Coronacrisis zorgt voor snellere digitaliseringsslag gemeente Amstelveen

Amstelveen - Na een eerder dreigend ICT-infarct door verouderde en achterblijvende digitale systemen, laat  gemeente Amstelveen inmiddels weten online goed op weg te zijn.  De coronacrisis gaf volgens de gemeente een grote impuls aan het (sneller) digitaliseren van werkprocessen op het raadhuis.

'Er is hard gewerkt om te zorgen dat iedereen vanuit huis kan blijven werken. In totaal zijn ruim 100 werkprocessen gedigitaliseerd, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een uittreksel en het doorgeven van een verhuizing. Maar ook het aanvragen van de in deze tijd zo belangrijke MKB-noodlening en de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) verlopen digitaal,' meldt Amstelveen in een persbericht.

Daarin geeft de gemeente aan het papieren tijdperk achter zich te laten en steeds meer digitaal te werken. 'Met het zogenoemde programma Digitale Transformatie 2019-2022 wil Amstelveen de dienstverlening aan inwoners en bedrijven verder verbeteren. Het programma is halverwege zijn looptijd. Een mooi moment om te kijken naar de resultaten en naar wat er nog op stapel staat', concludeert de gemeente.

Verbeterde dienstverlening

Voor ondernemers en inwoners is de dienstverlening volgens de gemeente verbeterd. 'Zo is er een nieuw klantcontactcentrum. Inwoners en klanten worden als ze bellen nu 'warm' doorverbonden met andere afdelingen. Dat betekent dat de klantgegevens meteen in beeld zijn zodat de beller niet opnieuw zijn verhaal hoeft te doen.'

Ook is de gemeentelijke website toegankelijker geworden met onder andere meer Engelstalige pagina’s voor internationale inwoners. Eveneens is de website Belastingen sterk verbeterd en kan men online meer belastinginformatie raadplegen, meer belastingproducten aanvragen en er zijn meer mogelijkheden om online te betalen. 'Ondernemers kunnen hun belastingzaken nu online afhandelen;.

Digitaliseren bouwarchief

Ook het gemeentelijke bouwarchief wordt gedigitaliseerd om te zorgen dat inwoners op ieder gewenst moment vanaf huis dossiers kunnen inkijken en in de toekomst sneller bouwvergunningen kunnen aanvragen. In 2020 is zo’n 30 procent  gedigitaliseerd en de resterende 70%, van het in totaal 750 meter strekkende archief, is de komende twee jaar aan de beurt.

Veilige informatieprocessen

'De gemeente heeft toegang tot veel persoonlijke informatie van inwoners. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat daar zorgvuldig en volgens de wet mee wordt omgegaan. Om te voldoen aan de AVG zijn daarom alle interne en externe informatieprocessen doorgelicht en geregistreerd. De controles die de gemeente hierop heeft gehad zijn de afgelopen jaren steeds succesvol geweest'.

Steeds meer digitaal gemak

De komende twee jaar gaat de digitale transformatie en het digitaliseren van werkprocessen door. Dit betekent dat het straks mogelijk is om belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk of overlijden via een digitale aangifte te doen. Daarbij wordt er gewerkt aan een persoonlijke internetomgeving zodat iemand, na het doen van een aanvraag, kan volgen hoe het daarmee staat.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.