Saloua Chaara (D66) en Marga van Herteryck (bbA)

D66 en bbA springen in de bres voor Amstelveense jongeren met schulden

Amstelveen – In Amstelveen komt er een proef waarmee de gemeente jongeren die in de schulden zitten gaat helpen. Doel is ook de (economische) positie van de jongeren te verbeteren, met name door middel van een opleiding en/of werk.  De proef is een initiatief van D66 Amstelveen en Burgerbelangen Amstelveen; gisterenavond kreeg het voorstel steun van de gemeenteraad.

Oplopende schulden
Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft ongeveer een derde van de jeugd schulden, bij een groeiende groep zijn er problematische schulden. Omdat niet iedere jongere opgewassen is tegen de financiële verantwoordelijkheid die volwassenheid met zich meebrengt, kunnen bijvoorbeeld de kosten van mobiele providers en de zorgverzekering een molensteen worden. 

Geen buffer
Jongeren hebben vaak geen buffer en veel schuldeisers willen niet meewerken aan aflossingsvoorstellen. Hierdoor lopen de schulden alleen maar op. Er worden boetes opgelegd, er komen incassokosten boven op de bestaande schulden en soms stoppen jongeren met school om schuld af te kunnen betalen. Volgens D66 en bbA werkt dit op langere termijn averechts en raken jongeren hierdoor op achterstand. De Amstelveense fracties vinden dat jongeren en ouders vooral zelf verantwoordelijk zijn om schulden te voorkomen en op te lossen. Maar als dit ze niet op eigen kracht lukt, dan moet de gemeente hen bijstaan. 

Nu actie van gemeente gevraagd
D66 en bbA willen nu dat de gemeente met schuldeisers afspraken gaat maken en de schulden overneemt. 
“We willen dat in de aanpak van de gemeente niet de schuld maar het toekomstperspectief van jongeren centraal staat.” zegt Saloua Chaara, D66 raadslid. “Hier staat wel wat tegenover”, vervolgt ze. “We willen dat de gemeente met de jongeren plannen maakt om te werken aan hun toekomst. Dus wat ze gaan doen met een opleiding of hun werk. Elke keer als zij hun doelen halen, wordt een deel van de schulden kwijtgescholden. Hiermee vervangen we belemmerende schulden door een kansrijkere toekomst. Dit is beter voor jongeren en scheelt de samenleving later weer andere kosten.”

Amstelveens Jongeren Perspectief Fonds
“Dit is niet alles” voegt bbA-raadslid Marga van Herteryck toe. “Er komt een verkenning naar een Amstelveens Jongeren Perspectief Fonds waar de gemeente en haar maatschappelijke partners aan bijdragen.” Zo kan het (deels) kwijtschelden van schulden uit dit fonds worden betaald en kan het fonds worden aangewend om coaching voor jongeren te betalen. “Naast een persoonlijk probleem zijn schulden ook een maatschappelijk probleem. Daarom is het goed dat we verkennen of we in een breed samenwerkingsverband het voorkomen en oplossen van schulden kunnen aanpakken”, aldus Van Herteryck. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen. 

Advertorial Evenementen & Activiteiten gisteren 11:51

Uitje in de buurt: bamboelabyrint Nirwana

Amstelveen/De Kwakel – Niet ver van Amstelveen bevindt zich bamboelabyrint Nirwana. Het in De Kwakel gelegen labyrint biedt speciaal in deze coronatijden de mogelijkheid tot een exclusief gezinsuitje.