Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Cyber security, datalekken, allemaal een kwestie van bedrijfsveiligheid

JURIDISCHE COLUMN - DOOR MR. HELLA VERCAMMEN De termen cyber crime oftewel internetcriminaliteit en datalekken komen steeds vaker voor in de media. U kent die grappige reclame van de Nederlandse Vereniging van Banken voor veilig bankieren vast wel; ‘hang op, klik weg, bel uw bank’. Steeds meer berichten van datalekken bij gemeenten en grotere bedrijven in de krant. De internetcrimineel is niet anders dan de dief die inbreekt in uw bedrijf of liever gezegd zich ‘inhackt’ via internet. Cyber security voorkomt simpelweg internetcriminaliteit en datalekken.

Wat betekent cyber crime en security in het bedrijfsleven
Bij cyber crime gaat het allang niet meer alleen om beveiliging van uw geld op uw zakelijke bankrekening. Wat dacht u van diefstal of afhandig maken van alle door u met veel investering verzamelde data van bijvoorbeeld uw klanten of prospectbestanden of van andere vertrouwelijke bedrijfsmateriaal, software of gegevens.

Het gaat ook om het gijzelen van vertrouwelijke informatie die u in bezit heeft van derden die ze dreigen op straat te gooien, tenzij u een groot bedrag betaalt. Het kan ook gaan om het manipuleren of wijzigen van uw gegevens om uw bedrijfsreputatie te beschadigen. Of het plat gooien van uw portaal zodat uw klanten niet meer kunnen inloggen tenzij u betaalt? U ziet er zijn inmiddels ongelooflijk veel vormen van cyber crime en dreigingen, juist ook voor het bedrijfsleven.

Daar valt ook veel meer te halen als bij een burger. Cyber security is simpelweg de beveiliging van uw computers en de digitale vertrouwelijke informatie die daarop staat en op uw andere mobiele apparaten verbonden met het internet. Dat is informatiebeveiliging.

Informatiebeveiliging, hoe pak je dat als ondernemer anno 2017 aan?
Eigenlijk net zoals we dat kennen bij medicijnen tegen zijn virussen, waar zich steeds weer mutaties op ontwikkelen. Zorg dat uw technische beveiliging up-to-date blijft, voor zover gebruikelijk en financieel draagbaar in uw sector.

Zorg verder vooral voor periodieke voorlichting aan en zorgvuldige instructies voor uw personeel. Daar valt nog heel veel winst te halen. Tot slot, maak iemand verantwoordelijk binnen uw bedrijf hiervoor die dit planmatig moet aanpakken al dan niet met hulp van externen.

De eerste stappen: bijeenkomst 18 mei 2017
Zet samen met de beste cyber security adviseur in Nederland de heer Patric Versteeg en mij, de eerste stappen naar een cyber crime en datalekvrij bedrijf op donderdag 18 mei 2017. Dan vertellen we u de ins & outs over de juiste aanpak van cyber security binnen uw bedrijf, het maakt niet uit hoe groot of hoe klein uw bedrijf is.

Dit óók ter voorkoming van datalekboetes die vanaf mei 2018 fiks hoger worden. Schrijf u snel in via deze link [klik hier] of mail naar info@thelegalcompany.nl Bent u een accountant dan krijgt u NBA PE uren!

Bedrijfsjurist Mr. Hella Vercammen

Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.