D66 top 11 (vlnr) Maarten de Haan, Youssef Ben Idder, Heidy Knol, Saloua Chaara, Robert Zuidbroek, Floor Gordon, Harmen van der Steenhoven, Alice Wagenvoort, Tawros Aslanjan, Driss Aarabi en Julian Talma.

D66 presenteert 'dreamteam' voor GR2022 en hoopt grootste partij van Amstelveen te worden

Amstelveen - D66 Amstelveen heeft de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 gepresenteerd. Partijvoorzitter Shivan Bhoendie denkt met het gepresenteerde team de grootste partij in Amstelveen te kunnen worden.

Dat zegt Bhoendie in een persbericht van de partij, waarin wordt aangegeven dat de kandidatenlijst voor 2022 'uit bevlogen en talentvolle mensen bestaat, met een passie om Amstelveen nog beter en mooier te maken.' Er staat volgens D66 'een evenwichtig en krachtig team; 'een mix van ruime ervaring en nieuw verfrissend talent'. In feite een dreamteam dus. Het is nog wel even wachten op het D66-verkiezingsprogramma: de definitieve versie wordt in janauri 2022 verwacht.

Diversiteit

De toegankelijke partijvoorzitter Bhoendie is vooral trots op het hoge niveau en de diversiteit van de kandidaten waarmee D66 in maart volgend jaar de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen in gaat. 'Onze sterke kandidatenlijst representeert van boven tot onder de diversiteit die onze gemeente kenmerkt.'

Aanvullend stelde Bhoendie tijdens de kandidatenpresentatie - afgelopen vrijdagmiddag op neutraal terrein in het raadhuis van Amstelveen - dat de D66-leden het overwegend eens waren met de door het bestuur voorgestelde lijstvolgorde. Hij verduidelijkte dat een lagere plek op de lijst van een kandidaat niet een diskwalificatie van kunde betekent. 'Soms kan het zijn dat mensen dezelfde competenties en/of kwaliteiten hebben. Als we veel dezelfde kandidaten hebben, dan moet je soms kandidaten op een andere plek zetten dan ze misschien zelf voor ogen hadden.'

Vrouwen

D66 heeft in Floor(tje) Gordon een vrouwelijke lijsttrekker,. De partij heeft binnen de top 6 drie vrouwen gepositioneerd. De complete lijst bestaat uit 13 vrouwen en 15 mannen, haast 50/50 dus, maar veel vrouwen staan toch lager op de lijst. Volgens Gordon komt dat omdat vrouwen - overigens tot haar teleurstelling - moeilijk zijn te overtuigen om een verkiesbare plek in te nemen.

Gordon wil over de redenen daarvan niet speculeren, maar vermoedt op basis van puur persoonlijke bevindingen dat 'als vrouwen iets doen, ze het goed willen doen.' 'Als vrouwen het gevoel hebben dat ze zich er niet volledig aan kunnen committeren (bijvoorbeeld door werk of drukke thuissituatie, red.), zeggen ze liever: ik pas.' 

Bestuursvoorzitter Bhoendie geeft aan dat de partij een zeer zorgvuldig proces met de leden heeft doorlopen om te komen tot de uiteindelijke lijst. 'Een lijstadviescommissie bestaande uit een vijftal personen waaronder twee externe leden heeft zich verdiept in alle kandidaten, onder andere op basis van een motivatiebrief, een casus en een selectiegesprek. Een integriteitstoets maakt hier onderdeel van uit.' 

Top 10 Kandidatenlijst D66 Amstelveen GR2022

1. Floor Gordon
1 floor_gordon_d66_klein_portret.jpg
Onbetwist lijsttrekker. Momenteel wethouder van onder andere Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid en Economische Zaken. In juni al door de D66-leden gekozen. Eén brok energie en ook klaar voor een tweede wethoudersperiode, als die gelegenheid zich voordoet.

Gordon geeft aan enorm blij te zijn met de kandidatenlijst. Het team is volgens haar vooral sterk omdat de lijst zeer divers is. 'D66 kan vanuit alle invalshoeken, leeftijden, afkomsten en levenservaringen huidige problematieken benaderen en daarover ook open discussieren, vanuit een optmistische, progressieve geest. Dat past binnnen onze partij. We zijn altijd optimistisch, we denken in oplossingen en ook altijd een stapje vooruit. Dat is iets waar ik heel trots op ben. Ik denk dat we het met deze groep echt voor elkaar gaan krijgen de komende vier jaar.' 

Gordon hoopt vooral ook dat mensen weer meer vertrouwen in de overheid krijgen en wil zich daarvoor blijven inspannen. Ze geeft ook aan dat Nederland momenteel 'echt keihard een regeerakkoord nodig heeft 'en dat 'het wachten is op Den Haag.'

2. Harmen van der Steenhoven
2 harmen_vander_steenhoven_d66.jpg

Huidig fractievoorzitter van D66 Amstelveen en ondanks relatief jonge leeftijd alweer toe aan zijn derde termijn als gemeenteraadslid. Heeft zich ontwikkeld tot constructieve fractieleider en staat te boek als de grote verbinder tussen verschillende partijen. Geeft zelf aan dat D66 alweer aan het doorbouwen is voor een nieuwe generatie. Naast gemeenteraadswerk is Van der Steenhoven directeur-eigenaar van een adviesbureau.

