Saloua Chaara, D66

D66 pleit voor gezonde lunch op school

Amstelveen - D66 Amstelveen wil gezonde schoollunches mogelijk maken op Amstelveense scholen. Hiermee willen ze de gezondheid van kinderen positief beïnvloeden en bijdragen aan gelijke kansen. Het voorstel wordt op 9 november besproken door de gemeenteraad.

Zonder gezond ontbijt of lunch naar school

Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen gezond eten en voldoende bewegen. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, bijvoorbeeld wanneer ouders onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om hun kinderen een gezonde leefstijl te bieden of wanneer kinderen leven in een huishouden met onvoldoende geld. Dit laatste is de afgelopen tijd door de hoge inflatie en energieprijzen steeds meer aan de orde. Steeds meer Amstelveense huishoudens hebben zorgen over hun koopkrachtontwikkeling en ervaren meer armoede. In lijn met landelijke ontwikkelingen, maakt dit dat steeds meer kinderen zonder gezond ontbijt of lunch naar school gaan. Kinderen kunnen gezondheidsklachten ontwikkelen en kampen met concentratie en leerproblemen.

Via gezonde schoollunch meer gelijke kansen

D66 vindt dit een urgent probleem en heeft daarom een voorstel uitgewerkt. Met dit voorstel wil D66 dat de gemeente scholen helpt om gezonde schoollunches aan te bieden om op deze manier het voedingspatroon van kinderen te verbeteren. 'Dit doen wij omdat wij willen investeren in gelijke kansen voor kinderen en we vinden dat niks de ontwikkeling van kinderen in de weg mag staan', aldus Saloua Chaara, raadslid voor D66 en woordvoerder onderwijs. 'Daarnaast is állang wetenschappelijk bewezen dat een gezonde schoollunch – vooral in combinatie met beweegonderwijs – een positief effect heeft op de gezondheid van kinderen. Hoogste tijd dus dat wij hier ook in Amstelveen werk van maken.' 

Vrije keus voor scholen

Bij de uitvoering van het voorstel vindt D66 belangrijk dat scholen een vrije keus hebben om de gezonde lunch aan te bieden. De scholen krijgen maximale ruimte om de concepten naar eigen wens vorm te geven. Bovendien vinden ze dat de gemeenten deze initiatieven in uitwerking, organisatie en ook financieel moet ondersteunen.

'Toen wij bezig waren met dit voorstel, heb ik met een aantal Amstelveense scholen gesproken. Ik wilde weten of hier behoefte aan is en zo ja: wat scholen belangrijk vinden. Ik hoorde vooral positieve reacties over de gezonde schoollunch, maar ook heel terechte woorden over angst voor extra werkdruk. Scholen kwamen zelf met allerlei suggesties voor initiatieven die uitvoerbaar, betaalbaar én tegen een minimale of lage extra belasting van leraren kunnen worden uitgevoerd. Zoals zelfsmeerlunches, het uitbreiden van het initiatief ‘TommyTomato’ of het via school verstrekken van voedselbonnen aan ouders die dit nodig hebben. Met deze bonnen kunnen minder draagkrachtige ouders zelf een gezonde lunch aanschaffen voor hun kind. Allemaal prachtige initiatieven die wij graag mogelijk willen maken', vertelt Chaara. 


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.