Maaike Veeningen, [Beeld: Anko Stoffels]

D66-lijsttrekker en stem-magneet Maaike Veeningen keert niet terug

Amstelveen - Ze was hét gezicht van de gemeenteraadsverkiezingen voor D66 in Amstelveen en behaalde zo'n 4500 stemmen, maar keert niet terug als wethouder in Amstelveen. Het lijkt erop dat D66 Amstelveen diverse kiezers in het ootje heeft genomen, nu pal na de totstandkoming van een nieuw coalitieakkoord bekend is gemaakt dat D66-lijsttrekker en wethouder Maaike Veeningen vertrekt.

De stemmers die hoopten dat Veeningen haar termijn zou vervolgen, hebben het nakijken: de relatief jonge politica zegt in verklaring namelijk plaats te willen maken voor nieuw talent. Ondanks dat ze in de media altijd de wens heeft uitgesproken door te willen als wethouder. Haar partijgenoten Floor Gordon en Frank Berkhout gaan plaatsnemen in het opgewarmde Amstelveense pluche.

Stem-magneet

Veeningen (goed voor 2/3e van alle D66 stemmen) geeft in een persverklaring aan ‘zich de komende tijd voor te bereiden op een volgende stap in haar loopbaan’. De stem-magneet  trok net als in 2014 met succes de Amstelveense D66-campagne. De democraten haalden 7 zetels en Veeningen was in zo ongeveer elke bushokje te zien als het lachende reclamegezicht van de partij.

Enerverende jaren

Maar feitelijk was ze dus helemaal niet beschikbaar en was een nieuwe termijn geen optie. Veeningen: ‘Na 16 leuke en enerverende jaren in de Amstelveense politiek is het moment daar om ruimte te maken voor nieuw talent. De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren dat we binnen D66 Amstelveen heel wat kwaliteit in huis hebben. Ik vind het mooi om te zien dat veel mensen graag hun steentje willen bijdragen aan de samenleving,’ aldus Veeningen.

Betreuren

D66 Amstelveen zegt de keuze van Veeningen te betreuren, maar D66-bestuursvoorzitter Van Ginkel heeft er begrip voor. ‘Maaike Veeningen heeft in de afgelopen jaren ontzettend veel voor D66 en Amstelveen betekend, maar ik snap dat zij nu haar horizon wil verleggen. Met haar talent heb ik daar het volste vertrouwen in’, aldus Van Ginkel.

Meer lijsttrekkers niet terug

Overigens is Veeningen niet de enige lijsttrekker die niet terugkeert in het college, maar wel de enige die dat min of meer vrijwillig doet. Wethouder Peter Bot haalde voor bbA bijna 2200 stemmen binnen, maar gaf daags voor een coalitieakkoord aan zich terug te trekken wegens gezondheidsredenen. Dat leidde tot een vertrouwensbreuk bij de onderhandelaars (VVD-D66), waarop bbA buiten de boot viel en PvdA opnieuw kon aansluiten. En dat was de partij van wie PvdA-lijsttrekker en oud-wethouder Jeroen Brandes (bijna 1250 stemmen) daags na de verkiezingen in opspraak raakte en vertrok. Zijn zetel zal nu worden ingenomen door de Amsterdamse PvdA’er Marijn van Ballegooijen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 16:10

Flinke opstopping Beneluxbaan door pechgeval op 1-baansdeel

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen Noord is woensdagmiddag een flinke opstopping ontstaan omdat de bestuurder van een personenwagen pech kreeg op het 1-baansdeel tussen Zonnestein en Uilenstede.

Algemeen gisteren 14:52

Nieuwe muurschildering in Busstation Amstelveen krijgt vorm

Amstelveen - Kunstenaar Irene Brok is deze week hard aan het werk om de 12 brede en 4 meter hoge muurschildering ‘Onderwegdromen’ aan te brengen op een afscheidingswand op busstation Amstelveen in het Stadshart. De kunst moet bijdragen aan een aantrekkelijke omgeving voor wachtende reizigers.

Algemeen gisteren 14:03

Oude Dorp Amstelveen krijgt wekelijkse markt vanaf juni

Amstelveen - In het Oude Dorp van Amstelveen start in juni een proef met een wekelijkse Dorpsmarkt op woensdagen, waar producten voor de dagelijkse levensbehoefte, zoals groenten, fruit, brood, kaas en planten te verkrijgen zijn.