Maaike Veeningen, [Beeld: Anko Stoffels]

D66-lijsttrekker en stem-magneet Maaike Veeningen keert niet terug

Amstelveen - Ze was hét gezicht van de gemeenteraadsverkiezingen voor D66 in Amstelveen en behaalde zo'n 4500 stemmen, maar keert niet terug als wethouder in Amstelveen. Het lijkt erop dat D66 Amstelveen diverse kiezers in het ootje heeft genomen, nu pal na de totstandkoming van een nieuw coalitieakkoord bekend is gemaakt dat D66-lijsttrekker en wethouder Maaike Veeningen vertrekt.

De stemmers die hoopten dat Veeningen haar termijn zou vervolgen, hebben het nakijken: de relatief jonge politica zegt in verklaring namelijk plaats te willen maken voor nieuw talent. Ondanks dat ze in de media altijd de wens heeft uitgesproken door te willen als wethouder. Haar partijgenoten Floor Gordon en Frank Berkhout gaan plaatsnemen in het opgewarmde Amstelveense pluche.

Stem-magneet

Veeningen (goed voor 2/3e van alle D66 stemmen) geeft in een persverklaring aan ‘zich de komende tijd voor te bereiden op een volgende stap in haar loopbaan’. De stem-magneet  trok net als in 2014 met succes de Amstelveense D66-campagne. De democraten haalden 7 zetels en Veeningen was in zo ongeveer elke bushokje te zien als het lachende reclamegezicht van de partij.

Enerverende jaren

Maar feitelijk was ze dus helemaal niet beschikbaar en was een nieuwe termijn geen optie. Veeningen: ‘Na 16 leuke en enerverende jaren in de Amstelveense politiek is het moment daar om ruimte te maken voor nieuw talent. De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren dat we binnen D66 Amstelveen heel wat kwaliteit in huis hebben. Ik vind het mooi om te zien dat veel mensen graag hun steentje willen bijdragen aan de samenleving,’ aldus Veeningen.

Betreuren

D66 Amstelveen zegt de keuze van Veeningen te betreuren, maar D66-bestuursvoorzitter Van Ginkel heeft er begrip voor. ‘Maaike Veeningen heeft in de afgelopen jaren ontzettend veel voor D66 en Amstelveen betekend, maar ik snap dat zij nu haar horizon wil verleggen. Met haar talent heb ik daar het volste vertrouwen in’, aldus Van Ginkel.

Meer lijsttrekkers niet terug

Overigens is Veeningen niet de enige lijsttrekker die niet terugkeert in het college, maar wel de enige die dat min of meer vrijwillig doet. Wethouder Peter Bot haalde voor bbA bijna 2200 stemmen binnen, maar gaf daags voor een coalitieakkoord aan zich terug te trekken wegens gezondheidsredenen. Dat leidde tot een vertrouwensbreuk bij de onderhandelaars (VVD-D66), waarop bbA buiten de boot viel en PvdA opnieuw kon aansluiten. En dat was de partij van wie PvdA-lijsttrekker en oud-wethouder Jeroen Brandes (bijna 1250 stemmen) daags na de verkiezingen in opspraak raakte en vertrok. Zijn zetel zal nu worden ingenomen door de Amsterdamse PvdA’er Marijn van Ballegooijen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.