Beeld ChristenUnie Amstelveen

CU over uitstootreductie CO2 in Amstelveen: 'Het staat er nog erger voor dan gedacht'

Amstelveen - De ChristenUnie meldt dat gemeent Amstelveen tot nu toe niet echt op koers ligt om in het jaar 2040 95 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990, zoals het doel is. 'Uit antwoord van de gemeente op vragen van de ChristenUnie blijkt nu dat het er nog erger voorstaat dan gedacht. De gemeente geeft toe dat ze een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen niet meeneemt in haar berekeningen,' stelt de CU in een persbericht.

Woensdag 8 november 2023 wordt in de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid van Amstelveen besproken. Hierin gaat het onder andere over het doel van de gemeente om minder CO2 uit te stoten.

Grote zorgen

De ChristeUnie stelt dat dat doel nog lang niet in zicht is, omdat onder andere de uitstoot van voedsel, spullen, woningbouw en broeikasgassen die geen CO2 zijn, zoals methaan en lachgas, niet worden meegerekend. 'Volgens de gemeente gebeurt dit niet omdat de cijfers niet beschikbaar zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de landelijke gegevens van de regionale klimaatmonitor, een dataset vanuit de Rijksoverheid. 'Wij maken ons hier grote zorgen over', aldus Herman van Veelen van de ChristenUnie. 'Op deze manier wordt ongeveer een derde van de uitstoot niet meegerekend. Als je de persberichten van de gemeente leest zou je denken dat het heel goed gaat met de duurzaamheid in Amstelveen, maar er gebeurt echt veel te weinig.'

1 procent

De CU meldt dat de gemeente nu één procent van de ambtenaren inzet op duurzaamheid, met één procent van het gemeentebudget: 'Het probleem zijn niet de ambtenaren, die werken keihard; het punt is echter dat er meer financiële middelen nodig zijn. Juist nu is het moment om serieus in te zetten op daling van de uitstoot. Als gemeente die gemiddeld vier meter onder zeeniveau ligt zouden we hier echt voortrekkers in moeten zijn.'

Gasvrije woningen

De CU meldt dat sinds het klimaatakkoord van 2019 de gemeenten een steeds grotere verantwoordelijkheid hebben gekregen voor het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Zo ligt bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor het gasvrij maken van woningen bij de gemeente.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.