de testlocatie gaan.

Onlogische plek

In de Amstelveense politiek leidde de testlocatie, die maandag direct open ging, ook gelijk tot verbazing; de reden dat het punt met een hoop kunst- en vliegwerk woensdagavond met een u-bocht op de agenda van de raadsvergadering terecht kwam. Drie verschillende fracties (Actief voor Amstelveen, CDA en Burgerbelangen Amstelveen)  hadden namelijk prangende vragen over de in hun ogen onlogische en gevaarlijke plek voor de sneltestlocatie.

Volgens AVA zijn heel veel inwoners ongerust en de partij vindt die onrust terecht. De lokale partij wilde onder andere weten of er een vergunning nodig was voor de testlocatie op het winkelcentrum en of die verstrekt was door de gemeente. AVA wil bovendien soortgelijke testlocaties in (andere) winkelgebieden voorkomen. Het CDA wees er onder meer op dat de testlocatie op vrijdag in marktgebied ligt en wilde ook weten of de testcijfers worden doorgegeven aan de GGD. BbA vroeg zich af of de gemeente had meegewerkt aan de komst van de commerciele testlocatie en vroeg of de locatie te sluiten is.

Burgemeester kan juridisch niets beginnen

Burgemeester Poppens had de kwestie in allerijl laten uitzoeken door een legertje ambtenaren. In ieder geval werd uit de beantwoording van Poppens duidelijk dat de gemeente niet inhoudelijk betrokken is geweest bij de komst van de sneltestlocatie en dat de gemeente daar ook geen zeggenschap over heeft.

De Stadshart-eigenaar had wel keurig aan de gemeente gevraagd of het bestemmingstechnisch was toegestaan en omdat het een dienstverlenende invulling van de winkelruimte betreft was dat het geval.

Ondernemer voldoet aan alle uitgangspunten

De gemeente is verder geen partij in de verhuur van winkelruimtes, zolang aan de bestemmingscriteria wordt voldaan (een seksinrichting mag bijvoorbeeld niet, omdat dat bij wet verboden is). De ondernemer of de winkelcentrum-eigenaar had dus simpelweg geen vergunning nodig voor de sneltestlocatie.

Poppens benadrukte dat de ondernemer ook aan alle opgelegde uitgangspunten voor een (commerciele) testlocatie voldoet en dat door de inspectie (IGJ) wordt toegezien op naleving. Ook worden alle testuitslagen dagelijks gecommuniceerd aan de GGD. De gemeente heeft feitelijk geen enkele juridische grondslag om de testlocatie te weren - en ook op het gebied van openbare orde zijn er geen problemen geconstateerd

Alleen op afspraak

Poppens benadrukte dat op de testlocatie louter op afspraak wordt gewerkt en dat er geen mensen in de rij staan. Sterker: de ondernemer had dinsdag 10 bezoekers en verwacht maximaal te groeien naar dagelijks zo'n 40 testen per dag  (250 per week), die alleen op afspraak komen. Geen rijen mensen voor de deur dus. Poppens vond het cruciaal dat het met 250 testen per week een kleinschalige testlocatie is

Handhaving

Poppens gaf wel aan, om aankomende vrijdag - als de marktkramen voor de deur staan, wel extra toezicht en handhaving in te zetten om te kijken of er mogelijk een probleem ontstaat. 'Just in case,' zo zei Poppens. Heel veel meer kan Poppens ook niet doen, want de gemeente is met handen en voeten gebonden en kan jurdisch niets beginnen en ook op het gebied van openbare orde is er (nog) geen directe verstoring, waardoor de gemeente op die gronden zou kunnen ingrijpen.

Poppens heeft de kwestie wel direct aanhanging gemaakt in de Veiligheidsregio. Daarmee was hij de Socialistische Partij (SP) voor, die gisterenavond pleitte voor heldere criteria voor teslocaties vanuit de Veiligheidsregio. 

Boerenverstand

De drie fracties (AVA, CDA en bbA) begrepen de beperkingen die de gemeente heeft in de kwestie, maar spraken desondanks in koor van een teleurstellend antwoord van de burgemeester.

Burgerbelangen Amstelveen vond het simpelweg een kwestie van boerenverstand: 'Dit doe je gewoon niet, op deze plek', aldus Ruud Kootker. Hij pleitte voor sluiting van de sneltestlocatie op de in het Stadshart 'drukke' vrijdag en zaterdag. Het CDA snapte er bij monde van Sandra van Engelen ook weinig van, omdat er aan de ene kant wordt geroepen dat iedereen zich moet houden aan de regels en dat aan de andere kant op zo’n plek bij een drukke markt een testlocatie kan worden geopend met alle risico's van dien. Ook de ChristenUnie ziet grote problemen met de locatie vooral op de marktdag. 

Moreel 

Poppens gaf aan de bezorgdheid van politiek en inwoners goed te begrijpen, maar herhaalde dat gemeente niet over de invulling gaat van het pand, omdat wordt voldaan aan de bestemming. En de ondernemer voldoet aan alles eisen en voorwaarden. De burgemeester zegde wel toe samen met wethouder Floor Gordon een moreel appel te willen doen op de ondernemer, of mogelijk een andere locatie een optie is.

De discussie over de sneltestlocatie werd gisterenavond tamelijk abrupt afgesloten, nadat GroenLinks-fractieleider Martin Kortekaas terecht protest maakte over de gang van zaken in de raadsvergadering: niet alle partijen in de raad konden namelijk voorbereid deelnemen aan het niet geplande debat dat ontstond. Burgemeester Poppens (voorzitter van de gemeentraad) gaf Kortekaas daarin volmondig gelijk, waarop het onderwerp werd afgebroken.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.