Foto van Menno van Leeuwen en Maarten de Haan bij de Claes Persijnlaan in Amstelveen waar verschillende bewoners bodem warmtepompen hebben aangelegd

D66 en VVD willen hogere duurzaamheidsambities voor Amstelveen

Amstelveen - Partijen D66 en VVD willen dat de gemeente van Amstelveen hogere ambities stelt op het gebied van de energietransitie om energierekeningen te verlagen en CO2 uitstoot te verminderen. De raad heeft besloten een debat hierover te organiseren. Bekende onderdelen van deze energietransitie zijn de isolatie van huizen en het plaatsen van zonnepanelen.  

In aanvulling hierop willen VVD en D66 met andere partijen en het college in debat over duurzame warmte.

Hoge ambities

Hoewel D66 en VVD vinden dat er afgelopen jaren al goede stappen zijn gezet om Amstelveen te verduurzamen, vinden de partijen dat de ambities omhoog moeten, anders worden de klimaatdoelstellingen voor 2030 niet gehaald. 'VVD en de D66 willen er alles aan doen om de ambities voor een duurzaam Amstelveen zo hoog als mogelijk te houden. Wat ons betreft moet het college van burgemeester en wethouders volop ruimte maken voor duurzame bronnen voor warmte', stellen Maarten de Haan en Menno van Leeuwen, raadsleden voor D66 en VVD en woordvoerders duurzaamheid.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen om duurzame warmte op te wekken: van een warmtepomp voor een enkele woning tot en met het verwarmen van een hele wijk met bodemwarmte. Naast de opwekking van warmte is het belangrijk om ook het transport van deze warmte te bespreken, zeker na het recente nieuws dat de energieleverancier Eneco heeft aangegeven het warmtenet niet te gaan uitbreiden in Amstelveen.         

Bespreking in de gemeenteraad

Tijdens het debat moet blijken of andere fracties uit de gemeenteraad ook vinden dat er meer moet gebeuren om duurzame warmte in te zetten en welke ideeën partijen hierbij hebben. Daarnaast willen VVD en D66 bespreken hoe voor bestaande ambities een versnelling kan worden gerealiseerd.

Om te komen tot hogere duurzaamheidambities, hebben de Haan en van Leeuwen voorstellen in voorbereiding, die deze versnelling kunnen bespoedigen zoals het ondersteunen van wijkinitiatieven voor warmte (warmte coöperaties) door de gemeente, raadsgesprekken over oplossingen voor duurzame warmte op de korte- en lange termijn.      

D66 en VVD beogen hun voorstellen samen met andere partijen in de gemeenteraad van 14 december voor te leggen middels een motie.


Meer nieuws

112 vandaag 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen vandaag 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport vandaag 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.

Algemeen vandaag 13:00

Amstelveense leerlingen Bomenschool verplanten 100 bomen tijdens Nationale Boomfeestdag

Amstelveen - Op de Amstelveense Bomenschool zijn in de afgelopen drie jaar al ruim 1500 bomen geplant en verzorgd door enthousiaste leerlingen van verschillende basisscholen in Amstelveen. Nu een deel van deze jonge bomen zich in recordtempo ontwikkelt, gaan kinderen dit najaar 100 bomen verplanten tijdens de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag 2023. Wethouder Floor Gordon bracht onlangs een bezoek aan de Bomenschool aan Langs de Akker.