3. Saloua Chaara
3 Saloua saara d66.jpg
Geprezen binnen de fractie vanwege haar tomeloze inzet op met name de dossiers onderwijs en jeugd, waarvoor ze ook woordvoerder is. Werkzaam bij het ministerie van SZW.

4. Tawros Aslanjan
4 tawros aslanjan d66.jpg
Thans vice-fractievoorzitter en woordvoerder ruimtelijke ordening en wonen. Voelt zich meer dan thuis binnen de partij en spreekt van 'een geweldig team' voor de verkiezingen in 2022. Heeft een groot lokaal netwerk en is werkzaam als zelfstandig ondernemer.

5. Driss Aarabi
5 driss arabi d66.jpg
Nieuwkomer: werkt als rijksambtenaar bij het ministerie van Financiën. Gezien zijn achtergrond en ervaring haalt de partij met hem een financieel zwaargewicht in huis met grote kennis. Driss is vader van drie zoons in de basisschoolleeftijd en actief bij basketbalclub MBCA. Leefbaarheid, samenleven, milieu en (uiteraard) financiën zijn onderwerpen die hem aan het hart gaan. 

6. Heidy Knol
6 heidy_knol_d66.jpg
Heidy, hoge nieuwe binnenkomer, woonde en werkte drie jaar lang in Amerika, maar bleef Amstelveen - waar ze al meer dan 20 jaar woonde - altijd in de gaten houden. Door van buiten op Amstelveen te kijken, kreeg ze nieuw perspectief op de gemeente en ze wil zich met die inzichten inzetten om Amstelveen leefbaarder, veiliger en socialer te maken. Ze vervulde in het dagelijks leven tal van functies (van beleidsmaker tot directeur) en werkt als coach en consultant.

7. Youssef Ben Idder
7 youssefbenidderd66.jpg
Bewees zich de afgelopen jaren als de vriendelijke verkeerskundige binnen D66 Amstelveen en weet alles van verkeer en vervoer binnen de gemeente. In het dagelijks leven implementatiemanager bij een bank.

8. Maarten de Haan
8 maartendenhaand66.jpg
Mister Duurzaamheid. Een fractiespecialist die zich vastbijt in dossiers en als burgerlid niet te beroerd is om panklare tekstvoorstellen neer te leggen. Industrieel projectmanager.

9. Robert Zuidbroek
9 zuidbroek_robbert_d66.jpg
Manifesteerde zich de afgelopen jaren als groot voorvechter van diversiteit en betrokken bij het wel en wee van inwoners en ondernemers. Verenigingsjurist bij D66 en bovendien beproefd commissievoorzitter.

10. Julian Talma
11_julian_talma d66.jpg
Met 19 jaar de jongste kandidaat van de lijst. Gemotiveerde en gedreven student: wil zeker iets kunnen betekenen om de volledig vastgelopen woningmarkt, waar jongeren geen kans hebben zoals hij zelf dagelijks om zich heen hoort van mede-studenten, open te breken. Ziet zijn (jonge) leeftijd meer als voordeel dan als nadeel.

Opvallend laag op de lijst

Huidig wethouder Frank Berkhout (oa. onderwijs) staat opmerkelijk laag op de lijst (lijstduwer op plek 28). Het is een bewuste keuze. Hij staat - indien de kans zich voordoet - nog zeker open voor een hernieuwde wethouderspositie in een volgend College, maar zal sowieso niet terugkeren in de gemeenteraad na zich twintig jaar te hebben ingezet voor de partij.

Ook de huidige raadsleden Anne-Mieke van der Vet en Edwin van der Waal zwaaien na acht jaar af als raadslid en staan als lijstduwers op een niet-verkiesbare plaats. Overigens is het bij D66 gemeengoed dat raadsleden maximaal drie termijnen actief zijn; willen ze daarna verder dan kan dat alleen met dispensatie.

Ook nog op de kandidatenlijst D66 Amstelveen:

 • 11 Alice Wagenvoort
 • 12 Araz Abbas
 • 13 Paul van Roermund
 • 14 Mayte Haenen
 • 15 Tijn van Brakel
 • 16 Rolf Koning
 • 17 Aziza Filal
 • 18 Mechtelt Prins
 • 19 Daan de la Parra
 • 20 Renate Lanjouw
 • 21 Guus Lindeman
 • 22 Francoise Oud
 • 23 Marieke Klingers
 • 24 Edwin van der Waal
 • 25 Mirella Gelauf
 • 26 Rien Alink
 • 27 Anne-Mieke van der Vet
 • 28 Frank Berkhout

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 11:00

Optometrie onder de loep

Amstelveen - Maar liefst 80% van het aantal patiënten met milde oogproblematiek kan worden onderzocht/verholpen door een optometrist. Alleen hebben veel mensen er nog nooit van gehoord. Zelfs huisartsen zijn soms onbekend met het beroep.