D66 en VVD: liever een extra school, dan veel te grote scholen

Amstelveen – De Amstelveense gemeenteraad heeft gisterenavond (18 november 2020) het Integraal Huisvestingsplan 2020-2024 (IHP) vastgesteld. De gemeente gaat hiervoor de komende vier jaar bijna 50 miljoen uittrekken. D66 en VVD melden in een persbericht enthousiast te zijn over de plannen, maar geven anderzijds wel aan dat middelbare scholen in de toekomst niet té groot mogen worden.

Daarom willen zij een uitgebreider onderzoek naar de groei van het aantal leerlingen en aan welke typen onderwijs in Amstelveen behoefte is. Daarnaast willen zij onderzoek naar een extra middelbare school in Amstelveen. 

50 miljoen euro

In het Integraal Huisvestingsplan zijn onder meer een sportvoorziening voor het Herman Wesselink College, uitbreiding van het Amstelveen College en vervangende nieuwbouw voor basisscholen de Horizon en De Akker opgenomen.

De fracties van D66 en VVD zijn heel content dat ook in de onzekere coronatijd besloten is om bijna 50 miljoen euro te investeren in onderwijshuisvesting en daardoor dus ook de toekomst van de Amstelveense jeugd. Ze zijn in het bijzonder trots op de renovatie en uitbreiding van het Keizer Karel College. Dit is één van de grote projecten uit het huisvestingsplan dat binnenkort van start gaat.

Saloua Chaara, D66 raadslid (foto): 'Het besluit tot renovatie en uitbouw heeft even op zich laten wachten, maar het gaat er nu echt van komen. We zijn enorm blij voor de leerlingen en leraren van het KKC dat de school haar welverdiende renovatie en uitbreiding krijgt. Het mooie is wat ons betreft ook dat de school straks voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen en de school 100% gasloos wordt. Op ons verzoek heeft het college toegezegd het gasloos maken van de school financieel te ondersteunen als blijkt dat er geen andere financieringsmogelijkheden zijn'

Meer keuze

Het plan laat ook zien dat door de groei van het aantal inwoners in Amstelveen er behoefte is aan uitbreiding van het voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen met behoefte aan voortgezet onderwijs zal tot 2039 met minimaal 1.800 toenemen. Omdat de gemeente in haar prognoses nog geen rekening heeft gehouden met groei van omliggende gemeenten, verwachten de fracties dat de behoefte aan voortgezet onderwijs in Amstelveen uiteindelijk groter zal zijn. Dit omdat bijna 40% van de leerlingen die in Amstelveen  voortgezet onderwijs volgen uit de buurgemeenten komt, waar vaak onvoldoende onderwijsaanbod is. Daarnaast worden in deze gemeenten veel woningen bijgebouwd waardoor ook daar het inwonertal toeneemt. 

Vijfde middelbare school

VVD en D66 vinden dat meer leerlingen in Amstelveen niet mag leiden tot nog grotere middelbare scholen, dan de huidige omvang van 1.800 - 2.000 leerlingen. Er moet gezocht worden naar een optimale omvang en er zal binnen afzienbare tijd meer capaciteit voor voortgezet onderwijs bij moeten komen. In de vorm van één of meer extra middelbare scholen. Daarom hebben de fracties het college opgeroepen om met scholen en buurgemeenten te onderzoeken waar extra onderwijscapaciteit gerealiseerd kan worden en aan welk type onderwijs behoefte is.

'Op basis van ons voorstel krijgen wij volgend jaar een uitgebreider beeld van de onderwijsbehoefte in Amstelveen en de regio. Er moet nu en in de toekomst voldoende capaciteit zijn voor Amstelveense kinderen. Wij zien graag door een breder onderwijsaanbod meer keuze voor Amstelveense leerlingen en misschien wel een vijfde middelbare school. Mooi dat ons voorstel met brede steun door de gemeenteraad is aangenomen', aldus Bas Zwart, VVD-raadslid. 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 20:37

Amstelveen van voorheen (223)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 223 weer eens een fraaie ansichtkaart van Plein 1960, genomen in de richting van de Rembrandtweg.

112 gisteren 17:07

Jonge straatrover gepakt dankzij hulp buurtbewoner; mes gevonden

Amstelveen - De politie heeft zondag aan het einde van de middag mede dankzij een alerte buurtbewoner een verdachte van een straatroof gearresteerd in Amstelveen Zuid. De politie vond ook een mes dat de verdachte had weggegooid op een schoolplein aan Orion. 

Algemeen 28 nov. 2020 11:06

Kinderen betuigen spijt na brandje in papiercontainer

Amstelveen - In de wijk Middenhoven moest de brandweer er gistermiddag aan te pas komen om een brandje in een papiercontainer te blussen. De brand was onststaan doordat kinderen klein vuurwerk in de klep hadden gegooid.

Advertorial Verkeer & Vervoer 28 nov. 2020 09:00

Elektrisch, hybride of waterstof? Hyundai heeft het

Amstelveen - Stil en schoon vervoer. Beter voor het milieu. Geen uitstoot. Hyundai zet vaart achter het elektrisch rijden in Nederland. Zij is het enige automerk dat keuze biedt uit alle denkbare elektrische aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride en waterstof. Welke duurzame mobiele oplossing je zoekt; Hyundai heeft het. Nu en in de toekomst! Nieuwsgierig? Kom de modellen bekijken bij Goldcar in Amstelveen.