Foto van Menno van Leeuwen en Maarten de Haan bij de Claes Persijnlaan in Amstelveen waar verschillende bewoners bodem warmtepompen hebben aangelegd

D66 en VVD willen hogere duurzaamheidsambities voor Amstelveen

Amstelveen - Partijen D66 en VVD willen dat de gemeente van Amstelveen hogere ambities stelt op het gebied van de energietransitie om energierekeningen te verlagen en CO2 uitstoot te verminderen. De raad heeft besloten een debat hierover te organiseren. Bekende onderdelen van deze energietransitie zijn de isolatie van huizen en het plaatsen van zonnepanelen.  

In aanvulling hierop willen VVD en D66 met andere partijen en het college in debat over duurzame warmte.

Hoge ambities

Hoewel D66 en VVD vinden dat er afgelopen jaren al goede stappen zijn gezet om Amstelveen te verduurzamen, vinden de partijen dat de ambities omhoog moeten, anders worden de klimaatdoelstellingen voor 2030 niet gehaald. 'VVD en de D66 willen er alles aan doen om de ambities voor een duurzaam Amstelveen zo hoog als mogelijk te houden. Wat ons betreft moet het college van burgemeester en wethouders volop ruimte maken voor duurzame bronnen voor warmte', stellen Maarten de Haan en Menno van Leeuwen, raadsleden voor D66 en VVD en woordvoerders duurzaamheid.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen om duurzame warmte op te wekken: van een warmtepomp voor een enkele woning tot en met het verwarmen van een hele wijk met bodemwarmte. Naast de opwekking van warmte is het belangrijk om ook het transport van deze warmte te bespreken, zeker na het recente nieuws dat de energieleverancier Eneco heeft aangegeven het warmtenet niet te gaan uitbreiden in Amstelveen.         

Bespreking in de gemeenteraad

Tijdens het debat moet blijken of andere fracties uit de gemeenteraad ook vinden dat er meer moet gebeuren om duurzame warmte in te zetten en welke ideeën partijen hierbij hebben. Daarnaast willen VVD en D66 bespreken hoe voor bestaande ambities een versnelling kan worden gerealiseerd.

Om te komen tot hogere duurzaamheidambities, hebben de Haan en van Leeuwen voorstellen in voorbereiding, die deze versnelling kunnen bespoedigen zoals het ondersteunen van wijkinitiatieven voor warmte (warmte coöperaties) door de gemeente, raadsgesprekken over oplossingen voor duurzame warmte op de korte- en lange termijn.      

D66 en VVD beogen hun voorstellen samen met andere partijen in de gemeenteraad van 14 december voor te leggen middels een motie.


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie gisteren 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn 27 jan. 2023 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur 27 jan. 2023 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.