D66 wil inwoners meer zeggenschap geven over eventueel vuurwerkverbod, raad zegt nee
Amstelveen - Veel mensen en dieren hebben last van het vuurwerk rond de jaarwisseling. Het gaat dan vooral om te vroeg afgestoken vuurwerk en illegaal knalvuurwerk. D66, dat Amstelveners meer zeggenschap wil geven over grote besluiten, diende afgelopen woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorstel in, om inwoners bij wijze van experiment meer zeggenschap te geven over het al dan niet instellen van een lokaal vuurwerkverbod.
D66 Amstelveen wijst op de gemeente Alkmaar, waar in juni een raadgevend referendum werd gehouden over een mogelijk vuurwerkverbod: 'Een meerderheid was voor een verbod. De gemeenteraad heeft vervolgens besloten om een algeheel vuurwerkverbod in te stellen. Zoals in meerdere Noord-Hollandse gemeente (Haarlem, Bloemendaal en Amsterdam) al het geval is.'
Luisteren naar de burger
Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (43%) vindt dat de overheid onvoldoende naar burgers luistert en bijna 60% vindt dat de politiek onvoldoende opkomt voor mensen zoals zij. Meer naar Amstelveners luisteren en wat Amstelveners vinden meer leidend maken voor wat de politiek doet, is wat D66 Amstelveen nastreeft
Discussie vuurwerkverbod
De vaak opspelende discussie over een vuurwerkverbod leek de partij een prima aangelegenheid. 'Elk jaar weer vallen er gewonden en worden agenten en hulpverleners bekogeld. En elk jaar laait de discussie weer op over het invoeren van een eventueel vuurwerk verbod in Nederland”, zegt Driss Aarabi van D66 Amstelveen. Tegelijkertijd spreken we ook Amstelveners die hechten aan deze Nederlandse traditie en niet willen dat vuurwerk verboden moet worden: "Pak die overlastplegers aan, maar laat de gewone man die netjes tussen 12 en 1 afsteekt dat blijven doen, horen wij dan.”
D66 kreeg echter onvoldoende bijval in de raad, waardoor van een een algeheel vuurwerkverbod in Amstelveen (of een raadgevend referendum over vuurwerk zoals in Alkmaar) voorlopig geen optie is. Het initiatief van D66 werd alleen gesteund door GroenLinks, PvdA, SP en 50Plus, de andere 7 partijen in de raad waren tegen.