Youssef Ben Idder (Beeld: D66)

D66 pleit voor bushokjes met zonnepanelen en groene daken in Amstelveen

Amstelveen - D66 Amstelveen wil dat het Collge van B en W gaat onderzoeken of er  mogelijkheden zijn tot het verduurzamen van Amstelveense bushokjes.

'In verschillende gemeenten zoals de gemeente Utrecht en Den Haag zijn er volgens D66 initiatieven om de bushokjes te verduurzamen, zoals het plaatsen van groen en zonnepanelen op de daken van bushokjes. Dat meldt de partij in een persbericht, waarin het aangeeft schriftelijke vragen te stellen aan het College van B en W.

Meer energie duurzaam opwekken

'Op het gebied van duurzaamheid heeft de gemeente Amstelveen verschillende doelstellingen geformuleerd. Van het totale energieverbruik in Amstelveen ligt het percentage duurzaam opgewekte energie rond de 4%. De duurzaam opgewekte energie moet dus substantieel omhoog', aldus D66.

Haagse bushokjes

D66 Amstelveen kijkt naar gemeente Den Haag waarbij op de daken van bushokjes zonnepanelen zijn geïnstalleerd: 'De elektriciteit die hierbij wordt opgewekt, wordt gebruikt voor de verlichting van het bushokje en de reclame. Uit onderzoek is gebleken, is dat zonnepanelen een hoger rendement hebben in combinatie met een groen dak. Door de lagere temperatuur op een groen dak neemt het rendement toe. Een bijkomend voordeel is dat vegetatie CO2 uit de lucht kan filteren en omzet in zuurstof.' 

'We zien in Amstelveen dat het openbaar vervoer steeds meer elektrische bussen laat rijden, “hoe mooi zou het zijn als ook de bushokjes zouden worden verduurzaamd”, aldus D66 gemeenteraadslid Youssef Ben Idder.

De bushokjes zijn niet in eigendom van de Gemeente Amstelveen maar van een exploitant, maar D66 vraagt zich of  de gemeente wellicht een bijdrage kan leveren om de bushokjes te verduurzamen 'om zo de duurzaamheid doelstellingen te kunnen behalen'. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:04

Aalsmeer komt in juni met Flower Festival

Aalsmeer -  Na twee jaar afwezigheid door corona pakt Aalsmeer dit jaar weer uit met het Aalsmeer Flower Festival. Van 17 tot en met 21 juni 2022 zijn er allerlei bloemrijke activiteiten op meerdere locaties in Aalsmeer.

Wonen gisteren 14:03

DUWO: 'Door uitspraak Kronenburg hele gebied rond Schiphol op slot voor woningbouw; vliegen gaat boven wonen'

Amstelveen - Woningcorporatie DUWO is zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de Raad van State over het niet doorgaan van studentenhuisvesting op Kronenburg in Amstelveen. 'De puur formeel juridische insteek gaat totaal voorbij aan de strijd tegen de wooncrisis in Nederland. Vliegen gaat boven wonen. De minister van Wonen en het kabinet zijn aan zet om orde op zaken te stellen,' stelt de organisatie.

Wonen gisteren 12:35

'Klap in gezicht woningzoekenden': Amstelveen moet bouw duizenden studentenwoningen cancellen

Amstelveen - Door een vernietigende uitspraak van de Raad van State mag Amstelveen geen studentenwoningen bouwen in de verouderde kantorenwijk Kronenburg. Amstelveen wilde er minimaal 2500 bouwen inclusief diverse extended stay-units, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tekende namens het ministerie beroep aan tegen de plannen in verband met vliegtuigen die over het gebied vliegen - en werd in het gelijk gesteld.

Algemeen gisteren 09:57

Vermiste man uit Amstelveen (23) doodgeschoten aangetroffen in bestelauto: 72-jarige verdachte opgepakt

Amsterdam - De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen in 2021. Het slachtoffer werd op 12 april 2021 overleden aangetroffen in zijn (in Amsterdam inbeslaggenomen) bestelauto. Uit onderzoek blijkt dat de Amstelvener op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht.

Algemeen 17 mei 2022 17:27

Doe mee aan het NK Tegelwippen: zo werkt het [Video]

Amstelveen - Amstelveen doet dit jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen. Om Amstelveners aan te moedigen haalt de gemeente dit jaar tussen mei en oktober op gezette dagen gratis oude tuintegels op, als deze vervangen worden voor groen.