Saloua Chaara (D66)

D66: 'Jeugdwerkloosheid loopt fors op, actie noodzakelijk'

Amstelveen - De Jeugdwerkloosheid is de afgelopen maanden volgens D66 Amstelveen fors opgelopen. Ook is er volgens de partij een groot tekort aan stageplaatsen. D66 wil dat het College van B en W snel actie onderneemt om structurele problemen onder jongeren zoveel als mogelijk te beperken.

De democraten willen dat er meer stageplaatsen komen, dat jongeren naar werk worden begeleid in sectoren met een grote personeelsvraag én dat jongeren anderszins betekenisvol bezig blijven. 

Géén stage en géén werk

'De jeugdwerkloosheid loopt op en zal naar verwachting nog verder stijgen', meldt de partij in een persbericht. 'Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft bijna 11 procent van de jongeren op dit moment geen werk. Daarnaast is er sprake van ‘het grootste tekort ooit’ aan stageplaatsen. Dit tekort speelt zich volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vooral in en rondom Amsterdam af.'

'D66 heeft hier grote zorgen over, omdat zowel géén werk en géén stage, nog jaren kan doorwerken in het leven van Amstelveense jongeren. Hierdoor ontstaan al snel andere problemen. Zoals achterstanden, psychische problemen, een toename van schulden en overlast.'

Jongeren moeten bezig blijven

D66 wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het nu gesteld is met de werkloosheid van specifiek Amstelveense jongeren en hoe groot het tekort aan stageplaatsen voor Amstelveners is. 'Natuurlijk kun je iets als een coronacrisis niet voorzien of voorkomen. Maar het is wel belangrijk dat op tijd wordt ingegrepen om structurele problemen te beperken', zegt D66-raadlid Saloua Chaara.

De D66’ers roepen het college daarom op om met bedrijven die zich stageplaatsen kunnen permitteren, te zoeken naar creatieve oplossingen waarmee het aantal stageplaatsen wordt vergroot. Zoals duostages of het spreiden van stages over het studiejaar.

Ook wil D66 dat er extra (crisis)maatregelen komen om jongeren actief te houden en aan het werk te helpen. Zelf denken ze aan meer begeleiding en scholing naar sectoren met personeelsvragen, het vergroten van het aantal werkervaringsplaatsen én goed te kijken naar hoe jongeren anderszins betekenisvol bezig kunnen blijven. Chaara: 'Jongeren moeten op alle mogelijke manieren actief en bezig blijven, anders blijft corona nog heel lang in hun leven doorwerken.'


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.

Algemeen gisteren 10:35

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Corona Amstelveen 22 okt. 2020 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen 22 okt. 2020 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg.