D66 wil oplossing voor wachtlijsten bij Amstelveense Taalscholen

Amstelveen - D66 Amstelveen heeft aan de bel getrokken over de oplopende wachtlijsten bij het taalonderwijs in Amstelveen. De partij vindt de wachtlijsten onaanvaardbaar en is van mening dat er onder andere beter gekeken moet worden naar een verbeterde instroom van kinderen van nieuwkomers op reguliere scholen.

Amstelveen heeft twee taalscholen voor nieuwkomers van 4 tot 12 jaar. Taalschool Amstelland en Amsteltaal. Op deze scholen volgen kinderen intensief taalonderwijs, zodat zij na maximaal een jaar de overstap kunnen maken naar het gewone basisonderwijs. Per jaar stromen ongeveer 180 leerlingen van de taalscholen door naar reguliere scholen in Amstelveen. Op dit moment kampen de scholen met wachtlijsten.

“Bij elkaar opgeteld wachten op dit moment ongeveer 14 kinderen op een plek in één van onze taalscholen. Deze kinderen zitten zonder onderwijs thuis en stromen vertraagd door naar het reguliere onderwijs”, aldus Simone Rossing, directeur van Amsteltaal. Jacquelene da Silva, directeur van Taalschool Amstelland, vult aan: “We barsten langzamerhand uit onze voegen. De vraag naar ons taalonderwijs groeit, maar de ruimte die we daarvoor hebben groeit niet mee.”

D66: taalonderwijs wezenlijk voor kinderen

D66 wil dat alle kinderen die in Amstelveen wonen en intensief taalonderwijs nodig hebben, meteen naar school kunnen. “Dit type onderwijs is te wezenlijk voor de verdere ontwikkeling van een kind. Zonder Nederlands te spreken kun je moeilijk nieuwe dingen leren en is het lastig om vriendjes en vriendinnetjes te maken.”, zegt Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66. Daarom heeft D66 het college van burgemeester en wethouders gevraagd om samen met de scholen tot oplossingen te komen.

Chaara: “Wat ons betreft moeten we niet toe naar grotere taalklassen. Dit type onderwijs werkt alleen als kinderen veel persoonlijke aandacht krijgen in kleine groepen. Kleinschaligheid is dus belangrijk.” Verder willen de democraten dat het zoeken naar oplossingen verder gaat dan alleen kijken naar extra ruimte voor de taalscholen. Zij willen dat de gemeente en scholen eens kijken naar opties om het taalonderwijs meer binnen het reguliere basisonderwijs te organiseren.

Chaara vervolgt: “Wij zijn ons zeer bewust van het specialisme dat nodig is voor goed taalonderwijs én dat een te grote versnippering van dit type onderwijs óók niet goed is. Toch willen we serieus onderzocht zien wat wél kan en welke kansen scholen zien om bij te dragen aan oplossingen. Want het vinden van oplossingen is écht een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen en de gemeente samen”.

Kinderen in de eigen wijk naar school

Een tweede vraagstuk waar D66 vragen over heeft is het aannamebeleid van basisscholen. Amstelveense basisscholen hanteren het uitgangspunt dat kinderen in principe in hun eigen wijk naar school gaan. Alleen onder speciale omstandigheden wordt hier vanaf geweken. Bijvoorbeeld als scholen geen plek hebben of een school in een andere wijk beter past bij wat een kind nodig heeft.

De afgelopen tijd heeft D66 van meerdere scholen signalen gekregen dat kinderen na afronding van de taalschool vaak niet worden geplaatst op een basisschool in de eigen wijk. D66 wil hier duidelijkheid over en wil dat hier met scholen over gesproken wordt. Mogelijk is aanscherping van het aannamebeleid van basisscholen nodig.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:04

Aalsmeer komt in juni met Flower Festival

Aalsmeer -  Na twee jaar afwezigheid door corona pakt Aalsmeer dit jaar weer uit met het Aalsmeer Flower Festival. Van 17 tot en met 21 juni 2022 zijn er allerlei bloemrijke activiteiten op meerdere locaties in Aalsmeer.

Wonen gisteren 14:03

DUWO: 'Door uitspraak Kronenburg hele gebied rond Schiphol op slot voor woningbouw; vliegen gaat boven wonen'

Amstelveen - Woningcorporatie DUWO is zwaar teleurgesteld door de uitspraak van de Raad van State over het niet doorgaan van studentenhuisvesting op Kronenburg in Amstelveen. 'De puur formeel juridische insteek gaat totaal voorbij aan de strijd tegen de wooncrisis in Nederland. Vliegen gaat boven wonen. De minister van Wonen en het kabinet zijn aan zet om orde op zaken te stellen,' stelt de organisatie.

Wonen gisteren 12:35

'Klap in gezicht woningzoekenden': Amstelveen moet bouw duizenden studentenwoningen cancellen

Amstelveen - Door een vernietigende uitspraak van de Raad van State mag Amstelveen geen studentenwoningen bouwen in de verouderde kantorenwijk Kronenburg. Amstelveen wilde er minimaal 2500 bouwen inclusief diverse extended stay-units, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tekende namens het ministerie beroep aan tegen de plannen in verband met vliegtuigen die over het gebied vliegen - en werd in het gelijk gesteld.

Algemeen gisteren 09:57

Vermiste man uit Amstelveen (23) doodgeschoten aangetroffen in bestelauto: 72-jarige verdachte opgepakt

Amsterdam - De recherche heeft een 72-jarige verdachte met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige man uit Amstelveen in 2021. Het slachtoffer werd op 12 april 2021 overleden aangetroffen in zijn (in Amsterdam inbeslaggenomen) bestelauto. Uit onderzoek blijkt dat de Amstelvener op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht.

Algemeen 17 mei 2022 17:27

Doe mee aan het NK Tegelwippen: zo werkt het [Video]

Amstelveen - Amstelveen doet dit jaar opnieuw mee aan het NK Tegelwippen. Om Amstelveners aan te moedigen haalt de gemeente dit jaar tussen mei en oktober op gezette dagen gratis oude tuintegels op, als deze vervangen worden voor groen.