D66 wil verhuur via Airbnb toestaan met duidelijke regels

AMSTELVEEN - D66 Amstelveen vindt dat de verhuur van woningen via Airbnb toegestaan moet zijn, zolang er duidelijke regels worden gemaakt. Dit schrijft raadslid Floortje Gordon op de website van de partij.

"Op dit moment is tijdelijke verhuur van een kamer of woning in Amstelveen via Airbnb formeel niet toegestaan. D66 wil vakantieverhuur toestaan, met daarbij heldere spelregels die voor iedereen begrijpelijk zijn", valt te lezen op de website van de partij. D66 wil dat de wethouder haast gaat maken met het uitwerken van deze regels, zodat er meer duidelijkheid ontstaat rondom tijdelijke verhuur van woningen.

Handhaving
"Goed toezicht op en handhaving van de regels moet misbruik en overlast minimaliseren", stelt Gordon. D66 ziet een win-win situatie in het toestaan van tijdelijke verhuur. "Incidentele verhuur van (een deel van) woningen via Airbnb past bij het internationale en open karakter van Amstelveen. Vakantieverhuur voorziet de hedendaagse toerist in een behoefte om als een 'local' te leven en woningen hoeven tijdens de afwezigheid van bewoners niet leeg te staan, wat ook de kans op inbraken verkleint."

Illegaal hotel
D66 pleit al sinds 2015 voor een helder Airbnb-beleid en benadrukt dat het geen voorstander is van overmatig verhuur van een woning. "Wij willen het gebruik van woningen als ‘illegaal hotel” gedurende het hele jaar wel zo snel mogelijk aan banden leggen en overlast terugdringen", aldus Gordon. Een beleid met duidelijke regels zou hierbij van pas komen, vindt D66. "Bij vakantieverhuur via Airbnb is D66 voor een meldplicht, de afdracht van toeristenbelasting en een maximale termijn van 30 dagen per kalenderjaar. D66 wil dat het wel mogelijk blijft om een kamer of hele woning langer dan 30 dagen te verhuren aan een (vaste) huurder", schrijft de partij op haar website.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.