Cyber security, datalekken, allemaal een kwestie van bedrijfsveiligheid

Cyber security, datalekken, allemaal een kwestie van bedrijfsveiligheid Foto: Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

JURIDISCHE COLUMN - DOOR MR. HELLA VERCAMMEN De termen cyber crime oftewel internetcriminaliteit en datalekken komen steeds vaker voor in de media. U kent die grappige reclame van de Nederlandse Vereniging van Banken voor veilig bankieren vast wel; ‘hang op, klik weg, bel uw bank’. Steeds meer berichten van datalekken bij gemeenten en grotere bedrijven in de krant. De internetcrimineel is niet anders dan de dief die inbreekt in uw bedrijf of liever gezegd zich ‘inhackt’ via internet. Cyber security voorkomt simpelweg internetcriminaliteit en datalekken.

Wat betekent cyber crime en security in het bedrijfsleven
Bij cyber crime gaat het allang niet meer alleen om beveiliging van uw geld op uw zakelijke bankrekening. Wat dacht u van diefstal of afhandig maken van alle door u met veel investering verzamelde data van bijvoorbeeld uw klanten of prospectbestanden of van andere vertrouwelijke bedrijfsmateriaal, software of gegevens.

Het gaat ook om het gijzelen van vertrouwelijke informatie die u in bezit heeft van derden die ze dreigen op straat te gooien, tenzij u een groot bedrag betaalt. Het kan ook gaan om het manipuleren of wijzigen van uw gegevens om uw bedrijfsreputatie te beschadigen. Of het plat gooien van uw portaal zodat uw klanten niet meer kunnen inloggen tenzij u betaalt? U ziet er zijn inmiddels ongelooflijk veel vormen van cyber crime en dreigingen, juist ook voor het bedrijfsleven.

Daar valt ook veel meer te halen als bij een burger. Cyber security is simpelweg de beveiliging van uw computers en de digitale vertrouwelijke informatie die daarop staat en op uw andere mobiele apparaten verbonden met het internet. Dat is informatiebeveiliging.

Informatiebeveiliging, hoe pak je dat als ondernemer anno 2017 aan?
Eigenlijk net zoals we dat kennen bij medicijnen tegen zijn virussen, waar zich steeds weer mutaties op ontwikkelen. Zorg dat uw technische beveiliging up-to-date blijft, voor zover gebruikelijk en financieel draagbaar in uw sector.

Zorg verder vooral voor periodieke voorlichting aan en zorgvuldige instructies voor uw personeel. Daar valt nog heel veel winst te halen. Tot slot, maak iemand verantwoordelijk binnen uw bedrijf hiervoor die dit planmatig moet aanpakken al dan niet met hulp van externen.

De eerste stappen: bijeenkomst 18 mei 2017
Zet samen met de beste cyber security adviseur in Nederland de heer Patric Versteeg en mij, de eerste stappen naar een cyber crime en datalekvrij bedrijf op donderdag 18 mei 2017. Dan vertellen we u de ins & outs over de juiste aanpak van cyber security binnen uw bedrijf, het maakt niet uit hoe groot of hoe klein uw bedrijf is.

Dit óók ter voorkoming van datalekboetes die vanaf mei 2018 fiks hoger worden. Schrijf u snel in via deze link [klik hier] of mail naar info@thelegalcompany.nl Bent u een accountant dan krijgt u NBA PE uren!

Bedrijfsjurist Mr. Hella Vercammen

Wilt u reageren op dit artikel of heeft u vragen, mail hvercammen@thelegalcompany.nl


Reacties